Mekkora nyugdíjat kaphatunk?

Verba György | GRANTIS
Verba György

Az utóbbi 4-5 évben jelentős változások történtek hazánkban, amelyek alapjaiban befolyásolják a nyugdíjas megélhetésünket. Sok dolog nagy publicitást kapott, mint például a magánnyugdíjpénztár história, de akad olyan is, ami mondhatni „fű alatt” ment végbe. Most megmutatjuk, az összes olyan változást, ami a nyugdíjunkat érinti.

A nyugdíjrendszer alakulása

1998. január elsején létrejött a magánnyugdíjpénztár, és vele együtt az ún. 3 pilléres nyugdíjrendszer. Az első pillér volt az állami, a második a magánnyugdíjpénztár (a bruttó bérünk 8%-a), a harmadik pedig az öngondoskodási pillér. (önkéntes nyugdíjpénztár, biztosítás) Ez a rendszer nagyjából 2010-2011-ig élt, ekkor ugyanis az állam a magánnyugdíjpénztárban gyűjtött tőkét átirányította a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapba. Innentől fogva már csak az állami pillér és a privát pillér maradt számunkra, ami azt jelenti, hogy a saját megtakarításra még nagyobb szükség van, mint eddig valaha.

Az egyéb nyugdíjat érintő változások

2013.01.01-től is történt egy jelentős változás, amit az átlagember még csak észre sem vett, történt ugyanis, hogy a bruttó bérünk felett a munkáltatónk fizet utánunk egy 27%-os adót is, ami nyugdíjbiztosítási járuléknak volt nevezve. (a gyakorlatban csak 24% volt, mert 1,5% a természetbeni egészségbiztosítási, 0,5% a pénzbeni egészségbiztosítási, 1% pedig a munakerőpiaci járulék volt) 2013-tól azonban ezt már úgy hívják, hogy szociális hozzájárulási adó, ami azért fontos, mert a nyugdíjbiztosítási járulékot a nyugdíjakra kellett fordítania a mindenkori kormánynak, míg a szociális hozzájárulási adónál ilyen megkötés nincs. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ugyanannyi adót kell fizetnünk, de a nyugdíjakra kevesebb pénz jut. Ehhez, ha hozzávesszük, hogy 2013.01.01-től a nyugdíj ellátás már nem jár alanyi jogon, akkor elkezdhetünk aggódni az állami nyugdíjunk miatt. Ebből is látszik, hogy az állam fokozatosan kivonul a nyugdíj finanszírozásból, és hagyja, hogy a saját megtakarításainkkal töltsük fel a hiányt.

Mekkora nyugdíjra számíthatunk?

Egyelőre az biztos, hogy a nyugdíjminimum az 28.500 forint havonta. Ezt az összeget mindképp kézhez kapjuk, egyébként ennek a meghatározásra készítettük el a nyugdíjkalkulátort, amivel nagyjából kiszámítható, hogy mekkora állami nyugdíjra számíthatunk a jelenlegi szabályozás szerint.

Nem szabad figyelmen kívül hagynunk viszont, hogy a Ratkó Anna nevével fémjelzett korosztály, (akik arányaiban nagyon sokan vannak) 3-5 éven belül elérik a nyugdíjkorhatárt. Ez azért fontos, mert így lényegesen több nyugdíjast kell ellátni, lényegesen kevesebb bevételből. Számszakilag nagyjából azt jelenti, hogy a Ratkó-korszakban (1953-1956) nagyjából 830.000 gyermek született, és nagyjából 4-500.000 megy nyugdíjba az elkövetkező években. Az állam szempontjából ez azt jelenti, hogy 4-500.000 ember után kevesebb a bevétel, és ennyivel több emberről kell gondoskodni. Vagyis a jelenlegi szabályzásnál várhatóan csak kevesebb nyugdíj kifizetésére lesz fedezete az államnak.

A megoldás a privát nyugdíj

Akármilyen optimista emberek vagyunk (én is az vagyok), nyugdíj megtakarítás nélkül anyagilag nagyon keserves idők elé nézünk. Amennyiben nincs valamilyen nyugdíj megtakarításunk, akkor úgy állunk, mint a gólya a fél lábán, csak ezt a lábat még folyamatosan ütögetik, és nem tudni, meddig bírja. Azt halljuk, azt tanítjuk, hogy mindig érdemes több lábon állni, ne a nyugdíj legyen ez alól kivétel, ahol 10-15 éves megélhetésünket igyekszünk anyagilag megalapozni. 2014 azért is jelentős év, mert a fent leírt objektív változások mellett, létrejöttek a nyugdíjbiztosítások is, amivel együtt már 3 államilag támogatott nyugdíj előtakarékosság létezik. Ez pedig azt sugallja nekünk, hogy az állam is a privát nyugdíj kiépítése felé próbál terelni minket. Töltsd ki ezt a rövid adatlapot, és egy személyes nyugdíjtanácsadás alkalmával megmutatom, hogy tudod elérni, hogy az állam változások a lehető legkisebb mértékben befolyásolják időskori megélhetésedet, és hogy a lehető legnagyobb privát nyugdíjad legyen!

Ezt a cikket 1109 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, nyugdíjmegtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van nyugdíj előtakarékossággal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

A szakma legjobbjait állítjuk a szolgálatodba

A GRANTIS független pénzügyi tanácsadó cég 2009-ben úgy indult, hogy semmi mást nem szeretett volna, csak adni: információt, gyakorlatias tudást, ami hasznos azok számára, akik valamilyen pénzügyi döntést terveznek.

Hittünk benne, hogy az, aki számára ez a tudás értéket képvisel, bennünket választ a megvalósításhoz. Az elmúlt évek bebizonyították, hogy a víziónk életképes, és akkora kereslet van rá, ami ma már több mint 50 embernek ad munkát.

Tapasztalt tanácsadóink a lelkiismeretük szerint dolgoznak

A Nyugdíjbiztosítás.com csapat bármely tagjának tudása magában foglalja minden társáét. Így mindegyikünk tanácsa mögött ott áll több mint 20 ember összesen 150 évet is meghaladó tapasztalata. Jól hangzik, nem? Mi erre a hatalmas tudásbázisra vagyunk a legbüszkébbek.

Rafael Gyula
Rafael Gyula
pénzügyi tanácsadó

Rafael Gyula vagyok, pénzügyi szakértő. Már fiatalon szerettem volna minél több embert megismerni, akiknek a segítségére, hasznára lehetek. Nem gondoltam volna akkori fejjel, hogy a pénzügyi területen nyílik majd erre lehetőségem. Mára számos ügyfelem van, akinek sikerült segíteni a céljai megvalósításában. Ma már tudom, hogy amivel foglalkozom, az az egyik leghasznosabb és legfontosabb szakma, amit csak választhattam. Igazából a szakma talált meg engem, és nem én a szakmát. Fontosnak tartom, hogy mindig a lehető legfelkészültebb legyek. Igyekszem folyamatosan fejleszteni magam, és a lehető legtöbbet nyújtani a hozzám fordulóknak.

Kriszt Gábor
Kriszt Gábor
kiemelt tanácsadó

Kriszt Gábor vagyok, megtakarítási szakértő. Bólyból származom, és a vidéki mentalitásomat az évek során meg is őriztem. Több mint 10 éve foglalkozom pénzügyi tanácsadással. Közgazdászként számomra az a legfontosabb, hogy az  ügyfeleim a legkisebb ráfordítás mellet is a legnagyobb hasznot érjék el. Nagy jelentőséget tulajdonítok annak is, hogy mindenkinek személyre szabottan, az élethelyzetének megfelelően tudjak tanácsot adni. Hiszem, hogy minden ember megérdemli a korrekt és lelkiismeretes tanácsadást.

Tukacs Emánuel Dávid
Tukacs Emánuel Dávid
GRANTIS partner

Tukacs Emánuel Dávid vagyok, a GRANTIS egyik biztosítási partnere. Hiszek abban, hogy mindenkinek megvan a maga útja. A hivatása, életcéljai, kötelezettségei, és emellett mindenki szeretne a szeretteivel minél több időt tölteni, ezért különösen fontos a tudatos pénzügyi tervezés. A biztosítások többsége gyakran bonyolultabb, nehezebben átlátható, mint az egyszerűbb autós biztosítások. Összevetésükhöz pedig érdemes olyan szakemberekhez fordulni, akik valóban ismerik a piacot.

Sipos Csaba
Sipos Csaba
oktatásért felelős vezető tanácsadó

Sipos Csaba vagyok, megtakarítási szakértő, a GRANTIS oktatásért felelős vezető tanácsadója. 2013-ban ismertem meg a GRANTIS csapatát. Azonnal rabul ejtett az ügyfelek iránti odaadásuk, így elfogadtam a cég felkérését, és én lettem az első tulajdonosi körön kívüli tanácsadójuk. Több mint 10 év alatt közel 7900 ügyféltalálkozón vettem részt. Gyorsan és magabiztosan vázolom fel bárkinek a lehetőségeit, a különböző termékek előnyeit és hátrányait. Tanácsadói tevékenységem mellett ma már a vállalat oktatási vezetőjeként a tanácsadói csapat szakmai felkészültségéért is felelek. A privát pénzügyi megoldásokon kívül szívesen foglalkozom vállalati adómentes juttatásokkal, mert hiszem, hogy ezzel is segíthetjük a lakosság kiadásainak optimalizálását, és hozzájárulhatunk ahhoz, hogy több pénz maradjon a családoknál.

Komáromi Ildikó
Komáromi Ildikó
pénzügyi tanácsadó

Komáromi Ildikó vagyok, pénzügyi szakértő.  Közgazdászként diplomáztam, de azóta dolgoztam már a közigazgatásban, bankban, több mint tíz évig vezettem a saját kiskereskedelmi vállalkozásomat és neveltem a három fiamat. A srácok már felnőttek, nekem pedig hiányzott a pénzügyi terület az életemből. Visszatértem az eredeti szakmámhoz, és pénzügyi tanácsadó lettem. Szívesen foglalkozom cafeteria kérdésekkel, lakástakarékkal, de a kedvenc területem a nyugdíj előtakarékosság. Manapság már senkinek sem kell bizonygatni, hogy szükség van nyugdíjmegtakarításra, de nem mindegy, ki melyiket választja. Meggyőződésem, hogy csak az lehet igazán jó tanácsadó, aki minden esetben megtalálja az ideális megoldást.

Kinter Dóra
Kinter Dóra
vezető tanácsadó

Kinter Dóra vagyok, megtakarítási szakértő. Gyermekkorom óta része a versenysport az életemnek. A sport sok olyat tanított nekem, amit ma, pénzügyi tanácsadóként, a mindennapi munkámban is kamatoztatok. Számomra az teszi igazán színessé ezt a munkát, hogy rengeteg értékes embert, családot ismerhetek meg és juttathatok előnyökhöz. Fontos számomra, hogy ebben a gyorsan változó világban mindenki megfelelő oktatásban részesíthesse gyermekét. Kihívásnak tekintem a piaci megoldások apró darabokra szedését és megismerését, hogy aztán mindent olyan egyszerűen és érthető nyelven tudjak elmondani, mintha csak egy receptet olvasnék fel. Szeretném, ha az ügyfeleink tudnák, hogy mindig számíthatnak ránk és a szaktudásunkra.

Kosjár Katalin
Kosjár Katalin
pénzügyi tanácsadó

Kosjár Katalin vagyok, pénzügyi szakértő, egykori élsportoló. A sportolói lét tisztességre és nagy munkabírásra nevelt. Munkám során pozitív végeredményre törekszem, mert az eredmény mindig ott van a “táblán”. Saját megtakarításaimon keresztül ismertem meg ezt a szakmát, így valós személyes és több mint 10 éves szakmai tapasztalatra támaszkodva segítek eligazodni ügyfeleimnek a pénzügyek útvesztőjében. Számomra minden ügyfelem különleges, hisz mindenki egyedi történettel, egyedi célokkal és reményekkel érkezik hozzám.

Murai Péter
Murai Péter
pénzügyi tanácsadó

Murai Péter vagyok, pénzügyi tervező, megtakarítási szakértő. A Bakonyban élek a családommal, két fiú büszke édesapjaként. A pontos információközlés híve vagyok, ezért számomra az a legfontosabb, hogy a hozzám fordulók mindenre kiterjedő tájékoztatást kapjanak. Ha a sportból kellene hasonlatot keresnem, azt mondanám, a pénzügyeket tekintve olyan vagyok az ügyfeleimnek, mint az edző a csapatának. Mindent szigorúan és következetesen az ügyfeleimért, a céljaikért teszek. Örülök, hogy azt a munkát végezhetem, amit szeretek.

Pálmai Viktor
Pálmai Viktor
vezető tanácsadó

Pálmai Viktor, független pénzügyi szakértő vagyok. Több mint 400 privát ügyfelem adóvisszatérítési, megtakarítási, befektetési portfóliója kapcsán adok szakvéleményt immár több mint 10 éve. Vallom, hogy elsősorban nem maguk a pénzügyi eszközök számítanak, hanem az a szakértelem, mely által a megoldások – az ügyfelek igényei alapján – kiválasztásra és személyre szabásra kerülnek. Az ügyfeleknek apróbetűs részek böngészése helyett elég egy megbízható szakemberrel kapcsolatot tartani. Pénzügyi tanácsadói pályám hobbiként indult, szerettem volna a pénzpiacot átlátni, megérteni és a saját pénzügyeimet tudatosan irányítani. Azóta rájöttem, hogy értékesebb egy gazdálkodási egységet (családot, céget) egészében kezelni, ezért képzem magam tovább újabb és újabb területeken.

Kinyik Ágnes
Kinyik Ágnes
vezető tanácsadó

Kinyik Ágnes vagyok, immár 15. éve dolgozom pénzügyi tanácsadóként. A napi feladataimra nem igazán munkaként tekintek, mert igazán szeretem a szakmám. Örömmel segítek az ügyfeleimnek eligazodni a megtakarítások, biztosítások, befektetések rengetegében, és nagy elégedettséggel tölt el, ha segíthetek olyan pénzügyi döntéseket meghozni, amelyekkel értéket teremthetünk az életükben. A munkámat minden esetben a segítő szándék vezérli, amely mérhetetlen precizitással, naprakész szakmai felkészültséggel és rendkívül nagy odaadással párosul.

3 előny, ami megkülönböztet minket

Jutalék helyett lelkiismeret

A “pénzügyi tanácsadók” nagy részének ma alig van ügyfele, ezért a munkájukat a jutalékéhség és a nyomulás vezérli. Mi, a GRANTIS-nál, a lelkiismeretünk szerint dolgozunk, így nem kell senkit sem megkeresnünk, mert havonta 600-1000 olyan ember fordul hozzánk, aki a nyomulás helyett független tájékoztatásra és szabad döntésekre vágyik.

Nyomulás helyett függetlenség

A függetlenség azt jelenti, hogy egyedi fejlesztésű kalkulátorainkkal a számok szintjén mutatjuk meg az egyes ajánlatok előnyeit és hátrányait, a döntés viszont a te kezedben marad. A munkánkat pedig közel azonos mértékben honorálják a pénzintézetek, így törvényileg is garantált a függetlenségünk.

Értékesítés helyett szolgálat

Szolgálatként tekintünk a munkánkra. A GRANTIS csapatában mindenki minden nap azért dolgozik, hogy segítsünk az embereknek tisztán látni és tényeken alapuló pénzügyi döntéseket hozni. Az általunk közvetített szerződések 99,4%-a pedig a mai napig él.

+36 1 585 8555