Így lehet akár 30 évesen nyugdíjba vonulni

Richter Ádám | GRANTIS
Richter Ádám

Amerikában nem ritka az „early retirement”, vagyis a korai nyugdíjba vonulás, de már Magyarországon is hallani olyan esetekről, mikor valaki feladja a nyolcórázós alkalmazotti létet, és a megtakarításaiból él. Kiderítettük, mi a sikerük titka.

A Pénzcentrum  cikkezett nemrég két magyar fiatalról, akik egymástól függetlenül úgy döntöttek, hogy feladják állandó munkahelyüket, és a megtakarításaikból fognak élni az életük hátralévő részében. Heti néhány órát ugyan továbbra is dolgoznak, de csak olyan munkát vállalnak el, amihez kedvük van. Ha úgy vesszük, tulajdonképpen nyugdíjba vonultak a saját megtakarításaiknak köszönhetően.

Mekkora megtakarításra van ehhez szükség?

Sokan álmodoznak ilyen életről, miközben mókuskerékben érzik magukat a munkahelyükön. Tény, hogy a korai nyugdíj csak kevesek kiváltsága. Ha ilyenben gondolkodsz, nincs könnyű dolgod. Pénzügyi szakemberek kiszámolták, hogy az éves megélhetési költséged 25-szörösére van szükséged megtakarításként, hogy szimplán annak hozamaiból megélhess az addigi életszínvonaladon.

Ha havi nettó 170 ezres fizetéssel számolunk (mivel ez az átlag), aminek 90%-át költöd el, vagyis ennyi kell a megélhetésedhez, akkor az havi szinten 153 ezer forint. Ennek fényében így néz ki a matek: 153 000 Ft × 12 hónap × 25 = 45 900 000 Ft. Vagyis 46 milliós megtakarításnál már szimplán a hozamokból (pl. kamatokból) meg lehet élni. Ez azért nem kevés pénz.

Kisebb összeggel is működik

Azt a luxust kevesen engedhetik meg maguknak, hogy ilyen fiatalon nyugdíjba vonuljanak, de azért még van mit tanulni a srácoktól. Hiszen egy nyugdíjcélú megtakarítás nagyon hasonló elveken alapszik.

A többség számára az lesz a „korai” nyugdíjazás, ha 65 évesen egyáltalán nyugdíjba vonulhatnak. Két-három évtizeden belül várhatóan annyira lecsökken az állami nyugdíj mértéke, hogy kénytelen leszel dolgozni még ennyi idősen is – persze ha az egészségügyi állapotod egyáltalán lehetővé teszi. De az sem lenne meglepő, ha a nyugdíjkorhatárt 70-re emelnék (egyes nyugat-európai országokban egyre többet beszélnek erről).

Vagyis kijelenthető, hogy 65 évesen az tud csak anyagi biztonságban nyugdíjba vonulni, aki addig valamilyen megtakarítást halmozott fel. Ilyen például az önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP), a nyugdíjbiztosítás és a NYESZ. (Nem összekeverendőek a magánnyugdíjpénztárakkal, mert az egy teljesen más intézmény.) Ezek olyan megoldások, amikkel havi 5-10 ezer forintból többmilliós nyugdíjtőke halmozható fel, ha időben elkezdesz félretenni.

Mibe fektettek a sikeres fiatalok?

A két említett fiatalember sem csinált mást, mint megtakarított, gyűjtögetett és – ami nagyon fontos – befektetett. Mindketten alkalmazottként élték az életüket, nem születtek milliárdosnak. A megtakarításaiknak köszönhetően mégis kiemelkedtek az átlagból. Ráadásul kiszámítható részvényekbe fektettek (pl. Apple, IBM, Magyar Telekom, MOL stb.), vagyis még csak nagy kockázatokat sem vállaltak. (És egyébként ugyanezt csinálják mind a mai napig.)

Tudod, mi működik ugyanilyen elven?

A nyugdíjcélú megtakarítások nagyon hasonlóan működnek. Ezeket ugyanúgy értékpapírokba fektetik, vagyis állampapírokat, kötvényeket vagy – ahogy a két úriember – részvényeket vesznek rajta, és így tudnak neked hozamot termelni.

Annyit érdemes hozzátenni, hogy az önkéntes nyugdíjpénztár esetében inkább a magyar állampapír a hangsúlyos. A másik kettő megoldás viszont mindenféle eszközalapot kínál (kötvény, részvény, pénzpiaci stb.). E kettő közt is van különbség: a NYESZ-nél nem kapsz asszisztenciát a befektetéseid mellé, a nyugdíjbiztosításnál viszont aktív vagyonkezelést vehetsz igénybe, vagyis nem kell profi szinten értened a pénzügyekhez.

Kövesd a példájukat!

Ahogy ezt olvastad, biztos te is beleképzelted magad a milliomosok helyébe. Majd lemondóan legyintettél, hogy mindez csak álom. Pedig az nagyon is valóság, hogy legkésőbb nyugdíjas korodra milliomossá válhatsz. A siker receptje tényleg csak ennyi:

  1. rendszeres megtakarítás
  2. a megtakarítások befektetése

Kellő kitartással és pénzügyi tudatossággal elérhető a kívánt cél, ha ezt a kettőt betartod. Ha nem hiszed el, akkor próbáld ki a nyugdíjbiztosítás kalkulátorunkat! Meg fogsz lepődni, hogy viszonylag kevés pénzből milyen sokat össze lehet gyűjteni.

Pedig nem szépítjük az eredményt. A kalkulátort azért fejlesztettük ilyen alapossággal, mert a célunk az volt, hogy minél reálisabb képet kapj a jövőbeli kilátásaidról. Így láthatod, mennyit nyernél az előtakarékossággal – vagy épp mennyi pénzről mondasz le, ha halogatsz, és nem élsz a lehetőséggel.

Így lehet még pontosabb a becslés

Persze még a kalkulátornál is pontosabb képet tudunk úgy adni, ha személyesen is megismerünk téged, és felmérjük az élethelyzeted és az elérni kívánt céljaidat. Jelentkezz  személyes tanácsadásunkra, ami teljesen ingyenes, és megtervezzük a személyes nyugdíjstratégiádat.

Ha egyelőre csak online szeretnél kérdezni, akkor a cikk alatt kérdezz bátran!

Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, nyugdíjmegtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van nyugdíj előtakarékossággal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

A szakma legjobbjait állítjuk a szolgálatodba

A GRANTIS független pénzügyi tanácsadó cég 2009-ben úgy indult, hogy semmi mást nem szeretett volna, csak adni: információt, gyakorlatias tudást, ami hasznos azok számára, akik valamilyen pénzügyi döntést terveznek.

Hittünk benne, hogy az, aki számára ez a tudás értéket képvisel, bennünket választ a megvalósításhoz. Az elmúlt évek bebizonyították, hogy a víziónk életképes, és akkora kereslet van rá, ami ma már több mint 50 embernek ad munkát.

Tapasztalt tanácsadóink a lelkiismeretük szerint dolgoznak

A Nyugdíjbiztosítás.com csapat bármely tagjának tudása magában foglalja minden társáét. Így mindegyikünk tanácsa mögött ott áll több mint 20 ember összesen 150 évet is meghaladó tapasztalata. Jól hangzik, nem? Mi erre a hatalmas tudásbázisra vagyunk a legbüszkébbek.

Komáromi Ildikó
Komáromi Ildikó
pénzügyi tanácsadó

Komáromi Ildikó vagyok, pénzügyi szakértő.  Közgazdászként diplomáztam, de azóta dolgoztam már a közigazgatásban, bankban, több mint tíz évig vezettem a saját kiskereskedelmi vállalkozásomat és neveltem a három fiamat. A srácok már felnőttek, nekem pedig hiányzott a pénzügyi terület az életemből. Visszatértem az eredeti szakmámhoz, és pénzügyi tanácsadó lettem. Szívesen foglalkozom cafeteria kérdésekkel, lakástakarékkal, de a kedvenc területem a nyugdíj előtakarékosság. Manapság már senkinek sem kell bizonygatni, hogy szükség van nyugdíjmegtakarításra, de nem mindegy, ki melyiket választja. Meggyőződésem, hogy csak az lehet igazán jó tanácsadó, aki minden esetben megtalálja az ideális megoldást.

Tukacs Emánuel Dávid
Tukacs Emánuel Dávid
GRANTIS partner

Tukacs Emánuel Dávid vagyok, a GRANTIS egyik biztosítási partnere. Hiszek abban, hogy mindenkinek megvan a maga útja. A hivatása, életcéljai, kötelezettségei, és emellett mindenki szeretne a szeretteivel minél több időt tölteni, ezért különösen fontos a tudatos pénzügyi tervezés. A biztosítások többsége gyakran bonyolultabb, nehezebben átlátható, mint az egyszerűbb autós biztosítások. Összevetésükhöz pedig érdemes olyan szakemberekhez fordulni, akik valóban ismerik a piacot.

Sipos Csaba
Sipos Csaba
oktatásért felelős vezető tanácsadó

Sipos Csaba vagyok, megtakarítási szakértő, a GRANTIS oktatásért felelős vezető tanácsadója. 2013-ban ismertem meg a GRANTIS csapatát. Azonnal rabul ejtett az ügyfelek iránti odaadásuk, így elfogadtam a cég felkérését, és én lettem az első tulajdonosi körön kívüli tanácsadójuk. Több mint 10 év alatt közel 7900 ügyféltalálkozón vettem részt. Gyorsan és magabiztosan vázolom fel bárkinek a lehetőségeit, a különböző termékek előnyeit és hátrányait. Tanácsadói tevékenységem mellett ma már a vállalat oktatási vezetőjeként a tanácsadói csapat szakmai felkészültségéért is felelek. A privát pénzügyi megoldásokon kívül szívesen foglalkozom vállalati adómentes juttatásokkal, mert hiszem, hogy ezzel is segíthetjük a lakosság kiadásainak optimalizálását, és hozzájárulhatunk ahhoz, hogy több pénz maradjon a családoknál.

Kosjár Katalin
Kosjár Katalin
pénzügyi tanácsadó

Kosjár Katalin vagyok, pénzügyi szakértő, egykori élsportoló. A sportolói lét tisztességre és nagy munkabírásra nevelt. Munkám során pozitív végeredményre törekszem, mert az eredmény mindig ott van a “táblán”. Saját megtakarításaimon keresztül ismertem meg ezt a szakmát, így valós személyes és több mint 10 éves szakmai tapasztalatra támaszkodva segítek eligazodni ügyfeleimnek a pénzügyek útvesztőjében. Számomra minden ügyfelem különleges, hisz mindenki egyedi történettel, egyedi célokkal és reményekkel érkezik hozzám.

Murai Péter
Murai Péter
pénzügyi tanácsadó

Murai Péter vagyok, pénzügyi tervező, megtakarítási szakértő. A Bakonyban élek a családommal, két fiú büszke édesapjaként. A pontos információközlés híve vagyok, ezért számomra az a legfontosabb, hogy a hozzám fordulók mindenre kiterjedő tájékoztatást kapjanak. Ha a sportból kellene hasonlatot keresnem, azt mondanám, a pénzügyeket tekintve olyan vagyok az ügyfeleimnek, mint az edző a csapatának. Mindent szigorúan és következetesen az ügyfeleimért, a céljaikért teszek. Örülök, hogy azt a munkát végezhetem, amit szeretek.

Kriszt Gábor
Kriszt Gábor
kiemelt tanácsadó

Kriszt Gábor vagyok, megtakarítási szakértő. Bólyból származom, és a vidéki mentalitásomat az évek során meg is őriztem. Több mint 10 éve foglalkozom pénzügyi tanácsadással. Közgazdászként számomra az a legfontosabb, hogy az  ügyfeleim a legkisebb ráfordítás mellet is a legnagyobb hasznot érjék el. Nagy jelentőséget tulajdonítok annak is, hogy mindenkinek személyre szabottan, az élethelyzetének megfelelően tudjak tanácsot adni. Hiszem, hogy minden ember megérdemli a korrekt és lelkiismeretes tanácsadást.

Kinter Dóra
Kinter Dóra
vezető tanácsadó

Kinter Dóra vagyok, megtakarítási szakértő. Gyermekkorom óta része a versenysport az életemnek. A sport sok olyat tanított nekem, amit ma, pénzügyi tanácsadóként, a mindennapi munkámban is kamatoztatok. Számomra az teszi igazán színessé ezt a munkát, hogy rengeteg értékes embert, családot ismerhetek meg és juttathatok előnyökhöz. Fontos számomra, hogy ebben a gyorsan változó világban mindenki megfelelő oktatásban részesíthesse gyermekét. Kihívásnak tekintem a piaci megoldások apró darabokra szedését és megismerését, hogy aztán mindent olyan egyszerűen és érthető nyelven tudjak elmondani, mintha csak egy receptet olvasnék fel. Szeretném, ha az ügyfeleink tudnák, hogy mindig számíthatnak ránk és a szaktudásunkra.

Rafael Gyula
Rafael Gyula
pénzügyi tanácsadó

Rafael Gyula vagyok, pénzügyi szakértő. Már fiatalon szerettem volna minél több embert megismerni, akiknek a segítségére, hasznára lehetek. Nem gondoltam volna akkori fejjel, hogy a pénzügyi területen nyílik majd erre lehetőségem. Mára számos ügyfelem van, akinek sikerült segíteni a céljai megvalósításában. Ma már tudom, hogy amivel foglalkozom, az az egyik leghasznosabb és legfontosabb szakma, amit csak választhattam. Igazából a szakma talált meg engem, és nem én a szakmát. Fontosnak tartom, hogy mindig a lehető legfelkészültebb legyek. Igyekszem folyamatosan fejleszteni magam, és a lehető legtöbbet nyújtani a hozzám fordulóknak.

Kinyik Ágnes
Kinyik Ágnes
vezető tanácsadó

Kinyik Ágnes vagyok, immár 15. éve dolgozom pénzügyi tanácsadóként. A napi feladataimra nem igazán munkaként tekintek, mert igazán szeretem a szakmám. Örömmel segítek az ügyfeleimnek eligazodni a megtakarítások, biztosítások, befektetések rengetegében, és nagy elégedettséggel tölt el, ha segíthetek olyan pénzügyi döntéseket meghozni, amelyekkel értéket teremthetünk az életükben. A munkámat minden esetben a segítő szándék vezérli, amely mérhetetlen precizitással, naprakész szakmai felkészültséggel és rendkívül nagy odaadással párosul.

Pálmai Viktor
Pálmai Viktor
vezető tanácsadó

Pálmai Viktor, független pénzügyi szakértő vagyok. Több mint 400 privát ügyfelem adóvisszatérítési, megtakarítási, befektetési portfóliója kapcsán adok szakvéleményt immár több mint 10 éve. Vallom, hogy elsősorban nem maguk a pénzügyi eszközök számítanak, hanem az a szakértelem, mely által a megoldások – az ügyfelek igényei alapján – kiválasztásra és személyre szabásra kerülnek. Az ügyfeleknek apróbetűs részek böngészése helyett elég egy megbízható szakemberrel kapcsolatot tartani. Pénzügyi tanácsadói pályám hobbiként indult, szerettem volna a pénzpiacot átlátni, megérteni és a saját pénzügyeimet tudatosan irányítani. Azóta rájöttem, hogy értékesebb egy gazdálkodási egységet (családot, céget) egészében kezelni, ezért képzem magam tovább újabb és újabb területeken.

3 előny, ami megkülönböztet minket

Jutalék helyett lelkiismeret

A “pénzügyi tanácsadók” nagy részének ma alig van ügyfele, ezért a munkájukat a jutalékéhség és a nyomulás vezérli. Mi, a GRANTIS-nál, a lelkiismeretünk szerint dolgozunk, így nem kell senkit sem megkeresnünk, mert havonta 600-1000 olyan ember fordul hozzánk, aki a nyomulás helyett független tájékoztatásra és szabad döntésekre vágyik.

Nyomulás helyett függetlenség

A függetlenség azt jelenti, hogy egyedi fejlesztésű kalkulátorainkkal a számok szintjén mutatjuk meg az egyes ajánlatok előnyeit és hátrányait, a döntés viszont a te kezedben marad. A munkánkat pedig közel azonos mértékben honorálják a pénzintézetek, így törvényileg is garantált a függetlenségünk.

Értékesítés helyett szolgálat

Szolgálatként tekintünk a munkánkra. A GRANTIS csapatában mindenki minden nap azért dolgozik, hogy segítsünk az embereknek tisztán látni és tényeken alapuló pénzügyi döntéseket hozni. Az általunk közvetített szerződések 99,4%-a pedig a mai napig él.

+36 1 585 8555