Magánnyugdíjpénztár: megérte pénztári tagnak maradni a magasabb hozamok miatt

Richter Ádám | GRANTIS
Richter Ádám

Hat éve államosították a magánnyugdíjpénztári vagyont, azt viszont sokan nem tudják, hogy 58 ezer ember pénztári tag maradt mind a mai napig. Mint kiderült, megérte nekik a maradás mellett dönteni: a magánnyugdíjpénztárak legnagyobb portfóliói jobban teljesítettek a hazai tőzsdénél és a magyar állampapíroknál. A tagok megtakarítása átlagosan másfélszeresére nőtt 2011 óta. Ebből is látszik, hogy jövedelmezőbb egy megtakarítást privát módon kezelni. De mi az a magánnyugdíjpénztár, és miben más, mint egy privát nyugdíj előtakarékosság?

A magánnyugdíjpénztár (röviden mnyp vagy manyup) intézménye 1998-ban jött létre Magyarországon. A bruttó keresetedből elkülönített egy részt az állam nyugdíjcélra (ez a nyugdíjjárulék). Eldönthetted, hogy ezt a bizonyos hányadot egyenesen befizeted az államkasszába teljes egészében, vagy elhelyezed egy magánnyugdíjpénztárban, ahol befektetik ezt a pénzt, és potenciálisan hozamot termelnek neked. Vagyis arról dönthettél, hogy ki kezelje a nyugdíjjárulékodat: az állam vagy egy pénztár, de mindenképp levonták tőled ezt az adónemet. Az adózás utáni, vagyis a nettó keresetedet mindez nem érintette.

2011-ben a magyar állam úgy döntött, hogy a magánnyugdíjpénztári vagyont a saját kezelésébe veszi, vagyis államosítja (erről itt írtunk korábban). Minden pénztári tag automatikusan átkerült az állami rendszerbe, ezzel együtt a befizetéseik is az államhoz kerültek (az esetleges reálhozamot pedig kifizette a volt tagoknak a pénztár). Ezzel a lépéssel közel 3000 milliárd forint került a magyar államkasszába. Viszont pénztári tagok maradhattak, akik erről külön nyilatkoztak, vagyis írásban jelezték döntésüket. Nem maradtak sokan, jelenleg összesen 58 ezer tagot számlálnak a hazai magánnyugdíjpénztárak. A váratlan államosítás a pénztárakat is negatívan érintette, ma már csak négy magánnyugdíjpénztár működik.

A magánnyugdíjpénztárak jól teljesítettek az elmúlt 6 évben

A megmaradó pénztárak teljesítményét viszont nem érintette nagyban a hirtelen taglétszámcsökkenés. Az elmúlt 6 év adatai alapján a magánnyugdíjpénztárak legnagyobb portfóliói magasabb hozamot biztosítottak a magyar állampapíroknál vagy a hazai tőzsdénél. Alternatív esetben az állam ezzel a két eszközzel tudja gyarapítani a nyugdíjvagyont, ezért érdemes ezekkel összevetni a pénztárak teljesítményét. A pénztári tagoknak megérte tehát maradni, mert a megtakarításaik átlagosan másfélszeresükre nőttek az elmúlt években, míg az állami nyugdíj továbbra sem nőtt számottevően.

A pénztári tagok háromnegyede növekedési portfólióba fekteti a pénzét, ami a legkockázatosabb alapnak minősül, de ezzel is jártak a legjobban. Az utóbbi években 53-62% között alakult ezeknek az alapoknak a hozama, ami annak is köszönhető, hogy a pénztárak nemcsak hazai, hanem külföldi részvényekbe is fektetnek.

A kiegyensúlyozott alapok hozama 50-56% között alakult 2011 óta, vagyis elérték az állampapírok hozamát, sőt akár még annál is többet. A klasszikus alapok a kockázatkerülő befektetések közé tartoznak, és 22-33%-os hozamot termeltek az elmúlt években. A hosszabb lejáratú állampapírokkal nem kelhettek versenyre (nem is lenne igazságos az összehasonlítás), ám a rövid állampapíroknál még így is jobban teljesítettek.

Egy magánnyugdíjpénztári tag számláján átlagosan több mint 4 millió forint megtakarítás van, amiből nagyjából 1,5 millió forintot tesz ki a pénztár által 2012 óta kitermelt hozam. Az állami rendszerbe átkerülő egykori pénztártagok átlagosan 70 ezer forint reálhozamot kaptak kézhez 2011 januárját követően (ennyi nyereséget termelt a pénztár a nyugdíjjárulékon felül). A most potenciálisan kivehető átlaghozam milliós nagyságrendű is lehet.

A privát nyugdíj megtakarítást nem vehetik el tőled

Ahogy írtam is, a magánnyugdíjpénztári befizetés nem a nettó keresetedből keletkezett. Te csak a nyugdíjjárulékod kezelését bízhattad egy privát pénztárra. Ezzel szemben a privát nyugdíj előtakarékossági megoldások lényege, hogy a nettó keresetedből teszel félre pénzt – az államtól függetlenül. Ezeket a megtakarításokat nem vehetik el tőled egy tollvonással. Az államnak jogában állt, hogy a nyugdíjjárulékok kezelését saját kezelésbe vegye, mert annak idején ő maga mondott le erről a jogról a magánnyugdíjpénztárak javára. A privát megtakarítás viszont teljesen más jogi kategória.

A nyugdíj előtakarékosságot az állam nemhogy ellenzi, hanem még ösztönzi is. Nem véletlen, hogy már háromféle megtakarításra adnak állami támogatást: az önkéntes nyugdíjpénztárra, a NYESZ-re és a nyugdíjbiztosításra. Legutóbbi például olyannyira független mindentől, hogy nem is minősül magánvagyonnak, ezért nem behajtható és nem inkasszózható.

Te is inkább az államtól függetlenül tennél félre?

Ha érdekel, hogyan lehet az államtól teljesen független, privát nyugdíj megtakarításod, akkor írj nekünk, és egy ingyenes tanácsadás keretében minden részletet kifejtünk neked.

Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, nyugdíjmegtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van nyugdíj előtakarékossággal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

A szakma legjobbjait állítjuk a szolgálatodba

A GRANTIS független pénzügyi tanácsadó cég 2009-ben úgy indult, hogy semmi mást nem szeretett volna, csak adni: információt, gyakorlatias tudást, ami hasznos azok számára, akik valamilyen pénzügyi döntést terveznek.

Hittünk benne, hogy az, aki számára ez a tudás értéket képvisel, bennünket választ a megvalósításhoz. Az elmúlt évek bebizonyították, hogy a víziónk életképes, és akkora kereslet van rá, ami ma már több mint 50 embernek ad munkát.

Tapasztalt tanácsadóink a lelkiismeretük szerint dolgoznak

A Nyugdíjbiztosítás.com csapat bármely tagjának tudása magában foglalja minden társáét. Így mindegyikünk tanácsa mögött ott áll több mint 20 ember összesen 150 évet is meghaladó tapasztalata. Jól hangzik, nem? Mi erre a hatalmas tudásbázisra vagyunk a legbüszkébbek.

Tukacs Emánuel Dávid
Tukacs Emánuel Dávid
GRANTIS partner

Tukacs Emánuel Dávid vagyok, a GRANTIS egyik biztosítási partnere. Hiszek abban, hogy mindenkinek megvan a maga útja. A hivatása, életcéljai, kötelezettségei, és emellett mindenki szeretne a szeretteivel minél több időt tölteni, ezért különösen fontos a tudatos pénzügyi tervezés. A biztosítások többsége gyakran bonyolultabb, nehezebben átlátható, mint az egyszerűbb autós biztosítások. Összevetésükhöz pedig érdemes olyan szakemberekhez fordulni, akik valóban ismerik a piacot.

Murai Péter
Murai Péter
pénzügyi tanácsadó

Murai Péter vagyok, pénzügyi tervező, megtakarítási szakértő. A Bakonyban élek a családommal, két fiú büszke édesapjaként. A pontos információközlés híve vagyok, ezért számomra az a legfontosabb, hogy a hozzám fordulók mindenre kiterjedő tájékoztatást kapjanak. Ha a sportból kellene hasonlatot keresnem, azt mondanám, a pénzügyeket tekintve olyan vagyok az ügyfeleimnek, mint az edző a csapatának. Mindent szigorúan és következetesen az ügyfeleimért, a céljaikért teszek. Örülök, hogy azt a munkát végezhetem, amit szeretek.

Kinyik Ágnes
Kinyik Ágnes
vezető tanácsadó

Kinyik Ágnes vagyok, immár 15. éve dolgozom pénzügyi tanácsadóként. A napi feladataimra nem igazán munkaként tekintek, mert igazán szeretem a szakmám. Örömmel segítek az ügyfeleimnek eligazodni a megtakarítások, biztosítások, befektetések rengetegében, és nagy elégedettséggel tölt el, ha segíthetek olyan pénzügyi döntéseket meghozni, amelyekkel értéket teremthetünk az életükben. A munkámat minden esetben a segítő szándék vezérli, amely mérhetetlen precizitással, naprakész szakmai felkészültséggel és rendkívül nagy odaadással párosul.

Rafael Gyula
Rafael Gyula
pénzügyi tanácsadó

Rafael Gyula vagyok, pénzügyi szakértő. Már fiatalon szerettem volna minél több embert megismerni, akiknek a segítségére, hasznára lehetek. Nem gondoltam volna akkori fejjel, hogy a pénzügyi területen nyílik majd erre lehetőségem. Mára számos ügyfelem van, akinek sikerült segíteni a céljai megvalósításában. Ma már tudom, hogy amivel foglalkozom, az az egyik leghasznosabb és legfontosabb szakma, amit csak választhattam. Igazából a szakma talált meg engem, és nem én a szakmát. Fontosnak tartom, hogy mindig a lehető legfelkészültebb legyek. Igyekszem folyamatosan fejleszteni magam, és a lehető legtöbbet nyújtani a hozzám fordulóknak.

Kinter Dóra
Kinter Dóra
vezető tanácsadó

Kinter Dóra vagyok, megtakarítási szakértő. Gyermekkorom óta része a versenysport az életemnek. A sport sok olyat tanított nekem, amit ma, pénzügyi tanácsadóként, a mindennapi munkámban is kamatoztatok. Számomra az teszi igazán színessé ezt a munkát, hogy rengeteg értékes embert, családot ismerhetek meg és juttathatok előnyökhöz. Fontos számomra, hogy ebben a gyorsan változó világban mindenki megfelelő oktatásban részesíthesse gyermekét. Kihívásnak tekintem a piaci megoldások apró darabokra szedését és megismerését, hogy aztán mindent olyan egyszerűen és érthető nyelven tudjak elmondani, mintha csak egy receptet olvasnék fel. Szeretném, ha az ügyfeleink tudnák, hogy mindig számíthatnak ránk és a szaktudásunkra.

Komáromi Ildikó
Komáromi Ildikó
pénzügyi tanácsadó

Komáromi Ildikó vagyok, pénzügyi szakértő.  Közgazdászként diplomáztam, de azóta dolgoztam már a közigazgatásban, bankban, több mint tíz évig vezettem a saját kiskereskedelmi vállalkozásomat és neveltem a három fiamat. A srácok már felnőttek, nekem pedig hiányzott a pénzügyi terület az életemből. Visszatértem az eredeti szakmámhoz, és pénzügyi tanácsadó lettem. Szívesen foglalkozom cafeteria kérdésekkel, lakástakarékkal, de a kedvenc területem a nyugdíj előtakarékosság. Manapság már senkinek sem kell bizonygatni, hogy szükség van nyugdíjmegtakarításra, de nem mindegy, ki melyiket választja. Meggyőződésem, hogy csak az lehet igazán jó tanácsadó, aki minden esetben megtalálja az ideális megoldást.

Kriszt Gábor
Kriszt Gábor
kiemelt tanácsadó

Kriszt Gábor vagyok, megtakarítási szakértő. Bólyból származom, és a vidéki mentalitásomat az évek során meg is őriztem. Több mint 10 éve foglalkozom pénzügyi tanácsadással. Közgazdászként számomra az a legfontosabb, hogy az  ügyfeleim a legkisebb ráfordítás mellet is a legnagyobb hasznot érjék el. Nagy jelentőséget tulajdonítok annak is, hogy mindenkinek személyre szabottan, az élethelyzetének megfelelően tudjak tanácsot adni. Hiszem, hogy minden ember megérdemli a korrekt és lelkiismeretes tanácsadást.

Sipos Csaba
Sipos Csaba
oktatásért felelős vezető tanácsadó

Sipos Csaba vagyok, megtakarítási szakértő, a GRANTIS oktatásért felelős vezető tanácsadója. 2013-ban ismertem meg a GRANTIS csapatát. Azonnal rabul ejtett az ügyfelek iránti odaadásuk, így elfogadtam a cég felkérését, és én lettem az első tulajdonosi körön kívüli tanácsadójuk. Több mint 10 év alatt közel 7900 ügyféltalálkozón vettem részt. Gyorsan és magabiztosan vázolom fel bárkinek a lehetőségeit, a különböző termékek előnyeit és hátrányait. Tanácsadói tevékenységem mellett ma már a vállalat oktatási vezetőjeként a tanácsadói csapat szakmai felkészültségéért is felelek. A privát pénzügyi megoldásokon kívül szívesen foglalkozom vállalati adómentes juttatásokkal, mert hiszem, hogy ezzel is segíthetjük a lakosság kiadásainak optimalizálását, és hozzájárulhatunk ahhoz, hogy több pénz maradjon a családoknál.

Pálmai Viktor
Pálmai Viktor
vezető tanácsadó

Pálmai Viktor, független pénzügyi szakértő vagyok. Több mint 400 privát ügyfelem adóvisszatérítési, megtakarítási, befektetési portfóliója kapcsán adok szakvéleményt immár több mint 10 éve. Vallom, hogy elsősorban nem maguk a pénzügyi eszközök számítanak, hanem az a szakértelem, mely által a megoldások – az ügyfelek igényei alapján – kiválasztásra és személyre szabásra kerülnek. Az ügyfeleknek apróbetűs részek böngészése helyett elég egy megbízható szakemberrel kapcsolatot tartani. Pénzügyi tanácsadói pályám hobbiként indult, szerettem volna a pénzpiacot átlátni, megérteni és a saját pénzügyeimet tudatosan irányítani. Azóta rájöttem, hogy értékesebb egy gazdálkodási egységet (családot, céget) egészében kezelni, ezért képzem magam tovább újabb és újabb területeken.

Kosjár Katalin
Kosjár Katalin
pénzügyi tanácsadó

Kosjár Katalin vagyok, pénzügyi szakértő, egykori élsportoló. A sportolói lét tisztességre és nagy munkabírásra nevelt. Munkám során pozitív végeredményre törekszem, mert az eredmény mindig ott van a “táblán”. Saját megtakarításaimon keresztül ismertem meg ezt a szakmát, így valós személyes és több mint 10 éves szakmai tapasztalatra támaszkodva segítek eligazodni ügyfeleimnek a pénzügyek útvesztőjében. Számomra minden ügyfelem különleges, hisz mindenki egyedi történettel, egyedi célokkal és reményekkel érkezik hozzám.

3 előny, ami megkülönböztet minket

Jutalék helyett lelkiismeret

A “pénzügyi tanácsadók” nagy részének ma alig van ügyfele, ezért a munkájukat a jutalékéhség és a nyomulás vezérli. Mi, a GRANTIS-nál, a lelkiismeretünk szerint dolgozunk, így nem kell senkit sem megkeresnünk, mert havonta 600-1000 olyan ember fordul hozzánk, aki a nyomulás helyett független tájékoztatásra és szabad döntésekre vágyik.

Nyomulás helyett függetlenség

A függetlenség azt jelenti, hogy egyedi fejlesztésű kalkulátorainkkal a számok szintjén mutatjuk meg az egyes ajánlatok előnyeit és hátrányait, a döntés viszont a te kezedben marad. A munkánkat pedig közel azonos mértékben honorálják a pénzintézetek, így törvényileg is garantált a függetlenségünk.

Értékesítés helyett szolgálat

Szolgálatként tekintünk a munkánkra. A GRANTIS csapatában mindenki minden nap azért dolgozik, hogy segítsünk az embereknek tisztán látni és tényeken alapuló pénzügyi döntéseket hozni. Az általunk közvetített szerződések 99,4%-a pedig a mai napig él.

+36 1 585 8555