Kifogásokat keresel vagy nyugdíjat akarsz? Te döntesz!

Verba György | GRANTIS
Verba György

Akár nem kevesebb, mint havi 86 ezer forint nyugdíj is múlhat azon, hogy meddig győznek felettünk a kifogásaink. Megvizsgáltuk, hogy a különböző korosztályokban milyen okai lehetnek annak, hogy nem indítunk el egy jó nyugdíj megtakarítást mindössze havi 10 ezer forinttal.

Fiatal korban még sok minden fontosabbnak tűnik

Amikor fiatal huszonévesként elkezdünk dolgozni, úgy érezzük, hogy miénk a világ. Élvezzük, hogy van bevételünk, amit előszeretettel el is költünk. Ha pénzügyileg tudatosabbak vagyunk, akkor talán elkezdünk saját lakásra gyűjteni, a nyugdíjjal kapcsolatban megelégszünk annyival, hogy havi 2.000 forintot fizet a munkáltatónk az egyik önkéntes nyugdíjpénztárba. A számítás kedvéért legyünk 25 évesek, és keressük meg a magyarországi átlagbért, azaz havi nettó 150 ezer forintot, így a nyugdíjkalkulátor szerint 80.163 forint állami nyugdíjat kapunk. A nyugdíjhiány jelentős, havi 69.837 forint, de semmi probléma, hiszen ezt egy 40 éves havi 10 ezer forintos nyugdíjbiztosítással ellensúlyozni tudjuk. Ha akad 6 olyan év, amikor nem fizetjük be a díjakat, még akkor is havi 98.954 forinttal (mai értéken) magasabb összegből élhetünk 15 éven keresztül, vagyis összesen 179.117 forintból.

Tanulság: Már az első fizetésünkből tegyünk félre nyugdíjra, mert természetessé válik, és havi 10 ezer forintból több mint tízmillió forintos nyugdíjalapot képezhetünk.

A gyermek fontosabb, mint a nyugdíj

A 30-as éveinkben már gyermeket szoktunk vállalni, így értelemszerűen a kis csöppség kerül a figyelem, és az anyagiak központjába. Ez teljesen érthető, de arról nem szabad elfeledkezni, hogy ha nincs saját nyugdíj megtakarításunk, akkor ennek a kis apróságnak kell majd eltartania a szüleit 30 év múlva (pont, amikor családot alapít). Mivel most 33 évesek vagyunk, és a keresetünk ugyanúgy havi nettó 150 ezer forint, ezért 75.244 forint lehet az állami nyugdíjunk, a 65 éves korig (jelenlegi nyugdíjkorhatár) pedig már csak 32 évünk maradt. A havi 10 ezer forintos megtakarítással már „csak” 62.511 forint lesz a havi nyugdíj-kiegészítésünk, máris elestünk havi 36.443 forinttól, összesen 6.559.740 forinttól, szintén mai értéken, ami egy kisebb lakás ára.

Tanulság: Egyrészt már el kellett volna indítani egy jó nyugdíjbiztosítást. Másrészt a gyermekünktől vesszük majd el a pénzt, ha nem gondoskodunk a saját nyugdíjas megélhetésünkről.

Előbb kifizetjük a lakáshitelt, és utána lesz pénz nyugdíj megtakarításra

Amikor már elmúltunk 40 évesek a gyermekkel kapcsolatos kiadások még mindig jelentős részét képezik a családi költségvetésnek. Ebben az időszakban általában azzal az indokkal szoktuk eltolni a nyugdíj megtakarítás indítását, hogy mindjárt felnő a gyerek, és a lakáshitel is lassan lejár, akkor majd több pénzünk lesz félretenni nyugdíjra. Maradva az eddigi keresetnél (150.000 forint) havi 77.984 nyugdíjat fog utalni az állam, és a havi 10.000 forintos nyugdíjbiztosításon keresztül ezt 33.987 forinttal egészíthetjük ki. Így már mindössze havi 111.971 forintból kell megélnünk nyugdíjas korunkban. Még mindig nem késő egy privát nyugdíj megtakarítást indítani, bár már ugyanazzal a havi 10.000 forinttal 11.694.060 forinttal kevesebb összeget tudunk összegyűjteni, mintha 25 évesen elindítottuk volna.

Tanulság: Még mindig nem késő a családi költségvetésben helyet szorítani a nyugdíj megtakarításnak. Még mindig jobb egy alacsonyabb havi díjú szerződést indítani, és ezt megnövelni, amikor kisebbek lesznek a kiadásaink.

Most már tényleg kell egy nyugdíj megtakarítás

Elértük az 50-es éveinket, és most már valóban kell indítanunk egy államilag támogatott nyugdíj megtakarítást. Ha abból indulunk ki, hogy statisztikailag 15 évet élünk nyugdíjasként, akkor azt vehetjük észre, hogy kevesebb ideig tudunk megtakarítani, mint ahány évre próbálunk nyugdíj-kiegészítést kiépíteni. A havi 150 ezer forintos keresetünk után 89.641 forint állami nyugdíjra leszünk jogosultak. 10 ezer forintos nyugdíj megtakarítással (12 éven keresztül) 2.078.685 forintot tudunk összegyűjteni, amivel további 12.299 forinttal tudjuk megnövelni az állami nyugdíjunkat, így egy hónapban 101.940 forintból gazdálkodhatunk.
A nyugdíj-kiegészítésünk így havi 86.655 forinttal lesz kevesebb, mintha 25 éves korunkban indítottuk volna el ezt a megtakarítást. Összesen pedig 15.597.900 forintot veszíthetünk el a késlekedéssel.

Ne várakozzunk, mert súlyos árat kell fizetni érte

Tartozzunk is bármelyik korosztályhoz biztos, hogy van egy jó indok arra, hogy ne indítsunk nyugdíj megtakarítást. Erősnek kell azonban lenni, hogy ezt az indokot el tudjuk nyomni magunkban, már csak anyagi szempontból is. Havi 10 ezer forintos megtakarításból is lehet magas színvonalon élni nyugdíjasként, mindössze jó korán el kell indítani ezt a nyugdíj előtakarékosságot. Ha kérdésed van, akkor töltsd ki a cikk alatt található adatlapot, és megválaszolom. Ha úgy érzed, hogy nem szeretnél tovább várni, hanem elindítanád a saját nyugdíj megtakarításodat, akkor találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Egy óra alatt megtaláljuk az legjobb megoldást, hiszen nem mindegy, hogy melyik nyugdíj megtakarítás dolgozik érted.

Ezt a cikket 837 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, nyugdíjmegtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van nyugdíj előtakarékossággal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

A szakma legjobbjait állítjuk a szolgálatodba

A GRANTIS független pénzügyi tanácsadó cég 2009-ben úgy indult, hogy semmi mást nem szeretett volna, csak adni: információt, gyakorlatias tudást, ami hasznos azok számára, akik valamilyen pénzügyi döntést terveznek.

Hittünk benne, hogy az, aki számára ez a tudás értéket képvisel, bennünket választ a megvalósításhoz. Az elmúlt évek bebizonyították, hogy a víziónk életképes, és akkora kereslet van rá, ami ma már több mint 50 embernek ad munkát.

Tapasztalt tanácsadóink a lelkiismeretük szerint dolgoznak

A Nyugdíjbiztosítás.com csapat bármely tagjának tudása magában foglalja minden társáét. Így mindegyikünk tanácsa mögött ott áll több mint 20 ember összesen 150 évet is meghaladó tapasztalata. Jól hangzik, nem? Mi erre a hatalmas tudásbázisra vagyunk a legbüszkébbek.

Pálmai Viktor
Pálmai Viktor
vezető tanácsadó

Pálmai Viktor, független pénzügyi szakértő vagyok. Több mint 400 privát ügyfelem adóvisszatérítési, megtakarítási, befektetési portfóliója kapcsán adok szakvéleményt immár több mint 10 éve. Vallom, hogy elsősorban nem maguk a pénzügyi eszközök számítanak, hanem az a szakértelem, mely által a megoldások – az ügyfelek igényei alapján – kiválasztásra és személyre szabásra kerülnek. Az ügyfeleknek apróbetűs részek böngészése helyett elég egy megbízható szakemberrel kapcsolatot tartani. Pénzügyi tanácsadói pályám hobbiként indult, szerettem volna a pénzpiacot átlátni, megérteni és a saját pénzügyeimet tudatosan irányítani. Azóta rájöttem, hogy értékesebb egy gazdálkodási egységet (családot, céget) egészében kezelni, ezért képzem magam tovább újabb és újabb területeken.

Kinter Dóra
Kinter Dóra
vezető tanácsadó

Kinter Dóra vagyok, megtakarítási szakértő. Gyermekkorom óta része a versenysport az életemnek. A sport sok olyat tanított nekem, amit ma, pénzügyi tanácsadóként, a mindennapi munkámban is kamatoztatok. Számomra az teszi igazán színessé ezt a munkát, hogy rengeteg értékes embert, családot ismerhetek meg és juttathatok előnyökhöz. Fontos számomra, hogy ebben a gyorsan változó világban mindenki megfelelő oktatásban részesíthesse gyermekét. Kihívásnak tekintem a piaci megoldások apró darabokra szedését és megismerését, hogy aztán mindent olyan egyszerűen és érthető nyelven tudjak elmondani, mintha csak egy receptet olvasnék fel. Szeretném, ha az ügyfeleink tudnák, hogy mindig számíthatnak ránk és a szaktudásunkra.

Kosjár Katalin
Kosjár Katalin
pénzügyi tanácsadó

Kosjár Katalin vagyok, pénzügyi szakértő, egykori élsportoló. A sportolói lét tisztességre és nagy munkabírásra nevelt. Munkám során pozitív végeredményre törekszem, mert az eredmény mindig ott van a “táblán”. Saját megtakarításaimon keresztül ismertem meg ezt a szakmát, így valós személyes és több mint 10 éves szakmai tapasztalatra támaszkodva segítek eligazodni ügyfeleimnek a pénzügyek útvesztőjében. Számomra minden ügyfelem különleges, hisz mindenki egyedi történettel, egyedi célokkal és reményekkel érkezik hozzám.

Sipos Csaba
Sipos Csaba
oktatásért felelős vezető tanácsadó

Sipos Csaba vagyok, megtakarítási szakértő, a GRANTIS oktatásért felelős vezető tanácsadója. 2013-ban ismertem meg a GRANTIS csapatát. Azonnal rabul ejtett az ügyfelek iránti odaadásuk, így elfogadtam a cég felkérését, és én lettem az első tulajdonosi körön kívüli tanácsadójuk. Több mint 10 év alatt közel 7900 ügyféltalálkozón vettem részt. Gyorsan és magabiztosan vázolom fel bárkinek a lehetőségeit, a különböző termékek előnyeit és hátrányait. Tanácsadói tevékenységem mellett ma már a vállalat oktatási vezetőjeként a tanácsadói csapat szakmai felkészültségéért is felelek. A privát pénzügyi megoldásokon kívül szívesen foglalkozom vállalati adómentes juttatásokkal, mert hiszem, hogy ezzel is segíthetjük a lakosság kiadásainak optimalizálását, és hozzájárulhatunk ahhoz, hogy több pénz maradjon a családoknál.

Murai Péter
Murai Péter
pénzügyi tanácsadó

Murai Péter vagyok, pénzügyi tervező, megtakarítási szakértő. A Bakonyban élek a családommal, két fiú büszke édesapjaként. A pontos információközlés híve vagyok, ezért számomra az a legfontosabb, hogy a hozzám fordulók mindenre kiterjedő tájékoztatást kapjanak. Ha a sportból kellene hasonlatot keresnem, azt mondanám, a pénzügyeket tekintve olyan vagyok az ügyfeleimnek, mint az edző a csapatának. Mindent szigorúan és következetesen az ügyfeleimért, a céljaikért teszek. Örülök, hogy azt a munkát végezhetem, amit szeretek.

Kinyik Ágnes
Kinyik Ágnes
vezető tanácsadó

Kinyik Ágnes vagyok, immár 15. éve dolgozom pénzügyi tanácsadóként. A napi feladataimra nem igazán munkaként tekintek, mert igazán szeretem a szakmám. Örömmel segítek az ügyfeleimnek eligazodni a megtakarítások, biztosítások, befektetések rengetegében, és nagy elégedettséggel tölt el, ha segíthetek olyan pénzügyi döntéseket meghozni, amelyekkel értéket teremthetünk az életükben. A munkámat minden esetben a segítő szándék vezérli, amely mérhetetlen precizitással, naprakész szakmai felkészültséggel és rendkívül nagy odaadással párosul.

Rafael Gyula
Rafael Gyula
pénzügyi tanácsadó

Rafael Gyula vagyok, pénzügyi szakértő. Már fiatalon szerettem volna minél több embert megismerni, akiknek a segítségére, hasznára lehetek. Nem gondoltam volna akkori fejjel, hogy a pénzügyi területen nyílik majd erre lehetőségem. Mára számos ügyfelem van, akinek sikerült segíteni a céljai megvalósításában. Ma már tudom, hogy amivel foglalkozom, az az egyik leghasznosabb és legfontosabb szakma, amit csak választhattam. Igazából a szakma talált meg engem, és nem én a szakmát. Fontosnak tartom, hogy mindig a lehető legfelkészültebb legyek. Igyekszem folyamatosan fejleszteni magam, és a lehető legtöbbet nyújtani a hozzám fordulóknak.

Tukacs Emánuel Dávid
Tukacs Emánuel Dávid
GRANTIS partner

Tukacs Emánuel Dávid vagyok, a GRANTIS egyik biztosítási partnere. Hiszek abban, hogy mindenkinek megvan a maga útja. A hivatása, életcéljai, kötelezettségei, és emellett mindenki szeretne a szeretteivel minél több időt tölteni, ezért különösen fontos a tudatos pénzügyi tervezés. A biztosítások többsége gyakran bonyolultabb, nehezebben átlátható, mint az egyszerűbb autós biztosítások. Összevetésükhöz pedig érdemes olyan szakemberekhez fordulni, akik valóban ismerik a piacot.

Kriszt Gábor
Kriszt Gábor
kiemelt tanácsadó

Kriszt Gábor vagyok, megtakarítási szakértő. Bólyból származom, és a vidéki mentalitásomat az évek során meg is őriztem. Több mint 10 éve foglalkozom pénzügyi tanácsadással. Közgazdászként számomra az a legfontosabb, hogy az  ügyfeleim a legkisebb ráfordítás mellet is a legnagyobb hasznot érjék el. Nagy jelentőséget tulajdonítok annak is, hogy mindenkinek személyre szabottan, az élethelyzetének megfelelően tudjak tanácsot adni. Hiszem, hogy minden ember megérdemli a korrekt és lelkiismeretes tanácsadást.

Komáromi Ildikó
Komáromi Ildikó
pénzügyi tanácsadó

Komáromi Ildikó vagyok, pénzügyi szakértő.  Közgazdászként diplomáztam, de azóta dolgoztam már a közigazgatásban, bankban, több mint tíz évig vezettem a saját kiskereskedelmi vállalkozásomat és neveltem a három fiamat. A srácok már felnőttek, nekem pedig hiányzott a pénzügyi terület az életemből. Visszatértem az eredeti szakmámhoz, és pénzügyi tanácsadó lettem. Szívesen foglalkozom cafeteria kérdésekkel, lakástakarékkal, de a kedvenc területem a nyugdíj előtakarékosság. Manapság már senkinek sem kell bizonygatni, hogy szükség van nyugdíjmegtakarításra, de nem mindegy, ki melyiket választja. Meggyőződésem, hogy csak az lehet igazán jó tanácsadó, aki minden esetben megtalálja az ideális megoldást.

3 előny, ami megkülönböztet minket

Jutalék helyett lelkiismeret

A “pénzügyi tanácsadók” nagy részének ma alig van ügyfele, ezért a munkájukat a jutalékéhség és a nyomulás vezérli. Mi, a GRANTIS-nál, a lelkiismeretünk szerint dolgozunk, így nem kell senkit sem megkeresnünk, mert havonta 600-1000 olyan ember fordul hozzánk, aki a nyomulás helyett független tájékoztatásra és szabad döntésekre vágyik.

Nyomulás helyett függetlenség

A függetlenség azt jelenti, hogy egyedi fejlesztésű kalkulátorainkkal a számok szintjén mutatjuk meg az egyes ajánlatok előnyeit és hátrányait, a döntés viszont a te kezedben marad. A munkánkat pedig közel azonos mértékben honorálják a pénzintézetek, így törvényileg is garantált a függetlenségünk.

Értékesítés helyett szolgálat

Szolgálatként tekintünk a munkánkra. A GRANTIS csapatában mindenki minden nap azért dolgozik, hogy segítsünk az embereknek tisztán látni és tényeken alapuló pénzügyi döntéseket hozni. Az általunk közvetített szerződések 99,4%-a pedig a mai napig él.

+36 1 585 8555