Hogyan szerezzünk havi 200 ezer forintos nyugdíjat?

Verba György | GRANTIS
Verba György

A több mint 2 millió nyugdíjas közül mindössze minden 20. ember mondhatja el magáról, hogy kap legalább 200 ezer forint nyugdíjat. Utánajártunk a lehetőségeknek, hogy hogyan tudnánk mi is közéjük tartozni, és havi 200 ezer forintból élni idős éveinket.

Az első lehetőség: Életünk végéig magas bejelentett fizetés

Az első lehetőség a bőven átlag feletti, havi 200 ezer forintos nyugdíj eléréséhez a folyamatos magasan bejelentett fizetés. Az egyértelműnek tűnik, hogy jóval 200 ezer forint feletti nettó keresetre lesz szükségünk, de vajon mekkorára? Legyünk pontosak, használjuk a nyugdíjkalkulátort, és nézzük meg, hogy hány évesen mekkora bejelentett bér szükséges a 200 ezer forintos nyugdíjhoz.

Már itt is igazán jelentős eltérésekre lehetünk figyelmesek. Míg egy ma 23 éves fiatalnak elég havi 400 ezer forintot megkeresnie a 200 ezer forint feletti nyugdíjhoz, addig egy 43 éves embernek már nettó 500 ezer forintos bejelentett bérre van szüksége. Egy fontos tényre azonban szeretnénk felhívni a figyelmet: A társadalom öregszik, így egyre kevesebben lesznek itthon az aktív dolgozó emberek, a kivándorlásról már nem is beszélve. Ebben a helyzetben csak az államtól várni, hogy ilyen mértékű ellátást nyújtson elég vakmerő vállalkozás, nem javasoljuk senkinek.

A második lehetőség: Átlagos kereset, és egy nyugdíj megtakarítás

Tegyük fel, hogy folyamatosan a magyarországi átlagbért keressük, nagyjából nettó 150 ezer forintot (KSH szerint 155.500 forint). Mivel a keresetünk nem éri el a nettó 200 ezer forintot, ezért felesleges arról álmodni, hogy majd nyugdíjas korunkban havonta megkaphatjuk ezt az összeget. Aggodalomra viszont semmi ok, hiszen 3 különböző nyugdíj előtakarékosságra is 20%-os adókedvezményt tudunk igényelni az alábbi összegekig:

  1. Önkéntes nyugdíjpénztár: Legfeljebb 150 ezer forint
  2. Nyugdíj előtakarékossági számla: Maximum 100 ezer forint, ha 2020-ig nyugdíjba megyünk, akkor 130 ezer forint
  3. Nyugdíjbiztosítás: 130 ezer forint a felső határ

Leegyszerűsítve ez azt jelenti, hogy minden befizetett 100 forinthoz az állam 20 forintot még hozzátesz, ami további extra nyereséget termel számunkra.

Készítettünk egy táblázatot, hogy megmutassuk, hogy különböző életkoroknál (nettó 150 ezer forintos kereset mellett) mekkora havi megtakarítás szükséges, hogy elérjük a célként kitűzött havi 200 ezer forintos nyugdíjat. A számításnál éves szinten 8%-os hozamot, és 3%-os értékkövetést feltételeztünk:

A megjelenített számok a mai vásárlói értéken értendőek.

Minél hamarabb kezdünk el nyugdíjra félretenni, annál kisebb havi összegből tudjuk elérni a célul kitűzött 200 ezer forintos nyugdíjat. 23 éves korunktól elég havi 11 ezer forintot megtakarítanunk, de 58 éves korunktól már 180 ezer forintra lenne szükség, és mivel 150 ezer forintot keresünk, ezért ez nem tűnik megoldhatónak. Nézzük meg mi történik, ha mégsem kapunk ekkora állami nyugdíjat!

A harmadik lehetőség: Minimális állami nyugdíj, maximális öngondoskodás

Egyre többen gondolják úgy, hogy a világ szinten fellépő nyugdíjprobléma egyik lehetséges megoldása az lesz, hogy az állam ad egységesen egy alapnyugdíjat (nyugdíjsegélyt), a többit pedig ránk bízza, hogy hogyan oldjuk meg. Magyarországon jelenleg van egy alsó határ, amit nyugdíjminimumnak hívunk, amelynek értéke 28.500 forint havonta. Mivel amúgy is nagyon sokan vannak minimálbérre bejelentve, sokaknak valószínűleg ekkora állami nyugdíjjal érdemes számolniuk. Menjünk biztosra, és nézzük meg, hogy mikor, mekkora összeget érdemes megtakarítani ezt a 28.500 forintot kiegészítsük 200 ezer forintos havi bevételre.

A megjelenített számok a mai vásárlói értéken értendőek.

Ahogy várható volt, mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk, hogyha mindössze 28.500 forint állami nyugdíjra számíthatunk. 23 éves korunkban még nem olyan nagy az eltérés a 11 ezer forint (előző táblázat), és a 15.500 forint között. Viszont az 58 éves korban szükséges 180 ezer forint (előző táblázat), és 275 ezer forint között már hihetetlenül nagy a különbség.

Minden számítás, minden gazdasági változás arra utal, hogy minél hamarabb indítsuk magunknak el a megfelelő nyugdíj megtakarítást, különben nem lesz elegendő nyugdíjunk. Minél előbb tesszük meg ezt, annál kevésbé fogjuk érezni a megtakarított összeg hiányát a mindennapjainkban.

Létezik jó megoldás, csak tenni kell érte

Jelenleg kuriózumnak számít a 200 ezer forintos nyugdíj, hiszen az összes nyugdíjasnak mindössze 5%-a kap ekkora állami ellátást. Tudatos pénzkezeléssel, és egy rendszeres nyugdíj megtakarítással azonban mindenki elérheti, hogy ekkora összegből, kényelmes töltse a munkától való visszavonulás utáni éveit. A kérdésedet szívesen megválaszolom, ha kitöltöd a cikk alatti űrlapot. Tedd meg az első lépés a nyugodt nyugdíjas évekért, és találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Nagyjából egy óra alatt megtaláljuk a számodra megfelelő nyugdíj előtakarékosságot, amivel elérheted az általad kitűzött havi nyugdíj összegét!

Ezt a cikket 838 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, nyugdíjmegtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van nyugdíj előtakarékossággal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

A szakma legjobbjait állítjuk a szolgálatodba

A GRANTIS független pénzügyi tanácsadó cég 2009-ben úgy indult, hogy semmi mást nem szeretett volna, csak adni: információt, gyakorlatias tudást, ami hasznos azok számára, akik valamilyen pénzügyi döntést terveznek.

Hittünk benne, hogy az, aki számára ez a tudás értéket képvisel, bennünket választ a megvalósításhoz. Az elmúlt évek bebizonyították, hogy a víziónk életképes, és akkora kereslet van rá, ami ma már több mint 50 embernek ad munkát.

Tapasztalt tanácsadóink a lelkiismeretük szerint dolgoznak

A Nyugdíjbiztosítás.com csapat bármely tagjának tudása magában foglalja minden társáét. Így mindegyikünk tanácsa mögött ott áll több mint 20 ember összesen 150 évet is meghaladó tapasztalata. Jól hangzik, nem? Mi erre a hatalmas tudásbázisra vagyunk a legbüszkébbek.

Sipos Csaba
Sipos Csaba
oktatásért felelős vezető tanácsadó

Sipos Csaba vagyok, megtakarítási szakértő, a GRANTIS oktatásért felelős vezető tanácsadója. 2013-ban ismertem meg a GRANTIS csapatát. Azonnal rabul ejtett az ügyfelek iránti odaadásuk, így elfogadtam a cég felkérését, és én lettem az első tulajdonosi körön kívüli tanácsadójuk. Több mint 10 év alatt közel 7900 ügyféltalálkozón vettem részt. Gyorsan és magabiztosan vázolom fel bárkinek a lehetőségeit, a különböző termékek előnyeit és hátrányait. Tanácsadói tevékenységem mellett ma már a vállalat oktatási vezetőjeként a tanácsadói csapat szakmai felkészültségéért is felelek. A privát pénzügyi megoldásokon kívül szívesen foglalkozom vállalati adómentes juttatásokkal, mert hiszem, hogy ezzel is segíthetjük a lakosság kiadásainak optimalizálását, és hozzájárulhatunk ahhoz, hogy több pénz maradjon a családoknál.

Kosjár Katalin
Kosjár Katalin
pénzügyi tanácsadó

Kosjár Katalin vagyok, pénzügyi szakértő, egykori élsportoló. A sportolói lét tisztességre és nagy munkabírásra nevelt. Munkám során pozitív végeredményre törekszem, mert az eredmény mindig ott van a “táblán”. Saját megtakarításaimon keresztül ismertem meg ezt a szakmát, így valós személyes és több mint 10 éves szakmai tapasztalatra támaszkodva segítek eligazodni ügyfeleimnek a pénzügyek útvesztőjében. Számomra minden ügyfelem különleges, hisz mindenki egyedi történettel, egyedi célokkal és reményekkel érkezik hozzám.

Kinyik Ágnes
Kinyik Ágnes
vezető tanácsadó

Kinyik Ágnes vagyok, immár 15. éve dolgozom pénzügyi tanácsadóként. A napi feladataimra nem igazán munkaként tekintek, mert igazán szeretem a szakmám. Örömmel segítek az ügyfeleimnek eligazodni a megtakarítások, biztosítások, befektetések rengetegében, és nagy elégedettséggel tölt el, ha segíthetek olyan pénzügyi döntéseket meghozni, amelyekkel értéket teremthetünk az életükben. A munkámat minden esetben a segítő szándék vezérli, amely mérhetetlen precizitással, naprakész szakmai felkészültséggel és rendkívül nagy odaadással párosul.

Murai Péter
Murai Péter
pénzügyi tanácsadó

Murai Péter vagyok, pénzügyi tervező, megtakarítási szakértő. A Bakonyban élek a családommal, két fiú büszke édesapjaként. A pontos információközlés híve vagyok, ezért számomra az a legfontosabb, hogy a hozzám fordulók mindenre kiterjedő tájékoztatást kapjanak. Ha a sportból kellene hasonlatot keresnem, azt mondanám, a pénzügyeket tekintve olyan vagyok az ügyfeleimnek, mint az edző a csapatának. Mindent szigorúan és következetesen az ügyfeleimért, a céljaikért teszek. Örülök, hogy azt a munkát végezhetem, amit szeretek.

Tukacs Emánuel Dávid
Tukacs Emánuel Dávid
GRANTIS partner

Tukacs Emánuel Dávid vagyok, a GRANTIS egyik biztosítási partnere. Hiszek abban, hogy mindenkinek megvan a maga útja. A hivatása, életcéljai, kötelezettségei, és emellett mindenki szeretne a szeretteivel minél több időt tölteni, ezért különösen fontos a tudatos pénzügyi tervezés. A biztosítások többsége gyakran bonyolultabb, nehezebben átlátható, mint az egyszerűbb autós biztosítások. Összevetésükhöz pedig érdemes olyan szakemberekhez fordulni, akik valóban ismerik a piacot.

Komáromi Ildikó
Komáromi Ildikó
pénzügyi tanácsadó

Komáromi Ildikó vagyok, pénzügyi szakértő.  Közgazdászként diplomáztam, de azóta dolgoztam már a közigazgatásban, bankban, több mint tíz évig vezettem a saját kiskereskedelmi vállalkozásomat és neveltem a három fiamat. A srácok már felnőttek, nekem pedig hiányzott a pénzügyi terület az életemből. Visszatértem az eredeti szakmámhoz, és pénzügyi tanácsadó lettem. Szívesen foglalkozom cafeteria kérdésekkel, lakástakarékkal, de a kedvenc területem a nyugdíj előtakarékosság. Manapság már senkinek sem kell bizonygatni, hogy szükség van nyugdíjmegtakarításra, de nem mindegy, ki melyiket választja. Meggyőződésem, hogy csak az lehet igazán jó tanácsadó, aki minden esetben megtalálja az ideális megoldást.

Rafael Gyula
Rafael Gyula
pénzügyi tanácsadó

Rafael Gyula vagyok, pénzügyi szakértő. Már fiatalon szerettem volna minél több embert megismerni, akiknek a segítségére, hasznára lehetek. Nem gondoltam volna akkori fejjel, hogy a pénzügyi területen nyílik majd erre lehetőségem. Mára számos ügyfelem van, akinek sikerült segíteni a céljai megvalósításában. Ma már tudom, hogy amivel foglalkozom, az az egyik leghasznosabb és legfontosabb szakma, amit csak választhattam. Igazából a szakma talált meg engem, és nem én a szakmát. Fontosnak tartom, hogy mindig a lehető legfelkészültebb legyek. Igyekszem folyamatosan fejleszteni magam, és a lehető legtöbbet nyújtani a hozzám fordulóknak.

Pálmai Viktor
Pálmai Viktor
vezető tanácsadó

Pálmai Viktor, független pénzügyi szakértő vagyok. Több mint 400 privát ügyfelem adóvisszatérítési, megtakarítási, befektetési portfóliója kapcsán adok szakvéleményt immár több mint 10 éve. Vallom, hogy elsősorban nem maguk a pénzügyi eszközök számítanak, hanem az a szakértelem, mely által a megoldások – az ügyfelek igényei alapján – kiválasztásra és személyre szabásra kerülnek. Az ügyfeleknek apróbetűs részek böngészése helyett elég egy megbízható szakemberrel kapcsolatot tartani. Pénzügyi tanácsadói pályám hobbiként indult, szerettem volna a pénzpiacot átlátni, megérteni és a saját pénzügyeimet tudatosan irányítani. Azóta rájöttem, hogy értékesebb egy gazdálkodási egységet (családot, céget) egészében kezelni, ezért képzem magam tovább újabb és újabb területeken.

Kriszt Gábor
Kriszt Gábor
kiemelt tanácsadó

Kriszt Gábor vagyok, megtakarítási szakértő. Bólyból származom, és a vidéki mentalitásomat az évek során meg is őriztem. Több mint 10 éve foglalkozom pénzügyi tanácsadással. Közgazdászként számomra az a legfontosabb, hogy az  ügyfeleim a legkisebb ráfordítás mellet is a legnagyobb hasznot érjék el. Nagy jelentőséget tulajdonítok annak is, hogy mindenkinek személyre szabottan, az élethelyzetének megfelelően tudjak tanácsot adni. Hiszem, hogy minden ember megérdemli a korrekt és lelkiismeretes tanácsadást.

Kinter Dóra
Kinter Dóra
vezető tanácsadó

Kinter Dóra vagyok, megtakarítási szakértő. Gyermekkorom óta része a versenysport az életemnek. A sport sok olyat tanított nekem, amit ma, pénzügyi tanácsadóként, a mindennapi munkámban is kamatoztatok. Számomra az teszi igazán színessé ezt a munkát, hogy rengeteg értékes embert, családot ismerhetek meg és juttathatok előnyökhöz. Fontos számomra, hogy ebben a gyorsan változó világban mindenki megfelelő oktatásban részesíthesse gyermekét. Kihívásnak tekintem a piaci megoldások apró darabokra szedését és megismerését, hogy aztán mindent olyan egyszerűen és érthető nyelven tudjak elmondani, mintha csak egy receptet olvasnék fel. Szeretném, ha az ügyfeleink tudnák, hogy mindig számíthatnak ránk és a szaktudásunkra.

3 előny, ami megkülönböztet minket

Jutalék helyett lelkiismeret

A “pénzügyi tanácsadók” nagy részének ma alig van ügyfele, ezért a munkájukat a jutalékéhség és a nyomulás vezérli. Mi, a GRANTIS-nál, a lelkiismeretünk szerint dolgozunk, így nem kell senkit sem megkeresnünk, mert havonta 600-1000 olyan ember fordul hozzánk, aki a nyomulás helyett független tájékoztatásra és szabad döntésekre vágyik.

Nyomulás helyett függetlenség

A függetlenség azt jelenti, hogy egyedi fejlesztésű kalkulátorainkkal a számok szintjén mutatjuk meg az egyes ajánlatok előnyeit és hátrányait, a döntés viszont a te kezedben marad. A munkánkat pedig közel azonos mértékben honorálják a pénzintézetek, így törvényileg is garantált a függetlenségünk.

Értékesítés helyett szolgálat

Szolgálatként tekintünk a munkánkra. A GRANTIS csapatában mindenki minden nap azért dolgozik, hogy segítsünk az embereknek tisztán látni és tényeken alapuló pénzügyi döntéseket hozni. Az általunk közvetített szerződések 99,4%-a pedig a mai napig él.

+36 1 585 8555