Mekkora nyugdíjunk lesz havi 15 ezer forintból, ha nem győznek le a kifogások minket?

Verba György | GRANTIS
Verba György

A nyugdíj megtakarításunkban annál magasabb összeg lesz, minél hamarabb elindítjuk. Minden egyes élethelyzetben adódhat elsőre fontosabbnak tűnő pénzügyi cél. Mindazonáltal ha halogatjuk a döntést, akkor a saját zsebünkből húzzuk ki a pénzt, akár sok-sok millió forintot is. Nézzük meg, hogy általában milyen kifogás áll a nyugdíjunk útjába, és hogy mire elég havi 15 ezer forintos nyugdíj megtakarítás az egyes helyzetekben!

„Fiatalok vagyunk, először élni szeretnénk”

Való igaz, hogy nagy varázsa van annak, amikor megkapjuk az első fizetésünket. A legtöbben ilyenkor nagy szabadságot érzünk, és nem is gondolunk arra, hogy a fizetésünk nem egyenlő azzal az összeggel amit költhetünk. Arról már nem is beszélve, hogyha marad egy kis pénzünk is a hónap végén, akkor azt nem a nyugdíj megtakarításra fordítjuk. Amennyiben mondjuk 24 évesen elkezdünk félretenni a fent is említett havi 15 ezer forintot (éves bruttó 6%-os hozam mellett, és 3%-os értékkövetéssel), akkor a lejáratra 40.107.375 forintot tudunk összegyűjteni az egyik nyugdíjbiztosításban.

„Most minden pénzt a lakásra kell fordítani”

Amennyiben eltelt életünk első egy-két lazább éve, akkor azonnal észbe kapunk és elkezdünk lakásra gyűjteni. (Persze sokan egyből elkezdik ezt, ahogy állandó bevétellel rendelkeznek.) A 20-as éveink vége fele már saját lakásban szeretnénk élni, és akár a magas hiteltől sem riadunk vissza. Persze mindenkinek szíve joga, hogy arra fordítsa a pénzét, amire szeretné, de számos ügyfelünk bebizonyította, hogy a nyugdíj megtakarítás mellett is meg lehet valósítani a lakás célokat. Éppen ezért még mindig elég szép nyugdíj vagyont tudunk összetenni, ha mondjuk 28 évesen indítjuk el a nyugdíjbiztosításunkat az előző paraméterek mellett( bruttó 6% hozam, 3% indexálás). Összesen 31.036.365 forint nyugdíj kiegészítésre számíthatunk, de a 4 év várakozás miatt nagyjából 9 millió forinttól estünk el.

„Jön a gyerek, nincs pénz nyugdíj megtakarításra”

Tegyük fel, hogy megszereztük a saját lakásunkat. 20-25 évre vettünk fel hitelt, ez biztos a keresetünk egy jelentős részét felemészti. Ettől függetlenül olyan 35 éves korunk körül gyermek(ek)et vállalunk. Ez az élet rendje, viszont az is tény, hogy a gyermek felnevelése nem egy-két fillér, így általában ilyenkor ez szokott kifogásként felmerülni a nyugdíj megtakarítással szemben. Pedig 35 éves korunkban is van még 30 évünk a nyugdíjig, és a havi 15 ezer forintból 19.225.315 forint nyugdíjvagyonunk lehet.

„Majd ha kifizettem a lakást, akkor félreteszek”

45-50 éves korunkban általában már ritkábban jönnek jelentős változások az életünkben. A gyermek(ek) szépen felnő(nek), a munkahelyünkön dolgozunk, stabilan fizetjük a lakáshitelünket. Még ez is egy ideális időpont lenne arra, hogy elindítsuk a nyugdíj megtakarításunkat, hiszen itt már foglalkoztat minket a nyugdíj gondolata (itt tudod kiszámolni, nagyjából mekkora összegre számíthatsz), de valamiért itt is felmerül egy kifogás. Már látjuk a fényt az alagút végén, majd amikor kifizettük a hitelt, akkor majd bőven tudunk nyugdíjra félretenni. Ezzel azonban csak újabb milliókról mondunk le a privát nyugdíjtőkénkből, hiszen 18 év alatt (47 évesek vagyunk) a havi 15 ezer forintból 7.056.037 forintunk lesz.

Megjegyzés: Ez a kifogás azért sem helytálló, mert ha ugyanolyan paraméterek mellett 10 évig havi 30 ezer forintot teszünk félre (tehát a dupláját, mint számoltunk), akkor 5.515.947 forint jön össze, vagyis jóval kevesebb, mint ha 18 évig havi 15 ezer forintot teszünk félre.

„Minek tegyek félre, az állam úgyis elveszi!”

Sokan félnek attól, hogy a privát nyugdíjbiztosításuk sincsen biztonságban. A kettő teljesen más, az alábbi ábra szemléletesen mutatja miért:

Győzzük le a kifogásokat, legyen nyugdíjunk!

Ebben a cikkben végignéztük az átlagos élethelyzeteket, és a hozzájuk tartozó kifogásokat is. A rövid kitekintés során pedig arra lehettünk figyelmesek, hogy míg lehetne akár 40 millió forint privát nyugdíjunk is, de ha győznek a kifogások felettünk, akkor csak 7 millió, vagy 5,5 millió. Legrosszabb esetben pedig csak az állami nyugdíjra kell hagyatkoznunk. Éppen azért, hogy ez véletlenül se történjen meg, találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Egy óra alatt megtervezzük, hogyan legyen anyagi gondoktól mentes az idős korod.

Ezt a cikket 412 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, nyugdíjmegtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van nyugdíj előtakarékossággal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

A szakma legjobbjait állítjuk a szolgálatodba

A GRANTIS független pénzügyi tanácsadó cég 2009-ben úgy indult, hogy semmi mást nem szeretett volna, csak adni: információt, gyakorlatias tudást, ami hasznos azok számára, akik valamilyen pénzügyi döntést terveznek.

Hittünk benne, hogy az, aki számára ez a tudás értéket képvisel, bennünket választ a megvalósításhoz. Az elmúlt évek bebizonyították, hogy a víziónk életképes, és akkora kereslet van rá, ami ma már több mint 50 embernek ad munkát.

www.grantis.hu

A csapat

A Nyugdíjbiztosítás.com csapat bármely tagjának tudása magában foglalja minden társáét. Így mindegyikünk tanácsa mögött ott áll több mint 20 ember összesen 150 évet is meghaladó tapasztalata. Jól hangzik, nem? Mi erre a hatalmas tudásbázisra vagyunk a legbüszkébbek.

Pálmai Viktor
Pálmai Viktor
vezető tanácsadó

Pálmai Viktor, független pénzügyi szakértő vagyok. Több mint 400 privát ügyfelem adóvisszatérítési, megtakarítási, befektetési portfóliója kapcsán adok szakvéleményt immár több mint 10 éve. Vallom, hogy elsősorban nem maguk a pénzügyi eszközök számítanak, hanem az a szakértelem, mely által a megoldások – az ügyfelek igényei alapján – kiválasztásra és személyre szabásra kerülnek. Az ügyfeleknek apróbetűs részek böngészése helyett elég egy megbízható szakemberrel kapcsolatot tartani. Pénzügyi tanácsadói pályám hobbiként indult, szerettem volna a pénzpiacot átlátni, megérteni és a saját pénzügyeimet tudatosan irányítani. Azóta rájöttem, hogy értékesebb egy gazdálkodási egységet (családot, céget) egészében kezelni, ezért képzem magam tovább újabb és újabb területeken.

Sipos Csaba
Sipos Csaba
oktatásért felelős vezető tanácsadó

Sipos Csaba vagyok, megtakarítási szakértő, a GRANTIS oktatásért felelős vezető tanácsadója. 2013-ban ismertem meg a GRANTIS csapatát. Azonnal rabul ejtett az ügyfelek iránti odaadásuk, így elfogadtam a cég felkérését, és én lettem az első tulajdonosi körön kívüli tanácsadójuk. Több mint 10 év alatt közel 7900 ügyféltalálkozón vettem részt. Gyorsan és magabiztosan vázolom fel bárkinek a lehetőségeit, a különböző termékek előnyeit és hátrányait. Tanácsadói tevékenységem mellett ma már a vállalat oktatási vezetőjeként a tanácsadói csapat szakmai felkészültségéért is felelek. A privát pénzügyi megoldásokon kívül szívesen foglalkozom vállalati adómentes juttatásokkal, mert hiszem, hogy ezzel is segíthetjük a lakosság kiadásainak optimalizálását, és hozzájárulhatunk ahhoz, hogy több pénz maradjon a családoknál.

Murai Péter
Murai Péter
pénzügyi tanácsadó

Murai Péter vagyok, pénzügyi tervező, megtakarítási szakértő. A Bakonyban élek a családommal, két fiú büszke édesapjaként. A pontos információközlés híve vagyok, ezért számomra az a legfontosabb, hogy a hozzám fordulók mindenre kiterjedő tájékoztatást kapjanak. Ha a sportból kellene hasonlatot keresnem, azt mondanám, a pénzügyeket tekintve olyan vagyok az ügyfeleimnek, mint az edző a csapatának. Mindent szigorúan és következetesen az ügyfeleimért, a céljaikért teszek. Örülök, hogy azt a munkát végezhetem, amit szeretek.

Kriszt Gábor
Kriszt Gábor
kiemelt tanácsadó

Kriszt Gábor vagyok, megtakarítási szakértő. Bólyból származom, és a vidéki mentalitásomat az évek során meg is őriztem. Több mint 10 éve foglalkozom pénzügyi tanácsadással. Közgazdászként számomra az a legfontosabb, hogy az  ügyfeleim a legkisebb ráfordítás mellet is a legnagyobb hasznot érjék el. Nagy jelentőséget tulajdonítok annak is, hogy mindenkinek személyre szabottan, az élethelyzetének megfelelően tudjak tanácsot adni. Hiszem, hogy minden ember megérdemli a korrekt és lelkiismeretes tanácsadást.

Kosjár Katalin
Kosjár Katalin
pénzügyi tanácsadó

Kosjár Katalin vagyok, pénzügyi szakértő, egykori élsportoló. A sportolói lét tisztességre és nagy munkabírásra nevelt. Munkám során pozitív végeredményre törekszem, mert az eredmény mindig ott van a “táblán”. Saját megtakarításaimon keresztül ismertem meg ezt a szakmát, így valós személyes és több mint 10 éves szakmai tapasztalatra támaszkodva segítek eligazodni ügyfeleimnek a pénzügyek útvesztőjében. Számomra minden ügyfelem különleges, hisz mindenki egyedi történettel, egyedi célokkal és reményekkel érkezik hozzám.

Tukacs Emánuel Dávid
Tukacs Emánuel Dávid
GRANTIS partner

Tukacs Emánuel Dávid vagyok, a GRANTIS egyik biztosítási partnere. Hiszek abban, hogy mindenkinek megvan a maga útja. A hivatása, életcéljai, kötelezettségei, és emellett mindenki szeretne a szeretteivel minél több időt tölteni, ezért különösen fontos a tudatos pénzügyi tervezés. A biztosítások többsége gyakran bonyolultabb, nehezebben átlátható, mint az egyszerűbb autós biztosítások. Összevetésükhöz pedig érdemes olyan szakemberekhez fordulni, akik valóban ismerik a piacot.

Komáromi Ildikó
Komáromi Ildikó
pénzügyi tanácsadó

Komáromi Ildikó vagyok, pénzügyi szakértő.  Közgazdászként diplomáztam, de azóta dolgoztam már a közigazgatásban, bankban, több mint tíz évig vezettem a saját kiskereskedelmi vállalkozásomat és neveltem a három fiamat. A srácok már felnőttek, nekem pedig hiányzott a pénzügyi terület az életemből. Visszatértem az eredeti szakmámhoz, és pénzügyi tanácsadó lettem. Szívesen foglalkozom cafeteria kérdésekkel, lakástakarékkal, de a kedvenc területem a nyugdíj előtakarékosság. Manapság már senkinek sem kell bizonygatni, hogy szükség van nyugdíjmegtakarításra, de nem mindegy, ki melyiket választja. Meggyőződésem, hogy csak az lehet igazán jó tanácsadó, aki minden esetben megtalálja az ideális megoldást.

Kinter Dóra
Kinter Dóra
vezető tanácsadó

Kinter Dóra vagyok, megtakarítási szakértő. Gyermekkorom óta része a versenysport az életemnek. A sport sok olyat tanított nekem, amit ma, pénzügyi tanácsadóként, a mindennapi munkámban is kamatoztatok. Számomra az teszi igazán színessé ezt a munkát, hogy rengeteg értékes embert, családot ismerhetek meg és juttathatok előnyökhöz. Fontos számomra, hogy ebben a gyorsan változó világban mindenki megfelelő oktatásban részesíthesse gyermekét. Kihívásnak tekintem a piaci megoldások apró darabokra szedését és megismerését, hogy aztán mindent olyan egyszerűen és érthető nyelven tudjak elmondani, mintha csak egy receptet olvasnék fel. Szeretném, ha az ügyfeleink tudnák, hogy mindig számíthatnak ránk és a szaktudásunkra.

Rafael Gyula
Rafael Gyula
pénzügyi tanácsadó

Rafael Gyula vagyok, pénzügyi szakértő. Már fiatalon szerettem volna minél több embert megismerni, akiknek a segítségére, hasznára lehetek. Nem gondoltam volna akkori fejjel, hogy a pénzügyi területen nyílik majd erre lehetőségem. Mára számos ügyfelem van, akinek sikerült segíteni a céljai megvalósításában. Ma már tudom, hogy amivel foglalkozom, az az egyik leghasznosabb és legfontosabb szakma, amit csak választhattam. Igazából a szakma talált meg engem, és nem én a szakmát. Fontosnak tartom, hogy mindig a lehető legfelkészültebb legyek. Igyekszem folyamatosan fejleszteni magam, és a lehető legtöbbet nyújtani a hozzám fordulóknak.

Kinyik Ágnes
Kinyik Ágnes
vezető tanácsadó

Kinyik Ágnes vagyok, immár 15. éve dolgozom pénzügyi tanácsadóként. A napi feladataimra nem igazán munkaként tekintek, mert igazán szeretem a szakmám. Örömmel segítek az ügyfeleimnek eligazodni a megtakarítások, biztosítások, befektetések rengetegében, és nagy elégedettséggel tölt el, ha segíthetek olyan pénzügyi döntéseket meghozni, amelyekkel értéket teremthetünk az életükben. A munkámat minden esetben a segítő szándék vezérli, amely mérhetetlen precizitással, naprakész szakmai felkészültséggel és rendkívül nagy odaadással párosul.

Három érv a GRANTIS mellett

Nyomulás és eladás helyett tájékoztatás

Nem akarunk eladni és nem is nyomulunk. Ehelyett minden információt megadunk, ami a racionális döntéshez kell.

Jutalékhajhászat helyett függetlenség

Mi nem ígérünk, és nem a szerintünk legjobb megoldást ajánljuk. A piacon elérhető ajánlatok számadatait dolgozzuk fel, így az ügyfél tények alapján dönthet.

A szakma legjobbjai

Tanácsadóink olyan kipróbált szakemberek, akik 5-15 éve a szakmában vannak, több ezer tárgyalással és többszáz fős ügyfélkörrel a hátuk mögött.

+36 1 585 8555