Megvan az ország legnagyobb pilótajátéka: A nyugdíjrendszer

Verba György | GRANTIS
Verba György

A pilótajátékokkal talán akkor járhatunk jól, ha mi szervezzük, vagy nagyon az elején belépünk. A nyugdíjrendszernél ezekből sajnos egyik sem igaz, így az lesz a legjobb, hogyha nem számítunk semmi jóra az állami nyugdíjjal kapcsolatban. Ez egy általános demagógia lenne, vagy a valóság? Járjunk utána!

A nyugdíjrendszer felépítése

Az állami nyugdíjrendszert folyamatosan toldozzák, de az alapelve nem változik. Az ilyen típusú rendszerekre mondják, hogy klasszikus felosztó-kirovó rendszer, azaz leegyszerűsítve az állam beszedi a pénzt (adók, és járulékok formájában), és a szabályzata szerint kiosztja (szociális segélyek, támogatások, és nyugdíjak). Azt senki nem gondolja komolyan, hogy a saját befizetett adónkat az állam félreteszi nekünk egy jó 40 éven keresztül, és abból fizeti ki majd a nyugdíjunkat, igaz?

A rendszer csak akkor tartható fenn hosszabb távon, ha a bevételek magasabbak, mint a kiadások, de a kérdés mi számít hosszabb távnak, és hogy meddig lesznek magasabb bevételek? Sokan bíznak még mindig az állami nyugdíjrendszerben, nézzük meg, hogy ezzel a rendszerrel szemben hogyan működik egy köztudottan megvetett „szerencsejáték”!

A pilótajátékok működése

Ezekkel az üzleti modellekkel óvatosan bánnék, de a mai napig jelen vannak az életünkben. A rendszer arra alapszik, hogy ígér nekünk valamekkora (általában magas) nyereséget, amiért nekünk semmit nem kell tennünk, csak pénzt befizetni, általában hosszabb távra. Ahogy növekszik a befizetők száma, és nő a bevétel, úgy látszik beigazolódni, hogy milyen jó is ez a rendszer. Ekkor kell egyeseket kifizetni, amit az újabb tagok befizetéseiből finanszíroznak, egész addig, amíg már nem lesz elég fedezet a kifizetésekre, és beborul a cég, rengeteg anyagilag megkárosított, sérült ügyfelet maga után hagyva. Nagyjából ez történhetett most az engedélyen felül, fedezet nélkül kibocsátott Quaestor kötvényekkel kapcsolatban is.

Kísérteties a hasonlóság

Hogy is van ez? A két rendszerben, amit az előbb bemutattunk meglepően sok az azonosság. Először is, mindkettő beszedi a pénzt, és egy adott szabályzat szerint kiosztja. Ezen felül a mostani befizetésekből fizetik ki a régi tagokat, a mi esetünkben a nyugdíjjárulékokból kapnak az idősek állami nyugdíjat. Ideig-óráig működik a rendszer, de ahogy írtuk csak addig, amíg több a bevétel, mint a kiadás. A nyugdíjrendszer esetén 2020 és 2050 között biztosan eljön a krach, hiszen minimum ugyanannyi nyugdíjas lesz, mint ahány aktív dolgozó ember. Meg is találtuk az ország legnagyobb pilótajátékát, amelynek mind, majdnem 10 millióan a tagjai vagyunk (akaratunk ellenére). Legyünk pozitívak, és keressük a megoldás(oka)t!

Az egyetlen létező megoldás

A pilótajátékba is csak akkor vágunk bele, ha nyereséget szeretnénk, vagyis ez egyfajta befektetés. Ennek pedig van egy szabálya, sosem fektetheted be minden pénzedet egy helyre, vagyis nem tehetsz fel mindent egy lapra. Magyarul, ha kockáztatunk, akkor se az összes pénzünket. Mivel az előbb megtaláltuk a párhuzamokat a nyugdíjrendszer, és a pilótajátékok közt ezért a nyugdíjat is így érdemes kezelnünk. Az állami nyugdíj önmagában egy magas kockázat a tényeket ismerve, így közel sem biztos, hogy megkaphatunk annyi nyugdíjat, mint amit a nyugdíjkalkulátor mutat. Az állami nyugdíj kockázatát csak úgy tudjuk csökkenteni, hogyha tudatosan felkészülünk az idős korunkra egy nyugdíj megtakarítással. Lehet ez egy önkéntes nyugdíjpénztár, egy NYESZ számla, vagy egy nyugdíjbiztosítás, a lényeg az, hogy a várható nyugdíjunk minél nagyobb részét tegye ki.

Még ma gondoskodjunk a privát nyugdíjunkról!

A pilótajátékokkal úgy lehet a legkönnyebben nyerni, ha nem veszünk részt benne. Mivel az állami nyugdíjrendszernek kötelesek vagyunk a tagjai lenni, ezért itt más megoldásra van szükség. Egy rugalmas, minden lehetőséggel kalkuláló, körültekintő nyugdíjtervezésre, és a személyre szabottan legjobb nyugdíj megtakarításra van szükség. Ha kérdeznél a cikkel kapcsolatban, akkor töltsd ki a cikk alatt található űrlapot! Ha szeretnél függetlenedni a nyugdíjrendszer nevű pilótajátéktól, akkor találkozz velem egy nyugdíj tanácsadáson! Egy óra alatt elkészítjük az egyéni nyugdíjtervedet, és nem lesz akadálya, hogy minél előbb elkezdjen épülni a privát nyugdíjvagyonod.

Ezt a cikket 812 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, nyugdíjmegtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van nyugdíj előtakarékossággal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

A szakma legjobbjait állítjuk a szolgálatodba

A GRANTIS független pénzügyi tanácsadó cég 2009-ben úgy indult, hogy semmi mást nem szeretett volna, csak adni: információt, gyakorlatias tudást, ami hasznos azok számára, akik valamilyen pénzügyi döntést terveznek.

Hittünk benne, hogy az, aki számára ez a tudás értéket képvisel, bennünket választ a megvalósításhoz. Az elmúlt évek bebizonyították, hogy a víziónk életképes, és akkora kereslet van rá, ami ma már több mint 50 embernek ad munkát.

Tapasztalt tanácsadóink a lelkiismeretük szerint dolgoznak

A Nyugdíjbiztosítás.com csapat bármely tagjának tudása magában foglalja minden társáét. Így mindegyikünk tanácsa mögött ott áll több mint 20 ember összesen 150 évet is meghaladó tapasztalata. Jól hangzik, nem? Mi erre a hatalmas tudásbázisra vagyunk a legbüszkébbek.

Kosjár Katalin
Kosjár Katalin
pénzügyi tanácsadó

Kosjár Katalin vagyok, pénzügyi szakértő, egykori élsportoló. A sportolói lét tisztességre és nagy munkabírásra nevelt. Munkám során pozitív végeredményre törekszem, mert az eredmény mindig ott van a “táblán”. Saját megtakarításaimon keresztül ismertem meg ezt a szakmát, így valós személyes és több mint 10 éves szakmai tapasztalatra támaszkodva segítek eligazodni ügyfeleimnek a pénzügyek útvesztőjében. Számomra minden ügyfelem különleges, hisz mindenki egyedi történettel, egyedi célokkal és reményekkel érkezik hozzám.

Komáromi Ildikó
Komáromi Ildikó
pénzügyi tanácsadó

Komáromi Ildikó vagyok, pénzügyi szakértő.  Közgazdászként diplomáztam, de azóta dolgoztam már a közigazgatásban, bankban, több mint tíz évig vezettem a saját kiskereskedelmi vállalkozásomat és neveltem a három fiamat. A srácok már felnőttek, nekem pedig hiányzott a pénzügyi terület az életemből. Visszatértem az eredeti szakmámhoz, és pénzügyi tanácsadó lettem. Szívesen foglalkozom cafeteria kérdésekkel, lakástakarékkal, de a kedvenc területem a nyugdíj előtakarékosság. Manapság már senkinek sem kell bizonygatni, hogy szükség van nyugdíjmegtakarításra, de nem mindegy, ki melyiket választja. Meggyőződésem, hogy csak az lehet igazán jó tanácsadó, aki minden esetben megtalálja az ideális megoldást.

Kriszt Gábor
Kriszt Gábor
kiemelt tanácsadó

Kriszt Gábor vagyok, megtakarítási szakértő. Bólyból származom, és a vidéki mentalitásomat az évek során meg is őriztem. Több mint 10 éve foglalkozom pénzügyi tanácsadással. Közgazdászként számomra az a legfontosabb, hogy az  ügyfeleim a legkisebb ráfordítás mellet is a legnagyobb hasznot érjék el. Nagy jelentőséget tulajdonítok annak is, hogy mindenkinek személyre szabottan, az élethelyzetének megfelelően tudjak tanácsot adni. Hiszem, hogy minden ember megérdemli a korrekt és lelkiismeretes tanácsadást.

Tukacs Emánuel Dávid
Tukacs Emánuel Dávid
GRANTIS partner

Tukacs Emánuel Dávid vagyok, a GRANTIS egyik biztosítási partnere. Hiszek abban, hogy mindenkinek megvan a maga útja. A hivatása, életcéljai, kötelezettségei, és emellett mindenki szeretne a szeretteivel minél több időt tölteni, ezért különösen fontos a tudatos pénzügyi tervezés. A biztosítások többsége gyakran bonyolultabb, nehezebben átlátható, mint az egyszerűbb autós biztosítások. Összevetésükhöz pedig érdemes olyan szakemberekhez fordulni, akik valóban ismerik a piacot.

Kinter Dóra
Kinter Dóra
vezető tanácsadó

Kinter Dóra vagyok, megtakarítási szakértő. Gyermekkorom óta része a versenysport az életemnek. A sport sok olyat tanított nekem, amit ma, pénzügyi tanácsadóként, a mindennapi munkámban is kamatoztatok. Számomra az teszi igazán színessé ezt a munkát, hogy rengeteg értékes embert, családot ismerhetek meg és juttathatok előnyökhöz. Fontos számomra, hogy ebben a gyorsan változó világban mindenki megfelelő oktatásban részesíthesse gyermekét. Kihívásnak tekintem a piaci megoldások apró darabokra szedését és megismerését, hogy aztán mindent olyan egyszerűen és érthető nyelven tudjak elmondani, mintha csak egy receptet olvasnék fel. Szeretném, ha az ügyfeleink tudnák, hogy mindig számíthatnak ránk és a szaktudásunkra.

Murai Péter
Murai Péter
pénzügyi tanácsadó

Murai Péter vagyok, pénzügyi tervező, megtakarítási szakértő. A Bakonyban élek a családommal, két fiú büszke édesapjaként. A pontos információközlés híve vagyok, ezért számomra az a legfontosabb, hogy a hozzám fordulók mindenre kiterjedő tájékoztatást kapjanak. Ha a sportból kellene hasonlatot keresnem, azt mondanám, a pénzügyeket tekintve olyan vagyok az ügyfeleimnek, mint az edző a csapatának. Mindent szigorúan és következetesen az ügyfeleimért, a céljaikért teszek. Örülök, hogy azt a munkát végezhetem, amit szeretek.

Rafael Gyula
Rafael Gyula
pénzügyi tanácsadó

Rafael Gyula vagyok, pénzügyi szakértő. Már fiatalon szerettem volna minél több embert megismerni, akiknek a segítségére, hasznára lehetek. Nem gondoltam volna akkori fejjel, hogy a pénzügyi területen nyílik majd erre lehetőségem. Mára számos ügyfelem van, akinek sikerült segíteni a céljai megvalósításában. Ma már tudom, hogy amivel foglalkozom, az az egyik leghasznosabb és legfontosabb szakma, amit csak választhattam. Igazából a szakma talált meg engem, és nem én a szakmát. Fontosnak tartom, hogy mindig a lehető legfelkészültebb legyek. Igyekszem folyamatosan fejleszteni magam, és a lehető legtöbbet nyújtani a hozzám fordulóknak.

Sipos Csaba
Sipos Csaba
oktatásért felelős vezető tanácsadó

Sipos Csaba vagyok, megtakarítási szakértő, a GRANTIS oktatásért felelős vezető tanácsadója. 2013-ban ismertem meg a GRANTIS csapatát. Azonnal rabul ejtett az ügyfelek iránti odaadásuk, így elfogadtam a cég felkérését, és én lettem az első tulajdonosi körön kívüli tanácsadójuk. Több mint 10 év alatt közel 7900 ügyféltalálkozón vettem részt. Gyorsan és magabiztosan vázolom fel bárkinek a lehetőségeit, a különböző termékek előnyeit és hátrányait. Tanácsadói tevékenységem mellett ma már a vállalat oktatási vezetőjeként a tanácsadói csapat szakmai felkészültségéért is felelek. A privát pénzügyi megoldásokon kívül szívesen foglalkozom vállalati adómentes juttatásokkal, mert hiszem, hogy ezzel is segíthetjük a lakosság kiadásainak optimalizálását, és hozzájárulhatunk ahhoz, hogy több pénz maradjon a családoknál.

Kinyik Ágnes
Kinyik Ágnes
vezető tanácsadó

Kinyik Ágnes vagyok, immár 15. éve dolgozom pénzügyi tanácsadóként. A napi feladataimra nem igazán munkaként tekintek, mert igazán szeretem a szakmám. Örömmel segítek az ügyfeleimnek eligazodni a megtakarítások, biztosítások, befektetések rengetegében, és nagy elégedettséggel tölt el, ha segíthetek olyan pénzügyi döntéseket meghozni, amelyekkel értéket teremthetünk az életükben. A munkámat minden esetben a segítő szándék vezérli, amely mérhetetlen precizitással, naprakész szakmai felkészültséggel és rendkívül nagy odaadással párosul.

Pálmai Viktor
Pálmai Viktor
vezető tanácsadó

Pálmai Viktor, független pénzügyi szakértő vagyok. Több mint 400 privát ügyfelem adóvisszatérítési, megtakarítási, befektetési portfóliója kapcsán adok szakvéleményt immár több mint 10 éve. Vallom, hogy elsősorban nem maguk a pénzügyi eszközök számítanak, hanem az a szakértelem, mely által a megoldások – az ügyfelek igényei alapján – kiválasztásra és személyre szabásra kerülnek. Az ügyfeleknek apróbetűs részek böngészése helyett elég egy megbízható szakemberrel kapcsolatot tartani. Pénzügyi tanácsadói pályám hobbiként indult, szerettem volna a pénzpiacot átlátni, megérteni és a saját pénzügyeimet tudatosan irányítani. Azóta rájöttem, hogy értékesebb egy gazdálkodási egységet (családot, céget) egészében kezelni, ezért képzem magam tovább újabb és újabb területeken.

3 előny, ami megkülönböztet minket

Jutalék helyett lelkiismeret

A “pénzügyi tanácsadók” nagy részének ma alig van ügyfele, ezért a munkájukat a jutalékéhség és a nyomulás vezérli. Mi, a GRANTIS-nál, a lelkiismeretünk szerint dolgozunk, így nem kell senkit sem megkeresnünk, mert havonta 600-1000 olyan ember fordul hozzánk, aki a nyomulás helyett független tájékoztatásra és szabad döntésekre vágyik.

Nyomulás helyett függetlenség

A függetlenség azt jelenti, hogy egyedi fejlesztésű kalkulátorainkkal a számok szintjén mutatjuk meg az egyes ajánlatok előnyeit és hátrányait, a döntés viszont a te kezedben marad. A munkánkat pedig közel azonos mértékben honorálják a pénzintézetek, így törvényileg is garantált a függetlenségünk.

Értékesítés helyett szolgálat

Szolgálatként tekintünk a munkánkra. A GRANTIS csapatában mindenki minden nap azért dolgozik, hogy segítsünk az embereknek tisztán látni és tényeken alapuló pénzügyi döntéseket hozni. Az általunk közvetített szerződések 99,4%-a pedig a mai napig él.

+36 1 585 8555