Használd ki te is az adókedvezményt KATA-s vállalkozóként!

Benke Tímea | GRANTIS
Benke Tímea

Olvastál már arról, hogy a nyugdíjmegtakarításodat kiegészíti az állam plusz 20% adókedvezménnyel, de nem tudod, egyáltalán jogosult vagy-e rá? Sajnos körülbelül 2 millióan nem, de van megoldás a problémára KATA-s, minimálbéres, GYES-en, GYED-en lévő, külföldön dolgozó vagy épp munkanélküli személyeknél is.

A nyugdíjmegtakarítás egyik nagy előnye (a személyi jövedelemadóból [SZJA] visszaigényelhető) 20%-os adókedvezmény. Három olyan nyugdíj előtakarékossági forma létezik, amelyeket az állam adókedvezménnyel támogat. Ez az önkéntes nyugdíjpénztár, a nyugdíjbiztosítás és a nyugdíj előtakarékossági számla.

Mivel a mostani harmincasok már csak a jelenlegi nettó fizetésük körülbelül 50%-ára számíthatnak majd nyugdíjas korukban, a fiatalabbakat pedig még ennél is komolyabb veszély fenyegeti, mindenkinek érdemes átgondolni a lehetőségeit. A plusz 20% adókedvezmény komoly összegekkel egészítheti ki a nyugdíjad, a kamatos kamat pedig még tovább gyarapítja a megtakarításod.

Honnan tudjam, hogy nekem jár-e az adókedvezmény?

Jár az adókedvezmény mindenkinek, aki rendelkezik bejelentett munkahellyel és nem KATA-s egyéni vállalkozó. Ez eddig egyszerűnek tűnik, de vannak olyan speciális esetek, amikkel feltétlen számolni kell. Ilyen például a minimálbéres bejelentés, a külföldi munkavállalás, a GYES és a GYED.

Akinek nincs bejelentett munkahelye, értelemszerűen nem fizet SZJA-t, így nincs miből visszaigényelnie. Ugyanez a helyzet a főállású anyáknál, akik nem rendelkeznek munkahellyel. A KATA-s (vagyis az egyszerűsített adózást választó) vállalkozók szintén nem fizetnek SZJA-t, így ők sem tudnak belőle visszaigényelni.

Ugyanúgy érinti ez a probléma a külföldön dolgozókat, hiszen ők sem adóznak Magyarországon, így pedig nem jogosultak az adókedvezményre.

A GYES-en és GYED-en lévők helyzete sem könnyű. Mivel a GYES-ből nem vonnak SZJA-t, a GYES-en lévők nem élhetnek a 20%-os adókedvezménnyel. A GYED olyan tekintetben más, hogy vonnak belőle SZJA-t, de annyira keveset, hogy ha abból igényel vissza valaki adót, nem jár kimondottan jól. Minél többet adózik az ember, annál többet jelent a 20% (maximum 280.000 forintot).

A minimálbéresek esetében is az a gond, hogy mivel nem túl magas bér, az SZJA összege is kicsi. Minél kevesebb az SZJA, annál kevesebb pénzzel gyarapítja a nyugdíjmegtakarítást az adókedvezmény, ezért a minimálbéresek nem tudják megfelelően kihasználni azt, még akkor sem, ha egyébként van más bejelentetlen (fekete) bevételük is.

Mennyi embert érint a probléma?

Jelenleg több mint 130.000 KATA-s egyéni vállalkozó és körülbelül 180.000 GYES-en lévő szülő van Magyarországon. 2016 első felében több mint 280.000 magyar dolgozott hivatalosan külföldön. Csak ezek a számok alapján közel 600.000 ember nem jogosult az adókedvezményre. Ha ez önmagában nem lenne elég, a magyar dolgozóknak körülbelül a harmada van minimálbérre bejelentve, ami pedig több mint másfél millió embert jelent.

Mi a megoldás?

Nagyjából 2 millió ember problémájára jelent megoldást a nyugdíjbiztosítás. A nyugdíjbiztosítás az egyetlen olyan nyugdíj előtakarékossági forma, amely engedélyezi, hogy a biztosított és a szerződő személye eltérő legyen. Ez azért megoldás, mert a biztosított (vagyis az, akinek a nyugdíját a megtakarítás majd kiegészíti) lehet KATA-s, minimálbéres, lehet GYES-en, GYED-en, lehet külföldön dolgozó vagy épp munkanélküli, ha a szerződő rendelkezik bejelentett állással, és mondjuk a jövedelme is magasabb a minimálbérnél. Mivel a szerződő SZJA-ját veszik figyelembe az adókedvezménynél, csak az számít, ő mennyi adót fizet, a biztosított nem számít.

Ha például a biztosított KATA-s egyéni vállalkozó, de mondjuk a házastársa nem, akkor lehet a szerződő a házastárs, és máris jár a 20% adókedvezmény a nyugdíjmegtakarítás mellé. De tegyük fel, hogy valamilyen oknál fogva a házastárs elveszíti a munkáját. Ilyen esetben sem kerül veszélybe a nyugdíjbiztosítás, mivel a szerződő bármikor megváltoztatható. Természetesen ez nemcsak a házastársakra, hanem bármely családtagra (apa, anya, testvér, nagyszülő, gyermek) vonatkozik.

Ezzel a megoldással az is hozzájuthat az adókedvezményhez (vagyis az a közel 2 millió ember), aki szerződőként nem lenne jogosult rá. Ha te is hasonló cipőben jársz, vagy csak többet szeretnél tudni a nyugdíjbiztosításokról és az adókedvezményről, egy kávé mellett szívesen kifejtem neked bővebben is a témát.

Ezt a cikket 112 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, nyugdíjmegtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van nyugdíj előtakarékossággal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

A szakma legjobbjait állítjuk a szolgálatodba

A GRANTIS független pénzügyi tanácsadó cég 2009-ben úgy indult, hogy semmi mást nem szeretett volna, csak adni: információt, gyakorlatias tudást, ami hasznos azok számára, akik valamilyen pénzügyi döntést terveznek.

Hittünk benne, hogy az, aki számára ez a tudás értéket képvisel, bennünket választ a megvalósításhoz. Az elmúlt évek bebizonyították, hogy a víziónk életképes, és akkora kereslet van rá, ami ma már több mint 50 embernek ad munkát.

Tapasztalt tanácsadóink a lelkiismeretük szerint dolgoznak

A Nyugdíjbiztosítás.com csapat bármely tagjának tudása magában foglalja minden társáét. Így mindegyikünk tanácsa mögött ott áll több mint 20 ember összesen 150 évet is meghaladó tapasztalata. Jól hangzik, nem? Mi erre a hatalmas tudásbázisra vagyunk a legbüszkébbek.

Tukacs Emánuel Dávid
Tukacs Emánuel Dávid
GRANTIS partner

Tukacs Emánuel Dávid vagyok, a GRANTIS egyik biztosítási partnere. Hiszek abban, hogy mindenkinek megvan a maga útja. A hivatása, életcéljai, kötelezettségei, és emellett mindenki szeretne a szeretteivel minél több időt tölteni, ezért különösen fontos a tudatos pénzügyi tervezés. A biztosítások többsége gyakran bonyolultabb, nehezebben átlátható, mint az egyszerűbb autós biztosítások. Összevetésükhöz pedig érdemes olyan szakemberekhez fordulni, akik valóban ismerik a piacot.

Kosjár Katalin
Kosjár Katalin
pénzügyi tanácsadó

Kosjár Katalin vagyok, pénzügyi szakértő, egykori élsportoló. A sportolói lét tisztességre és nagy munkabírásra nevelt. Munkám során pozitív végeredményre törekszem, mert az eredmény mindig ott van a “táblán”. Saját megtakarításaimon keresztül ismertem meg ezt a szakmát, így valós személyes és több mint 10 éves szakmai tapasztalatra támaszkodva segítek eligazodni ügyfeleimnek a pénzügyek útvesztőjében. Számomra minden ügyfelem különleges, hisz mindenki egyedi történettel, egyedi célokkal és reményekkel érkezik hozzám.

Kinyik Ágnes
Kinyik Ágnes
vezető tanácsadó

Kinyik Ágnes vagyok, immár 15. éve dolgozom pénzügyi tanácsadóként. A napi feladataimra nem igazán munkaként tekintek, mert igazán szeretem a szakmám. Örömmel segítek az ügyfeleimnek eligazodni a megtakarítások, biztosítások, befektetések rengetegében, és nagy elégedettséggel tölt el, ha segíthetek olyan pénzügyi döntéseket meghozni, amelyekkel értéket teremthetünk az életükben. A munkámat minden esetben a segítő szándék vezérli, amely mérhetetlen precizitással, naprakész szakmai felkészültséggel és rendkívül nagy odaadással párosul.

Murai Péter
Murai Péter
pénzügyi tanácsadó

Murai Péter vagyok, pénzügyi tervező, megtakarítási szakértő. A Bakonyban élek a családommal, két fiú büszke édesapjaként. A pontos információközlés híve vagyok, ezért számomra az a legfontosabb, hogy a hozzám fordulók mindenre kiterjedő tájékoztatást kapjanak. Ha a sportból kellene hasonlatot keresnem, azt mondanám, a pénzügyeket tekintve olyan vagyok az ügyfeleimnek, mint az edző a csapatának. Mindent szigorúan és következetesen az ügyfeleimért, a céljaikért teszek. Örülök, hogy azt a munkát végezhetem, amit szeretek.

Komáromi Ildikó
Komáromi Ildikó
pénzügyi tanácsadó

Komáromi Ildikó vagyok, pénzügyi szakértő.  Közgazdászként diplomáztam, de azóta dolgoztam már a közigazgatásban, bankban, több mint tíz évig vezettem a saját kiskereskedelmi vállalkozásomat és neveltem a három fiamat. A srácok már felnőttek, nekem pedig hiányzott a pénzügyi terület az életemből. Visszatértem az eredeti szakmámhoz, és pénzügyi tanácsadó lettem. Szívesen foglalkozom cafeteria kérdésekkel, lakástakarékkal, de a kedvenc területem a nyugdíj előtakarékosság. Manapság már senkinek sem kell bizonygatni, hogy szükség van nyugdíjmegtakarításra, de nem mindegy, ki melyiket választja. Meggyőződésem, hogy csak az lehet igazán jó tanácsadó, aki minden esetben megtalálja az ideális megoldást.

Pálmai Viktor
Pálmai Viktor
vezető tanácsadó

Pálmai Viktor, független pénzügyi szakértő vagyok. Több mint 400 privát ügyfelem adóvisszatérítési, megtakarítási, befektetési portfóliója kapcsán adok szakvéleményt immár több mint 10 éve. Vallom, hogy elsősorban nem maguk a pénzügyi eszközök számítanak, hanem az a szakértelem, mely által a megoldások – az ügyfelek igényei alapján – kiválasztásra és személyre szabásra kerülnek. Az ügyfeleknek apróbetűs részek böngészése helyett elég egy megbízható szakemberrel kapcsolatot tartani. Pénzügyi tanácsadói pályám hobbiként indult, szerettem volna a pénzpiacot átlátni, megérteni és a saját pénzügyeimet tudatosan irányítani. Azóta rájöttem, hogy értékesebb egy gazdálkodási egységet (családot, céget) egészében kezelni, ezért képzem magam tovább újabb és újabb területeken.

Rafael Gyula
Rafael Gyula
pénzügyi tanácsadó

Rafael Gyula vagyok, pénzügyi szakértő. Már fiatalon szerettem volna minél több embert megismerni, akiknek a segítségére, hasznára lehetek. Nem gondoltam volna akkori fejjel, hogy a pénzügyi területen nyílik majd erre lehetőségem. Mára számos ügyfelem van, akinek sikerült segíteni a céljai megvalósításában. Ma már tudom, hogy amivel foglalkozom, az az egyik leghasznosabb és legfontosabb szakma, amit csak választhattam. Igazából a szakma talált meg engem, és nem én a szakmát. Fontosnak tartom, hogy mindig a lehető legfelkészültebb legyek. Igyekszem folyamatosan fejleszteni magam, és a lehető legtöbbet nyújtani a hozzám fordulóknak.

Kinter Dóra
Kinter Dóra
vezető tanácsadó

Kinter Dóra vagyok, megtakarítási szakértő. Gyermekkorom óta része a versenysport az életemnek. A sport sok olyat tanított nekem, amit ma, pénzügyi tanácsadóként, a mindennapi munkámban is kamatoztatok. Számomra az teszi igazán színessé ezt a munkát, hogy rengeteg értékes embert, családot ismerhetek meg és juttathatok előnyökhöz. Fontos számomra, hogy ebben a gyorsan változó világban mindenki megfelelő oktatásban részesíthesse gyermekét. Kihívásnak tekintem a piaci megoldások apró darabokra szedését és megismerését, hogy aztán mindent olyan egyszerűen és érthető nyelven tudjak elmondani, mintha csak egy receptet olvasnék fel. Szeretném, ha az ügyfeleink tudnák, hogy mindig számíthatnak ránk és a szaktudásunkra.

Sipos Csaba
Sipos Csaba
oktatásért felelős vezető tanácsadó

Sipos Csaba vagyok, megtakarítási szakértő, a GRANTIS oktatásért felelős vezető tanácsadója. 2013-ban ismertem meg a GRANTIS csapatát. Azonnal rabul ejtett az ügyfelek iránti odaadásuk, így elfogadtam a cég felkérését, és én lettem az első tulajdonosi körön kívüli tanácsadójuk. Több mint 10 év alatt közel 7900 ügyféltalálkozón vettem részt. Gyorsan és magabiztosan vázolom fel bárkinek a lehetőségeit, a különböző termékek előnyeit és hátrányait. Tanácsadói tevékenységem mellett ma már a vállalat oktatási vezetőjeként a tanácsadói csapat szakmai felkészültségéért is felelek. A privát pénzügyi megoldásokon kívül szívesen foglalkozom vállalati adómentes juttatásokkal, mert hiszem, hogy ezzel is segíthetjük a lakosság kiadásainak optimalizálását, és hozzájárulhatunk ahhoz, hogy több pénz maradjon a családoknál.

Kriszt Gábor
Kriszt Gábor
kiemelt tanácsadó

Kriszt Gábor vagyok, megtakarítási szakértő. Bólyból származom, és a vidéki mentalitásomat az évek során meg is őriztem. Több mint 10 éve foglalkozom pénzügyi tanácsadással. Közgazdászként számomra az a legfontosabb, hogy az  ügyfeleim a legkisebb ráfordítás mellet is a legnagyobb hasznot érjék el. Nagy jelentőséget tulajdonítok annak is, hogy mindenkinek személyre szabottan, az élethelyzetének megfelelően tudjak tanácsot adni. Hiszem, hogy minden ember megérdemli a korrekt és lelkiismeretes tanácsadást.

3 előny, ami megkülönböztet minket

Jutalék helyett lelkiismeret

A “pénzügyi tanácsadók” nagy részének ma alig van ügyfele, ezért a munkájukat a jutalékéhség és a nyomulás vezérli. Mi, a GRANTIS-nál, a lelkiismeretünk szerint dolgozunk, így nem kell senkit sem megkeresnünk, mert havonta 600-1000 olyan ember fordul hozzánk, aki a nyomulás helyett független tájékoztatásra és szabad döntésekre vágyik.

Nyomulás helyett függetlenség

A függetlenség azt jelenti, hogy egyedi fejlesztésű kalkulátorainkkal a számok szintjén mutatjuk meg az egyes ajánlatok előnyeit és hátrányait, a döntés viszont a te kezedben marad. A munkánkat pedig közel azonos mértékben honorálják a pénzintézetek, így törvényileg is garantált a függetlenségünk.

Értékesítés helyett szolgálat

Szolgálatként tekintünk a munkánkra. A GRANTIS csapatában mindenki minden nap azért dolgozik, hogy segítsünk az embereknek tisztán látni és tényeken alapuló pénzügyi döntéseket hozni. Az általunk közvetített szerződések 99,4%-a pedig a mai napig él.

+36 1 585 8555