Mi az igazság a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatban? Utánajártunk!

Verba György | GRANTIS
Verba György

Hogyan került az államhoz a magánnyugdíjpénztári vagyon? A magánnyugdíjpénztár rendkívül negatív érzelmeket vált ki belőlünk, de ettől függetlenül törődnünk kell a nyugdíjkérdéssel, nem dughatjuk homokba a fejünket. Nyugdíj megtakarításra szükség van, de vajon melyik nem juthat a magánnyugdíjpénztár sorsára? Először is nézzük meg, hogy mi is történt nyugdíjpénztárakkal, és hogy mit tehetünk most!

Mit jelent a magánnyugdíjpénztár?

A magánnyugdíjpénztárt 1998-ban hívták életre (itt találod a törvényt), és tulajdonképpen egy speciális adó volt, egy „újfajta” nyugdíjjárulék. Ekkor jött létre az ún. 3 pilléres nyugdíjrendszer, ami állt az állami nyugdíj, a magánnyugdíjpénztár, és az önkéntes pillérből. Az első kettő a kötelező adókból volt finanszírozva (a magánnyugdíjpénztárra lehet egyénileg is korlátozott mértékben befizetni), míg az önkéntes pillér minősült saját megtakarításnak, vagyis ezt mi választhattuk önkéntesen, és a saját nettó keresetünkből finanszíroztuk. 1998-ban mindenki örült a „kötelező” magánnyugdíjpénztárnak, hiszen mindenki láthatta, hogyan gyarapszik a pénze, amelyből majd idős korában élni fog. Azóta tudjuk, hogy nem így lett, de mi is történt valójában?

A nyugdíjpénztári számlák 13 éves története

Kronológiailag előrehaladva akadt egy rövid felfutási időszak, amely után elkezdtek sokasodni a gondok, ami a 2011-2012 szinte a végét jelentették a magánnyugdíjpénztárnak. De ne szaladjunk ennyire előre, hiszen 1998 év végén 38 külön nyugdíjpénztár kezdte meg a működését, amelyek közül 2002-re 22-en maradtak, amelyek 90%-ának ekkora már banki, vagy biztosítói háttere volt. Ez volt a felemelkedés szakasza még akkor is, ha 2001-ben eltörölték, a munkakezdők kötelező belépését.

Ez után azonban egy hosszú folyamat vette kezdetét, amely arra irányult, hogy az emberek visszatérjenek az eredeti állami nyugdíjrendszerbe. Ez egészen pontosan 2010. november elsejei hatállyal életbelépett „2010. évi C. törvény a nyugdíjpénztár-választás szabadságáról” rendelettel kezdődött, amely kimondja, hogy nem kötelező többé a magánnyugdíjpénztári tagság, és vissza lehet lépni a csak állami nyugdíjrendszerbe.

Ezt követően 2010. december 21-én kihirdették a „2010. évi CLIV. Törvény a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról, és a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő egyes törvénymódosításokról” rendeletet, amely kimondja, hogy nincs kötelező magánnyugdíjpénztár, és aki akarja, az 2011.01.31-ig személyesen nyilatkozzon, hogy szeretné megtartani az összegyűlt vagyonát, és nyugdíjpénztártag maradni. Aki nem nyilatkozott az pedig megkapta a nyugdíjpénztári számlájának reálhozamát.

Ez pedig 2 dolgot jelentett:

  • Aki akarta megtarthatta a magánnyugdíjpénztári vagyonát (jelenleg nagyjából 60 ezren vannak, és lesznek is, hiszen mind a 4 jelenleg is működő nyugdíjpénztár elérte a 70%-os befizetési arányt).
  • Megszűnt a 3 pilléres nyugdíjrendszer, így sokkal nagyobb teher hárul az állami pillérre, és a saját befizetéseinken alapuló önkéntes pillérre. Te melyikben bízol jobban?

 

A magánnyugdíjpénztár és a nyugdíj megtakarítás közti különbségek

Az első, és legfontosabb, hogy a magánnyugdíjpénztár (bármennyire is szeretnénk) nem a mi adózott pénzünkből fizetett megtakarítás volt, hanem egy olyan adó (nyugdíjjárulék), amely egy a mi nevünkön vezetett számlára lett befizetve. Ennek sosem volt adóvonzata, és nem is mi döntöttünk róla, hogy legyen ilyen nyugdíjpénztárunk, sőt, még azt sem mi határoztuk el, hogy mekkora havi díjjal fusson.

Ezzel szemben a magányugdíjpénztárral párhuzamosan induló önkéntes nyugdíjpénztárnál (és a 2006 óta választható NYESZ számlánál, és a 2014 óta létező nyugdíjbiztosításnál) mi választjuk meg nem csak a pénzintézetet, hanem a megtakarítás nagyságát is.

A leglényegesebb mégis az, hogy amikor önkéntes alapon takarítunk meg, akkor azt az adózott (vagyis nettó) pénzünkből tesszük, amiről az állam már leszedte a maga sápját (adóját). Arról nem is beszélve, hogy 20%-os adókedvezményt is kapunk minden egyes befizetett forintunk után, legjobb esetben akár 150 ezer forintot is egy évben.

Saját nyugdíj megtakarítással készüljünk a nyugdíjra!

Ahogy fentebb is írtuk jelenleg 2 helyről számíthatunk nyugdíjra, az állami nyugdíjra és arra, amit mi takarítunk meg magunknak. Az állami nyugdíj nagyságát ki lehet számolni a nyugdíjkalkulátor segítségével, amely a jelenlegi jogszabályok szerint számol.

Azt fogod tapasztalni, hogy a jelenlegi kereseted nagyjából 60-70%-át fogja csak kitenni az állami nyugdíjad, sőt mivel mostanában sokan fognak nyugdíjba vonulni közép-, és hosszú távon még ennek a csökkenése várható.

Ez mind azt vetíti előre, hogy a saját leadózott keresetedből kell pótolnod a keletkező nyugdíjhiányt. Legyen szó akár az önkéntes nyugdíjpénztárról, akár NYESZ számláról, vagy nyugdíjbiztosításról nem fenyegeti az a veszély, mint a magánnyugdíjpénztárt, ahol tulajdonképpen annyi történt, hogy az állam az egyik zsebéből a másikba tette át a pénzt.

Amennyiben kérdeznél tőlem, akkor töltsd ki a cikk alatt található adatlapot, és megválaszolom! Ha úgy érzed, hogy szeretnél tenni azért, hogy megfelelő nyugdíjad legyen, akkor találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! 1 óra alatt megtervezzük, hogyan tudod biztosan kiépíteni azt a nyugdíjtőkét, amelyre szükséged van.

Ezt a cikket 783 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, nyugdíjmegtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van nyugdíj előtakarékossággal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

A szakma legjobbjait állítjuk a szolgálatodba

A GRANTIS független pénzügyi tanácsadó cég 2009-ben úgy indult, hogy semmi mást nem szeretett volna, csak adni: információt, gyakorlatias tudást, ami hasznos azok számára, akik valamilyen pénzügyi döntést terveznek.

Hittünk benne, hogy az, aki számára ez a tudás értéket képvisel, bennünket választ a megvalósításhoz. Az elmúlt évek bebizonyították, hogy a víziónk életképes, és akkora kereslet van rá, ami ma már több mint 50 embernek ad munkát.

Tapasztalt tanácsadóink a lelkiismeretük szerint dolgoznak

A Nyugdíjbiztosítás.com csapat bármely tagjának tudása magában foglalja minden társáét. Így mindegyikünk tanácsa mögött ott áll több mint 20 ember összesen 150 évet is meghaladó tapasztalata. Jól hangzik, nem? Mi erre a hatalmas tudásbázisra vagyunk a legbüszkébbek.

Pálmai Viktor
Pálmai Viktor
vezető tanácsadó

Pálmai Viktor, független pénzügyi szakértő vagyok. Több mint 400 privát ügyfelem adóvisszatérítési, megtakarítási, befektetési portfóliója kapcsán adok szakvéleményt immár több mint 10 éve. Vallom, hogy elsősorban nem maguk a pénzügyi eszközök számítanak, hanem az a szakértelem, mely által a megoldások – az ügyfelek igényei alapján – kiválasztásra és személyre szabásra kerülnek. Az ügyfeleknek apróbetűs részek böngészése helyett elég egy megbízható szakemberrel kapcsolatot tartani. Pénzügyi tanácsadói pályám hobbiként indult, szerettem volna a pénzpiacot átlátni, megérteni és a saját pénzügyeimet tudatosan irányítani. Azóta rájöttem, hogy értékesebb egy gazdálkodási egységet (családot, céget) egészében kezelni, ezért képzem magam tovább újabb és újabb területeken.

Rafael Gyula
Rafael Gyula
pénzügyi tanácsadó

Rafael Gyula vagyok, pénzügyi szakértő. Már fiatalon szerettem volna minél több embert megismerni, akiknek a segítségére, hasznára lehetek. Nem gondoltam volna akkori fejjel, hogy a pénzügyi területen nyílik majd erre lehetőségem. Mára számos ügyfelem van, akinek sikerült segíteni a céljai megvalósításában. Ma már tudom, hogy amivel foglalkozom, az az egyik leghasznosabb és legfontosabb szakma, amit csak választhattam. Igazából a szakma talált meg engem, és nem én a szakmát. Fontosnak tartom, hogy mindig a lehető legfelkészültebb legyek. Igyekszem folyamatosan fejleszteni magam, és a lehető legtöbbet nyújtani a hozzám fordulóknak.

Kriszt Gábor
Kriszt Gábor
kiemelt tanácsadó

Kriszt Gábor vagyok, megtakarítási szakértő. Bólyból származom, és a vidéki mentalitásomat az évek során meg is őriztem. Több mint 10 éve foglalkozom pénzügyi tanácsadással. Közgazdászként számomra az a legfontosabb, hogy az  ügyfeleim a legkisebb ráfordítás mellet is a legnagyobb hasznot érjék el. Nagy jelentőséget tulajdonítok annak is, hogy mindenkinek személyre szabottan, az élethelyzetének megfelelően tudjak tanácsot adni. Hiszem, hogy minden ember megérdemli a korrekt és lelkiismeretes tanácsadást.

Tukacs Emánuel Dávid
Tukacs Emánuel Dávid
GRANTIS partner

Tukacs Emánuel Dávid vagyok, a GRANTIS egyik biztosítási partnere. Hiszek abban, hogy mindenkinek megvan a maga útja. A hivatása, életcéljai, kötelezettségei, és emellett mindenki szeretne a szeretteivel minél több időt tölteni, ezért különösen fontos a tudatos pénzügyi tervezés. A biztosítások többsége gyakran bonyolultabb, nehezebben átlátható, mint az egyszerűbb autós biztosítások. Összevetésükhöz pedig érdemes olyan szakemberekhez fordulni, akik valóban ismerik a piacot.

Sipos Csaba
Sipos Csaba
oktatásért felelős vezető tanácsadó

Sipos Csaba vagyok, megtakarítási szakértő, a GRANTIS oktatásért felelős vezető tanácsadója. 2013-ban ismertem meg a GRANTIS csapatát. Azonnal rabul ejtett az ügyfelek iránti odaadásuk, így elfogadtam a cég felkérését, és én lettem az első tulajdonosi körön kívüli tanácsadójuk. Több mint 10 év alatt közel 7900 ügyféltalálkozón vettem részt. Gyorsan és magabiztosan vázolom fel bárkinek a lehetőségeit, a különböző termékek előnyeit és hátrányait. Tanácsadói tevékenységem mellett ma már a vállalat oktatási vezetőjeként a tanácsadói csapat szakmai felkészültségéért is felelek. A privát pénzügyi megoldásokon kívül szívesen foglalkozom vállalati adómentes juttatásokkal, mert hiszem, hogy ezzel is segíthetjük a lakosság kiadásainak optimalizálását, és hozzájárulhatunk ahhoz, hogy több pénz maradjon a családoknál.

Kosjár Katalin
Kosjár Katalin
pénzügyi tanácsadó

Kosjár Katalin vagyok, pénzügyi szakértő, egykori élsportoló. A sportolói lét tisztességre és nagy munkabírásra nevelt. Munkám során pozitív végeredményre törekszem, mert az eredmény mindig ott van a “táblán”. Saját megtakarításaimon keresztül ismertem meg ezt a szakmát, így valós személyes és több mint 10 éves szakmai tapasztalatra támaszkodva segítek eligazodni ügyfeleimnek a pénzügyek útvesztőjében. Számomra minden ügyfelem különleges, hisz mindenki egyedi történettel, egyedi célokkal és reményekkel érkezik hozzám.

Kinter Dóra
Kinter Dóra
vezető tanácsadó

Kinter Dóra vagyok, megtakarítási szakértő. Gyermekkorom óta része a versenysport az életemnek. A sport sok olyat tanított nekem, amit ma, pénzügyi tanácsadóként, a mindennapi munkámban is kamatoztatok. Számomra az teszi igazán színessé ezt a munkát, hogy rengeteg értékes embert, családot ismerhetek meg és juttathatok előnyökhöz. Fontos számomra, hogy ebben a gyorsan változó világban mindenki megfelelő oktatásban részesíthesse gyermekét. Kihívásnak tekintem a piaci megoldások apró darabokra szedését és megismerését, hogy aztán mindent olyan egyszerűen és érthető nyelven tudjak elmondani, mintha csak egy receptet olvasnék fel. Szeretném, ha az ügyfeleink tudnák, hogy mindig számíthatnak ránk és a szaktudásunkra.

Murai Péter
Murai Péter
pénzügyi tanácsadó

Murai Péter vagyok, pénzügyi tervező, megtakarítási szakértő. A Bakonyban élek a családommal, két fiú büszke édesapjaként. A pontos információközlés híve vagyok, ezért számomra az a legfontosabb, hogy a hozzám fordulók mindenre kiterjedő tájékoztatást kapjanak. Ha a sportból kellene hasonlatot keresnem, azt mondanám, a pénzügyeket tekintve olyan vagyok az ügyfeleimnek, mint az edző a csapatának. Mindent szigorúan és következetesen az ügyfeleimért, a céljaikért teszek. Örülök, hogy azt a munkát végezhetem, amit szeretek.

Komáromi Ildikó
Komáromi Ildikó
pénzügyi tanácsadó

Komáromi Ildikó vagyok, pénzügyi szakértő.  Közgazdászként diplomáztam, de azóta dolgoztam már a közigazgatásban, bankban, több mint tíz évig vezettem a saját kiskereskedelmi vállalkozásomat és neveltem a három fiamat. A srácok már felnőttek, nekem pedig hiányzott a pénzügyi terület az életemből. Visszatértem az eredeti szakmámhoz, és pénzügyi tanácsadó lettem. Szívesen foglalkozom cafeteria kérdésekkel, lakástakarékkal, de a kedvenc területem a nyugdíj előtakarékosság. Manapság már senkinek sem kell bizonygatni, hogy szükség van nyugdíjmegtakarításra, de nem mindegy, ki melyiket választja. Meggyőződésem, hogy csak az lehet igazán jó tanácsadó, aki minden esetben megtalálja az ideális megoldást.

Kinyik Ágnes
Kinyik Ágnes
vezető tanácsadó

Kinyik Ágnes vagyok, immár 15. éve dolgozom pénzügyi tanácsadóként. A napi feladataimra nem igazán munkaként tekintek, mert igazán szeretem a szakmám. Örömmel segítek az ügyfeleimnek eligazodni a megtakarítások, biztosítások, befektetések rengetegében, és nagy elégedettséggel tölt el, ha segíthetek olyan pénzügyi döntéseket meghozni, amelyekkel értéket teremthetünk az életükben. A munkámat minden esetben a segítő szándék vezérli, amely mérhetetlen precizitással, naprakész szakmai felkészültséggel és rendkívül nagy odaadással párosul.

3 előny, ami megkülönböztet minket

Jutalék helyett lelkiismeret

A “pénzügyi tanácsadók” nagy részének ma alig van ügyfele, ezért a munkájukat a jutalékéhség és a nyomulás vezérli. Mi, a GRANTIS-nál, a lelkiismeretünk szerint dolgozunk, így nem kell senkit sem megkeresnünk, mert havonta 600-1000 olyan ember fordul hozzánk, aki a nyomulás helyett független tájékoztatásra és szabad döntésekre vágyik.

Nyomulás helyett függetlenség

A függetlenség azt jelenti, hogy egyedi fejlesztésű kalkulátorainkkal a számok szintjén mutatjuk meg az egyes ajánlatok előnyeit és hátrányait, a döntés viszont a te kezedben marad. A munkánkat pedig közel azonos mértékben honorálják a pénzintézetek, így törvényileg is garantált a függetlenségünk.

Értékesítés helyett szolgálat

Szolgálatként tekintünk a munkánkra. A GRANTIS csapatában mindenki minden nap azért dolgozik, hogy segítsünk az embereknek tisztán látni és tényeken alapuló pénzügyi döntéseket hozni. Az általunk közvetített szerződések 99,4%-a pedig a mai napig él.

+36 1 585 8555