Így költik el a nyugdíj címén levont pénzedet külföldiekre

Richter Ádám | GRANTIS
Richter Ádám

Közel 28 ezer olyan ember kap nyugdíjat a magyar államtól, akik már nem is ebben az országban élnek. A nálunk élő szovjet nyugdíjasoknak pedig havonta több mint egymilliárdot fizetünk ki nyugdíjra. Nem tűnik mindez túlzásnak, miközben neked valószínűleg már alig lesz nyugdíjad? A felosztó-kirovó rendszer már csak így működik.

A magyar állami nyugdíjrendszer jelenleg úgy működik, hogy a dolgozók befizetéseiből folyósítják a nyugdíjat. Vagyis az egész olyan, mint egy feneketlen kút: amit befizetsz, rögtön el is tűnik. Miközben sokan abban a tudatban vannak, hogy a tőlük levont járulékból lesz nyugdíjuk, a valóság az, hogy a jövő dolgozói fogják őket eltartani. Persze csak ha lesz elég fiatal (túl optimisták azért nem lehetünk).

Amíg viszont nincs nyugdíjkatasztrófa, addig egészen furcsa dolgokra is jut pénz. A külföldre költöző diákokkal még a tandíjat is visszafizettetik, viszont nyugdíjat ugyanúgy folyósítanak az országot elhagyóknak is. Ők azok, akik Magyarországon szerezték meg a szolgálati éveiket, viszont öregkorukban külföldre költöztek.

Az ONYF 2016. januári adatai szerint közel 28 ezer külföldön élő kap magyar állami nyugdíjat. EGT tagállamok lakói jogosultak erre, illetve olyan országok, amelyeknek megállapodása van Magyarországgal (pl. Ausztrália). Ezekbe az országokba folyósítanak a leggyakrabban:

Forrás: ONYF (2016)

Meglepő módon nem a magyarok által sűrűbben lakott szomszédos országok járnak az élen (Ausztria kivételével). Kanadában annyi nyugdíjra jogosult él, mint Szlovákiában és Romániában együttvéve. A legtöbben közülük egyértelműen Németországban élnek, a külföldre utalt nyugdíjak 40%-át ide küldik.

A külföldre folyósított összeg átlagosan 41 000 forint havonta, vagyis a 2016-os magyarországi átlagnyugdíj kevesebb, mint fele. Az eltérések igencsak nagyok: a negatív rekorder 115 forintot kap havonta, viszont a legmagasabb összeg havi 487 000 forint.

Nem csak a kivándorlók kapnak nyugdíjat

Kevesen tudják, de akadnak olyanok is, akik nem nálunk születtek, a szolgálati éveiket valószínűleg nem is Magyarországon szerezték meg, de idősebb korukra ideköltöztek, és emiatt a magyar államtól kapják a nyugdíjukat. Ők az egykori Szovjetunió és Jugoszlávia állampolgárai.

Hogyan szereztek jogosultságot?

Az egészről egy 1963-as szovjet-magyar megállapodás tehet. A két ország egy ún. kétoldalú szociális biztonsági egyezményt kötött, amit aztán egy törvény erejű rendelet vésett kőbe. Jugoszláviával is egy hasonló megállapodás született. Fél évszázad eltelt azóta, de mivel még mindig életben van a rendelet, Magyarország köteles nyugdíjat fizetni az ide költöző orosz, ukrán vagy például a koszovói állampolgároknak.

2016 decemberében 43 995 olyan ember részesült magyar állami nyugdíjban, akik feltehetőleg nem nálunk szerezték meg a szolgálati éveiket. Nekik ebben a hónapban összesen 1,12 milliárd forintot fizettek ki nyugdíjként. Ők átlagosan 98 984 forintot kaptak havonta 2016-ban.

A bérekhez képest nem tűnik soknak egy ekkora nyugdíj, viszont hozzá kell tenni, hogy az országban élő kétmillió öregségi nyugdíjasnak több mint fele havi 100 ezer forintot sem kap.

Nem vagy teljesen tehetetlen

Nem tudod befolyásolni, mire költik a tőled levont nyugdíjjárulékot, de annyiban biztos lehetsz, hogy nem rád. A munkával töltött éveiddel csak jogosultságot szerzel a nyugdíjra, de hogy a megélhetésedet biztosítani tudja-e majd, azt senki sem garantálja. Jelenleg a korábbi bér nagyjából 72%-át fizetik ki, de a 2040-es nyugdíjak már csak a bér 40%-át tudják majd biztosítani a becslések szerint. Vagyis nyugdíjad éppen lehet lesz, csak kérdés, mire lesz elég.

Ezért érdemes privát megtakarítást felhalmozni a nyugdíjas évekig, mert az a te pénzed, így garantáltan te is fogod megkapni, és nem más. Már háromféle államilag támogatott nyugdíjcélú megoldás közül is választhatsz: ilyen az önkéntes nyugdíjpénztár, a nyugdíjbiztosítás vagy a NYESZ. Mint látod, az állam is arra szeretne ösztönözni, hogy tegyél félre magadnak.

Mindhárom megoldásról sokat lehetne beszélni, de talán eredményesebb, ha te magad teszed fel nekünk a kérdéseidet. Jelentkezz személyes tanácsadásunkra, ami teljesen ingyenes, és elbeszélgetünk a lehetőségeidről.

Ha egyelőre csak online szeretnél kérdezni, akkor a cikk alatt kérdezz bátran!

Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, nyugdíjmegtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van nyugdíj előtakarékossággal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

A szakma legjobbjait állítjuk a szolgálatodba

A GRANTIS független pénzügyi tanácsadó cég 2009-ben úgy indult, hogy semmi mást nem szeretett volna, csak adni: információt, gyakorlatias tudást, ami hasznos azok számára, akik valamilyen pénzügyi döntést terveznek.

Hittünk benne, hogy az, aki számára ez a tudás értéket képvisel, bennünket választ a megvalósításhoz. Az elmúlt évek bebizonyították, hogy a víziónk életképes, és akkora kereslet van rá, ami ma már több mint 50 embernek ad munkát.

Tapasztalt tanácsadóink a lelkiismeretük szerint dolgoznak

A Nyugdíjbiztosítás.com csapat bármely tagjának tudása magában foglalja minden társáét. Így mindegyikünk tanácsa mögött ott áll több mint 20 ember összesen 150 évet is meghaladó tapasztalata. Jól hangzik, nem? Mi erre a hatalmas tudásbázisra vagyunk a legbüszkébbek.

Tukacs Emánuel Dávid
Tukacs Emánuel Dávid
GRANTIS partner

Tukacs Emánuel Dávid vagyok, a GRANTIS egyik biztosítási partnere. Hiszek abban, hogy mindenkinek megvan a maga útja. A hivatása, életcéljai, kötelezettségei, és emellett mindenki szeretne a szeretteivel minél több időt tölteni, ezért különösen fontos a tudatos pénzügyi tervezés. A biztosítások többsége gyakran bonyolultabb, nehezebben átlátható, mint az egyszerűbb autós biztosítások. Összevetésükhöz pedig érdemes olyan szakemberekhez fordulni, akik valóban ismerik a piacot.

Rafael Gyula
Rafael Gyula
pénzügyi tanácsadó

Rafael Gyula vagyok, pénzügyi szakértő. Már fiatalon szerettem volna minél több embert megismerni, akiknek a segítségére, hasznára lehetek. Nem gondoltam volna akkori fejjel, hogy a pénzügyi területen nyílik majd erre lehetőségem. Mára számos ügyfelem van, akinek sikerült segíteni a céljai megvalósításában. Ma már tudom, hogy amivel foglalkozom, az az egyik leghasznosabb és legfontosabb szakma, amit csak választhattam. Igazából a szakma talált meg engem, és nem én a szakmát. Fontosnak tartom, hogy mindig a lehető legfelkészültebb legyek. Igyekszem folyamatosan fejleszteni magam, és a lehető legtöbbet nyújtani a hozzám fordulóknak.

Murai Péter
Murai Péter
pénzügyi tanácsadó

Murai Péter vagyok, pénzügyi tervező, megtakarítási szakértő. A Bakonyban élek a családommal, két fiú büszke édesapjaként. A pontos információközlés híve vagyok, ezért számomra az a legfontosabb, hogy a hozzám fordulók mindenre kiterjedő tájékoztatást kapjanak. Ha a sportból kellene hasonlatot keresnem, azt mondanám, a pénzügyeket tekintve olyan vagyok az ügyfeleimnek, mint az edző a csapatának. Mindent szigorúan és következetesen az ügyfeleimért, a céljaikért teszek. Örülök, hogy azt a munkát végezhetem, amit szeretek.

Kriszt Gábor
Kriszt Gábor
kiemelt tanácsadó

Kriszt Gábor vagyok, megtakarítási szakértő. Bólyból származom, és a vidéki mentalitásomat az évek során meg is őriztem. Több mint 10 éve foglalkozom pénzügyi tanácsadással. Közgazdászként számomra az a legfontosabb, hogy az  ügyfeleim a legkisebb ráfordítás mellet is a legnagyobb hasznot érjék el. Nagy jelentőséget tulajdonítok annak is, hogy mindenkinek személyre szabottan, az élethelyzetének megfelelően tudjak tanácsot adni. Hiszem, hogy minden ember megérdemli a korrekt és lelkiismeretes tanácsadást.

Kosjár Katalin
Kosjár Katalin
pénzügyi tanácsadó

Kosjár Katalin vagyok, pénzügyi szakértő, egykori élsportoló. A sportolói lét tisztességre és nagy munkabírásra nevelt. Munkám során pozitív végeredményre törekszem, mert az eredmény mindig ott van a “táblán”. Saját megtakarításaimon keresztül ismertem meg ezt a szakmát, így valós személyes és több mint 10 éves szakmai tapasztalatra támaszkodva segítek eligazodni ügyfeleimnek a pénzügyek útvesztőjében. Számomra minden ügyfelem különleges, hisz mindenki egyedi történettel, egyedi célokkal és reményekkel érkezik hozzám.

Kinter Dóra
Kinter Dóra
vezető tanácsadó

Kinter Dóra vagyok, megtakarítási szakértő. Gyermekkorom óta része a versenysport az életemnek. A sport sok olyat tanított nekem, amit ma, pénzügyi tanácsadóként, a mindennapi munkámban is kamatoztatok. Számomra az teszi igazán színessé ezt a munkát, hogy rengeteg értékes embert, családot ismerhetek meg és juttathatok előnyökhöz. Fontos számomra, hogy ebben a gyorsan változó világban mindenki megfelelő oktatásban részesíthesse gyermekét. Kihívásnak tekintem a piaci megoldások apró darabokra szedését és megismerését, hogy aztán mindent olyan egyszerűen és érthető nyelven tudjak elmondani, mintha csak egy receptet olvasnék fel. Szeretném, ha az ügyfeleink tudnák, hogy mindig számíthatnak ránk és a szaktudásunkra.

Komáromi Ildikó
Komáromi Ildikó
pénzügyi tanácsadó

Komáromi Ildikó vagyok, pénzügyi szakértő.  Közgazdászként diplomáztam, de azóta dolgoztam már a közigazgatásban, bankban, több mint tíz évig vezettem a saját kiskereskedelmi vállalkozásomat és neveltem a három fiamat. A srácok már felnőttek, nekem pedig hiányzott a pénzügyi terület az életemből. Visszatértem az eredeti szakmámhoz, és pénzügyi tanácsadó lettem. Szívesen foglalkozom cafeteria kérdésekkel, lakástakarékkal, de a kedvenc területem a nyugdíj előtakarékosság. Manapság már senkinek sem kell bizonygatni, hogy szükség van nyugdíjmegtakarításra, de nem mindegy, ki melyiket választja. Meggyőződésem, hogy csak az lehet igazán jó tanácsadó, aki minden esetben megtalálja az ideális megoldást.

Sipos Csaba
Sipos Csaba
oktatásért felelős vezető tanácsadó

Sipos Csaba vagyok, megtakarítási szakértő, a GRANTIS oktatásért felelős vezető tanácsadója. 2013-ban ismertem meg a GRANTIS csapatát. Azonnal rabul ejtett az ügyfelek iránti odaadásuk, így elfogadtam a cég felkérését, és én lettem az első tulajdonosi körön kívüli tanácsadójuk. Több mint 10 év alatt közel 7900 ügyféltalálkozón vettem részt. Gyorsan és magabiztosan vázolom fel bárkinek a lehetőségeit, a különböző termékek előnyeit és hátrányait. Tanácsadói tevékenységem mellett ma már a vállalat oktatási vezetőjeként a tanácsadói csapat szakmai felkészültségéért is felelek. A privát pénzügyi megoldásokon kívül szívesen foglalkozom vállalati adómentes juttatásokkal, mert hiszem, hogy ezzel is segíthetjük a lakosság kiadásainak optimalizálását, és hozzájárulhatunk ahhoz, hogy több pénz maradjon a családoknál.

Kinyik Ágnes
Kinyik Ágnes
vezető tanácsadó

Kinyik Ágnes vagyok, immár 15. éve dolgozom pénzügyi tanácsadóként. A napi feladataimra nem igazán munkaként tekintek, mert igazán szeretem a szakmám. Örömmel segítek az ügyfeleimnek eligazodni a megtakarítások, biztosítások, befektetések rengetegében, és nagy elégedettséggel tölt el, ha segíthetek olyan pénzügyi döntéseket meghozni, amelyekkel értéket teremthetünk az életükben. A munkámat minden esetben a segítő szándék vezérli, amely mérhetetlen precizitással, naprakész szakmai felkészültséggel és rendkívül nagy odaadással párosul.

Pálmai Viktor
Pálmai Viktor
vezető tanácsadó

Pálmai Viktor, független pénzügyi szakértő vagyok. Több mint 400 privát ügyfelem adóvisszatérítési, megtakarítási, befektetési portfóliója kapcsán adok szakvéleményt immár több mint 10 éve. Vallom, hogy elsősorban nem maguk a pénzügyi eszközök számítanak, hanem az a szakértelem, mely által a megoldások – az ügyfelek igényei alapján – kiválasztásra és személyre szabásra kerülnek. Az ügyfeleknek apróbetűs részek böngészése helyett elég egy megbízható szakemberrel kapcsolatot tartani. Pénzügyi tanácsadói pályám hobbiként indult, szerettem volna a pénzpiacot átlátni, megérteni és a saját pénzügyeimet tudatosan irányítani. Azóta rájöttem, hogy értékesebb egy gazdálkodási egységet (családot, céget) egészében kezelni, ezért képzem magam tovább újabb és újabb területeken.

3 előny, ami megkülönböztet minket

Jutalék helyett lelkiismeret

A “pénzügyi tanácsadók” nagy részének ma alig van ügyfele, ezért a munkájukat a jutalékéhség és a nyomulás vezérli. Mi, a GRANTIS-nál, a lelkiismeretünk szerint dolgozunk, így nem kell senkit sem megkeresnünk, mert havonta 600-1000 olyan ember fordul hozzánk, aki a nyomulás helyett független tájékoztatásra és szabad döntésekre vágyik.

Nyomulás helyett függetlenség

A függetlenség azt jelenti, hogy egyedi fejlesztésű kalkulátorainkkal a számok szintjén mutatjuk meg az egyes ajánlatok előnyeit és hátrányait, a döntés viszont a te kezedben marad. A munkánkat pedig közel azonos mértékben honorálják a pénzintézetek, így törvényileg is garantált a függetlenségünk.

Értékesítés helyett szolgálat

Szolgálatként tekintünk a munkánkra. A GRANTIS csapatában mindenki minden nap azért dolgozik, hogy segítsünk az embereknek tisztán látni és tényeken alapuló pénzügyi döntéseket hozni. Az általunk közvetített szerződések 99,4%-a pedig a mai napig él.

+36 1 585 8555