Mi lesz velünk állami nyugdíj nélkül?

Verba György | GRANTIS
Verba György

A nemrég nyilvánosságra hozott kimutatás szerint nagy bajban van, aki az állami nyugdíjból szeretne megélni idős korában. Elsőre nehéz elképzelni, de eljön az az idő, amikor nem lesz állami nyugdíj, ráadásul ez természetes lesz az embereknek. De hogyan, és miből fogunk megélni? Az állam nem hagy minket teljesen magunkra, csak más formában segíti az időskori megélhetést.

Állami nyugdíj helyett nyugdíjsegély?

Ahogy korábban is írtuk, állami nyugdíjra nem nagyon érdemes apellálnia annak, aki 2040 után éri el a nyugdíjkorhatárt (ami addigra akár 70 év is lehet). Nem mintha a mostani nyugdíjak olyan kényelmes megélhetést biztosítanának (számold ki a nyugdíjkalkulátorral, hogy neked mekkora nyugdíjad lenne a mostani szabályok szerint), de 2040 körül rendkívül boldogak lennénk, ha legalább ezt az összeget megkapnánk. Mégis mekkora összegre számítsunk?

Erre nehéz választ adni, de talán lesz egységes nyugdíjsegély, ami X ledolgozott év után alanyi jogon jár. Mivel jelenleg a nyugdíjminimum 28.500 forint havonta, ezért sokkal magasabb összegre nem számíthatunk.

Viszont van egy másik állami forrás, ami szintén a nyugdíjas éveink finanszírozását biztosíthatja, ez pedig a nyugdíj megtakarítások után igényelhető adókedvezmény. Sokkal nagyobb lehetőség rejlik benne, mint azt elsőre gondolnánk.

A 20%-os SZJA kedvezmény

Magyarországon jelenleg 3 államilag is támogatott nyugdíj előtakarékosságból választhatunk, amelyre 20%-os adókedvezmény jár, amiért mindössze annyit kell tenni, hogy fizetjük az amúgy is szükséges nyugdíj megtakarítást, illetve évente egyszer ezt jelezzük az állam felé az adóbevalláson keresztül. A 3 nyugdíj megtakarítás:

  1. önkéntes nyugdíjpénztár, egy évben akár 150 ezer forint adóvisszatérítés
  2. nyugdíj előtakarékossági számla, minden évben maximum 100 ezer forint, ha 2020-ig nyugdíjba vonulunk, akkor 130 ezer forint
  3. nyugdíjbiztosítás, évente legfeljebb 130 ezer forint

Számoljuk ki, hogy ez miért tudja „helyettesíteni” az állami nyugdíjat!

2 millió forint adókedvezmény a nyugdíjunkért

Vegyük a jelenlegi magyar átlagkeresetet, ami 155 ezer forint körül mozog, és tételezzük fel azt is, hogy az államtól mindössze havi 28.500 forint nyugdíjsegélyt kapunk. Ez azt jelenti, hogy havi 127 ezer forintot kell összegyűjtenünk (mondjuk 15 évre), nézzük, hogy ehhez milyen korban mekkora nyugdíj megtakarítás szükséges. A kalkuláció során éves 8%-os hozamot feltételezünk (az adókedvezményre is), és úgy számoljuk, hogy évente 3%-kal növeljük a befizetéseinket, amely megegyezik a feltételezett pénz értéktelenedéssel (infláció).

Adókedvezmény a nyugdíj megtakarításra

A táblázatban szereplő számok mai vásárlói értéken értendőek, vagyis nominális jóval magasabb összegekről van szó.

A saját megtakarításon alapuló nyugdíjrendszer egyértelműen könnyebben fenntartható, mint a jelenlegi. A 150 ezer forintos keresetből nagyjából havi 80-90 ezer forintos nyugdíjat kapnánk, 15 évre ez 16,2 millió forint, és mi az eredmény?

Mi kevesebb pénzből élünk havi 60 ezer forinttal, az állam meg nem tudja finanszírozni.

Ezzel szemben a nyugdíj megtakarításon alapuló rendszerben az állam fizeti a nyugdíjsegélyt, ami 15 évre 5 millió 130 ezer forint, illetve nagyjából 2 millió forintot az SZJA kedvezményre, összes tehát nagyjából 7,1 millió forintot.

Mindenki nyert az ügyön, hiszen az állam lefelezte a költségeit, mi pedig egy biztos üzleti alapon működő nyugdíj megtakarítással (amihez nem férhet hozzá az állam) szinten tudjuk tartani az életünket, anélkül hogy félni kéne az állami nyugdíj nagyságától.

Már most is szükséges a nyugdíj megtakarítás

Az elmúlt pár évben teljesen egyértelművé vált, hogyha ez a nyugdíjrendszer maradna, akkor is kell egy olyan megtakarítás, amivel kiegészítjük az államtól kapott nyugdíjunkat. Igazság szerint a várható nyugdíjrendszer változás ilyen egyszerűen kezelhető lehet, mint ahogy ebben a cikkben is kiszámoltuk. Evidens lesz, hogy már az első keresetünkből elindítjuk a nyugdíj megtakarításunkat, ami mint látjuk kevesebb, mint a bevételeink 10%-a.

Kérdésedet a cikkel kapcsolatban szívesen megválaszolom, csak töltsd ki a cikk alatt található adatlapot! Amennyiben nem akarsz tétlenül arra várni, hogyan alakul a nyugdíjrendszer, akkor pedig találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Nagyjából egy óra alatt megtervezzük a nyugdíjstratégiádat, és megtaláljuk ehhez a megfelelő nyugdíj megtakarítást is.

Ezt a cikket 752 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, nyugdíjmegtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van nyugdíj előtakarékossággal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

A szakma legjobbjait állítjuk a szolgálatodba

A GRANTIS független pénzügyi tanácsadó cég 2009-ben úgy indult, hogy semmi mást nem szeretett volna, csak adni: információt, gyakorlatias tudást, ami hasznos azok számára, akik valamilyen pénzügyi döntést terveznek.

Hittünk benne, hogy az, aki számára ez a tudás értéket képvisel, bennünket választ a megvalósításhoz. Az elmúlt évek bebizonyították, hogy a víziónk életképes, és akkora kereslet van rá, ami ma már több mint 50 embernek ad munkát.

Tapasztalt tanácsadóink a lelkiismeretük szerint dolgoznak

A Nyugdíjbiztosítás.com csapat bármely tagjának tudása magában foglalja minden társáét. Így mindegyikünk tanácsa mögött ott áll több mint 20 ember összesen 150 évet is meghaladó tapasztalata. Jól hangzik, nem? Mi erre a hatalmas tudásbázisra vagyunk a legbüszkébbek.

Pálmai Viktor
Pálmai Viktor
vezető tanácsadó

Pálmai Viktor, független pénzügyi szakértő vagyok. Több mint 400 privát ügyfelem adóvisszatérítési, megtakarítási, befektetési portfóliója kapcsán adok szakvéleményt immár több mint 10 éve. Vallom, hogy elsősorban nem maguk a pénzügyi eszközök számítanak, hanem az a szakértelem, mely által a megoldások – az ügyfelek igényei alapján – kiválasztásra és személyre szabásra kerülnek. Az ügyfeleknek apróbetűs részek böngészése helyett elég egy megbízható szakemberrel kapcsolatot tartani. Pénzügyi tanácsadói pályám hobbiként indult, szerettem volna a pénzpiacot átlátni, megérteni és a saját pénzügyeimet tudatosan irányítani. Azóta rájöttem, hogy értékesebb egy gazdálkodási egységet (családot, céget) egészében kezelni, ezért képzem magam tovább újabb és újabb területeken.

Sipos Csaba
Sipos Csaba
oktatásért felelős vezető tanácsadó

Sipos Csaba vagyok, megtakarítási szakértő, a GRANTIS oktatásért felelős vezető tanácsadója. 2013-ban ismertem meg a GRANTIS csapatát. Azonnal rabul ejtett az ügyfelek iránti odaadásuk, így elfogadtam a cég felkérését, és én lettem az első tulajdonosi körön kívüli tanácsadójuk. Több mint 10 év alatt közel 7900 ügyféltalálkozón vettem részt. Gyorsan és magabiztosan vázolom fel bárkinek a lehetőségeit, a különböző termékek előnyeit és hátrányait. Tanácsadói tevékenységem mellett ma már a vállalat oktatási vezetőjeként a tanácsadói csapat szakmai felkészültségéért is felelek. A privát pénzügyi megoldásokon kívül szívesen foglalkozom vállalati adómentes juttatásokkal, mert hiszem, hogy ezzel is segíthetjük a lakosság kiadásainak optimalizálását, és hozzájárulhatunk ahhoz, hogy több pénz maradjon a családoknál.

Kinter Dóra
Kinter Dóra
vezető tanácsadó

Kinter Dóra vagyok, megtakarítási szakértő. Gyermekkorom óta része a versenysport az életemnek. A sport sok olyat tanított nekem, amit ma, pénzügyi tanácsadóként, a mindennapi munkámban is kamatoztatok. Számomra az teszi igazán színessé ezt a munkát, hogy rengeteg értékes embert, családot ismerhetek meg és juttathatok előnyökhöz. Fontos számomra, hogy ebben a gyorsan változó világban mindenki megfelelő oktatásban részesíthesse gyermekét. Kihívásnak tekintem a piaci megoldások apró darabokra szedését és megismerését, hogy aztán mindent olyan egyszerűen és érthető nyelven tudjak elmondani, mintha csak egy receptet olvasnék fel. Szeretném, ha az ügyfeleink tudnák, hogy mindig számíthatnak ránk és a szaktudásunkra.

Kriszt Gábor
Kriszt Gábor
kiemelt tanácsadó

Kriszt Gábor vagyok, megtakarítási szakértő. Bólyból származom, és a vidéki mentalitásomat az évek során meg is őriztem. Több mint 10 éve foglalkozom pénzügyi tanácsadással. Közgazdászként számomra az a legfontosabb, hogy az  ügyfeleim a legkisebb ráfordítás mellet is a legnagyobb hasznot érjék el. Nagy jelentőséget tulajdonítok annak is, hogy mindenkinek személyre szabottan, az élethelyzetének megfelelően tudjak tanácsot adni. Hiszem, hogy minden ember megérdemli a korrekt és lelkiismeretes tanácsadást.

Kinyik Ágnes
Kinyik Ágnes
vezető tanácsadó

Kinyik Ágnes vagyok, immár 15. éve dolgozom pénzügyi tanácsadóként. A napi feladataimra nem igazán munkaként tekintek, mert igazán szeretem a szakmám. Örömmel segítek az ügyfeleimnek eligazodni a megtakarítások, biztosítások, befektetések rengetegében, és nagy elégedettséggel tölt el, ha segíthetek olyan pénzügyi döntéseket meghozni, amelyekkel értéket teremthetünk az életükben. A munkámat minden esetben a segítő szándék vezérli, amely mérhetetlen precizitással, naprakész szakmai felkészültséggel és rendkívül nagy odaadással párosul.

Kosjár Katalin
Kosjár Katalin
pénzügyi tanácsadó

Kosjár Katalin vagyok, pénzügyi szakértő, egykori élsportoló. A sportolói lét tisztességre és nagy munkabírásra nevelt. Munkám során pozitív végeredményre törekszem, mert az eredmény mindig ott van a “táblán”. Saját megtakarításaimon keresztül ismertem meg ezt a szakmát, így valós személyes és több mint 10 éves szakmai tapasztalatra támaszkodva segítek eligazodni ügyfeleimnek a pénzügyek útvesztőjében. Számomra minden ügyfelem különleges, hisz mindenki egyedi történettel, egyedi célokkal és reményekkel érkezik hozzám.

Komáromi Ildikó
Komáromi Ildikó
pénzügyi tanácsadó

Komáromi Ildikó vagyok, pénzügyi szakértő.  Közgazdászként diplomáztam, de azóta dolgoztam már a közigazgatásban, bankban, több mint tíz évig vezettem a saját kiskereskedelmi vállalkozásomat és neveltem a három fiamat. A srácok már felnőttek, nekem pedig hiányzott a pénzügyi terület az életemből. Visszatértem az eredeti szakmámhoz, és pénzügyi tanácsadó lettem. Szívesen foglalkozom cafeteria kérdésekkel, lakástakarékkal, de a kedvenc területem a nyugdíj előtakarékosság. Manapság már senkinek sem kell bizonygatni, hogy szükség van nyugdíjmegtakarításra, de nem mindegy, ki melyiket választja. Meggyőződésem, hogy csak az lehet igazán jó tanácsadó, aki minden esetben megtalálja az ideális megoldást.

Murai Péter
Murai Péter
pénzügyi tanácsadó

Murai Péter vagyok, pénzügyi tervező, megtakarítási szakértő. A Bakonyban élek a családommal, két fiú büszke édesapjaként. A pontos információközlés híve vagyok, ezért számomra az a legfontosabb, hogy a hozzám fordulók mindenre kiterjedő tájékoztatást kapjanak. Ha a sportból kellene hasonlatot keresnem, azt mondanám, a pénzügyeket tekintve olyan vagyok az ügyfeleimnek, mint az edző a csapatának. Mindent szigorúan és következetesen az ügyfeleimért, a céljaikért teszek. Örülök, hogy azt a munkát végezhetem, amit szeretek.

Tukacs Emánuel Dávid
Tukacs Emánuel Dávid
GRANTIS partner

Tukacs Emánuel Dávid vagyok, a GRANTIS egyik biztosítási partnere. Hiszek abban, hogy mindenkinek megvan a maga útja. A hivatása, életcéljai, kötelezettségei, és emellett mindenki szeretne a szeretteivel minél több időt tölteni, ezért különösen fontos a tudatos pénzügyi tervezés. A biztosítások többsége gyakran bonyolultabb, nehezebben átlátható, mint az egyszerűbb autós biztosítások. Összevetésükhöz pedig érdemes olyan szakemberekhez fordulni, akik valóban ismerik a piacot.

Rafael Gyula
Rafael Gyula
pénzügyi tanácsadó

Rafael Gyula vagyok, pénzügyi szakértő. Már fiatalon szerettem volna minél több embert megismerni, akiknek a segítségére, hasznára lehetek. Nem gondoltam volna akkori fejjel, hogy a pénzügyi területen nyílik majd erre lehetőségem. Mára számos ügyfelem van, akinek sikerült segíteni a céljai megvalósításában. Ma már tudom, hogy amivel foglalkozom, az az egyik leghasznosabb és legfontosabb szakma, amit csak választhattam. Igazából a szakma talált meg engem, és nem én a szakmát. Fontosnak tartom, hogy mindig a lehető legfelkészültebb legyek. Igyekszem folyamatosan fejleszteni magam, és a lehető legtöbbet nyújtani a hozzám fordulóknak.

3 előny, ami megkülönböztet minket

Jutalék helyett lelkiismeret

A “pénzügyi tanácsadók” nagy részének ma alig van ügyfele, ezért a munkájukat a jutalékéhség és a nyomulás vezérli. Mi, a GRANTIS-nál, a lelkiismeretünk szerint dolgozunk, így nem kell senkit sem megkeresnünk, mert havonta 600-1000 olyan ember fordul hozzánk, aki a nyomulás helyett független tájékoztatásra és szabad döntésekre vágyik.

Nyomulás helyett függetlenség

A függetlenség azt jelenti, hogy egyedi fejlesztésű kalkulátorainkkal a számok szintjén mutatjuk meg az egyes ajánlatok előnyeit és hátrányait, a döntés viszont a te kezedben marad. A munkánkat pedig közel azonos mértékben honorálják a pénzintézetek, így törvényileg is garantált a függetlenségünk.

Értékesítés helyett szolgálat

Szolgálatként tekintünk a munkánkra. A GRANTIS csapatában mindenki minden nap azért dolgozik, hogy segítsünk az embereknek tisztán látni és tényeken alapuló pénzügyi döntéseket hozni. Az általunk közvetített szerződések 99,4%-a pedig a mai napig él.

+36 1 585 8555