Az önkéntes nyugdíjpénztárakat is elvehetik?

Verba György | GRANTIS
Verba György

Biztos Te is hallottál a magánnyugdíjpénztárakat érintő határozatról, ami szinte biztosan véget vet a pénztárak tevékenységének. Sokakban felmerül a kérdés, hogy ez érinti-e az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításokat is? Van-e mitől félni, ha ilyen nyugdíj megtakarításod van? Gondolkozzunk együtt, nézzük meg, hogy valós-e ez a félelem!

A nyugdíjpénztárak rövid története

Arra biztosan emlékszel, hogy 1998-ban hívták életre mind az önkéntes nyugdíjpénztárt, mind a magánnyugdíjpénztárt. A magánnyugdíjpénztárba akkoriban a bruttó béred 8%-át utalta a munkáltatód, amit Te +2%-kal ki is egészíthettél a nettó fizetésedből. Az alap elképzelés az volt, hogy a nyugdíjra befizetett adód egy része piaci körülmények között kamatozzon, így az államnak majd kevesebb nyugdíjat kell folyósítania számodra. Ezzel szemben az önkéntes nyugdíjpénztárnál egyéni vállalás alapján lehetett taggá válnod, és a minimális díj felett akkora összeget fizettél be amekkorát szerettél volna.

A magánnyugdíjpénztári, más néven 3 pilléres nyugdíjrendszer pedig 2011-ben ért végett, ekkora ugyanis az állam nyomására az emberek túlnyomó többsége visszatért az állami nyugdíjrendszerbe 2.946 milliárd forinttal egyetemben. Ez odáig vezetett, hogy jelenleg 4 nyugdíjpénztár maradt talpon (MKB, Horizont, Szövetség, Budapest), 61.000 taggal, és nagyjából 200 milliárdos vagyont kezelve.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak viszont továbbra is változatlan feltételek mellett választhatóak. Továbbra is igénybe vehető rá a 20%-os, legfeljebb 150.000 forintos SZJA kedvezmény, persze csak akkor, ha Te vagy a díjfizető. Ennek ellenére népszerű cafeteria elem továbbra is, sokan választják béren felüli juttatásként!

Mi történik most a magánnyugdíjpénztárakkal?

Az állam tett egy kijelentést, amely szerint veszteségesen működnek ezek a nyugdíjpénztárak, ezért meg kell óvni az itt összegyűlt tőkét. Érdekességként megemlíteném, hogy az elmúlt egy évben 12,7 milliárd forint növekedést értek el a pénztárak, és most nagyjából 205,35 milliárd forint vagyont kezelnek.

Ezt a kijelentést egy törvényjavaslat is követte, ami azt mondja ki, hogy amennyiben a vizsgálati 6 hónapban a tagok 70%-a nem teljesít rendszeres befizetést, akkor a pénztárnak be kell fejeznie a működését. Jelenleg 10%-ra tehető a befizetők aránya, így elég nehezen elképzelhető, hogy mind a 4 pénztár túléli a vizsgálati időszakot, pedig minden tagnak elég lenne havonta akár 5-10 forintot is befizetni, mert a konkrét összegre nem tér ki a törvényjavaslat. A tagok ugyan elkezdtek befizetni a magánnyugdíjpénztárakba, de messze még a 70%-os „álomhatár”.

Az önkéntes nyugdíjpénztár nem magánnyugdíjpénztár!

A 2000-es évek első felében, ha megkérdeztél valakit, hogy milyen nyugdíjpénztára van elég gyakori válasz volt, hogy önkéntes magánnyugdíjpénztár. Már akkor is keveredett az emberekben, így sokan megijedtek, hogy ez az új törvényjavaslat az önkéntes nyugdíjpénztárakra vonatkozik, de nem. Ez a szabályzás egyelőre nem érinti az önkéntes nyugdíjpénztárakat, csak a magánt. Az viszont egy jó kérdés, hogy mi lenne, ha…?

Mi lenne, ha minden pénztárra vonatkozna a 70%-os szabály?

Előre bocsátom, hogy nincsen semmilyen belső információm, pusztán csak gondolkozom. Jelenleg még pénztári tevékenységet folytatnak az önkéntes nyugdíjpénztárak, az egészségpénztárak, és az önsegélyező pénztárak is. Így vizsgáljuk meg, hogy ezek a pénztárak vajon túlélnék-e a vizsgálatot, vagyis átugranák-e a 70%-os küszöböt!

A Magyar Nemzeti Bank adatai közt böngészve a 2014-es év III. negyedévére vonatkozva megtalálhatod, hogy az önsegélyező pénztáraknál nem fizetőnek minősül a tagok mindössze 8%-a, vagyis 92% rendszeresen befizeti a díjakat. Az egészségpénztáraknál ez a szám 25,4%, ami azt jelenti, hogy még itt is a 70%-os határérték felett vagyunk, de az adatok csak tájékoztató jellegűek. De mi a helyzet az önkéntes nyugdíjpénztárakkal?

Nos az önkéntes nyugdíjpénztárak esetén már nem ilyen rózsás a helyzet. Jelenleg ugyanis azok aránya, akik több mint 6 hónap elmaradásban vannak 50,1%, vagyis a díjfizetők fele. Azok száma valószínűleg így még nagyobb, akik szintén csúsznak, de nem 6 hónappal, hanem kettővel. Azt azonban tudjuk, hogy a vizsgált 6 hónapban nem lehet 2 hónap, amikor kevesebb, mint a tagok 70%-a fizet be, így itt jelentős problémát okozna a 70%-os szabály (törvény) bevezetése.

Összegezve

Egyelőre az önkéntes nyugdíjpénztárakat nem fenyegeti veszély, de azért nem árt óvatosnak lenni. Jelenleg a magánnyugdíjpénztár is egy önkéntes alapon vállalt, és a saját nettó keresetedből gyarapított nyugdíj előtakarékosság, mint az önkéntes. Ahogy többször is írtam a nyugdíj előtakarékosság nem egy olyan dolog, amelyeknél érdemes túlzott kockázatokat vállalni, de mint mindig a döntés most is a Te kezedben van. További kérdésed lenne? Töltsd ki a cikk alján található űrlapot, és megválaszolom! Szeretnél saját nyugdíj megtakarítást, ahol a lehető legjobb helyen, és nagy biztonságban van a pénzed? Találkozzunk egy ingyenes nyugdíj tanácsadáson! Egy óra alatt megtaláljuk a hozzád legjobban passzoló nyugdíj előtakarékosságot!

Ezt a cikket 925 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, nyugdíjmegtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van nyugdíj előtakarékossággal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

A szakma legjobbjait állítjuk a szolgálatodba

A GRANTIS független pénzügyi tanácsadó cég 2009-ben úgy indult, hogy semmi mást nem szeretett volna, csak adni: információt, gyakorlatias tudást, ami hasznos azok számára, akik valamilyen pénzügyi döntést terveznek.

Hittünk benne, hogy az, aki számára ez a tudás értéket képvisel, bennünket választ a megvalósításhoz. Az elmúlt évek bebizonyították, hogy a víziónk életképes, és akkora kereslet van rá, ami ma már több mint 50 embernek ad munkát.

Tapasztalt tanácsadóink a lelkiismeretük szerint dolgoznak

A Nyugdíjbiztosítás.com csapat bármely tagjának tudása magában foglalja minden társáét. Így mindegyikünk tanácsa mögött ott áll több mint 20 ember összesen 150 évet is meghaladó tapasztalata. Jól hangzik, nem? Mi erre a hatalmas tudásbázisra vagyunk a legbüszkébbek.

Komáromi Ildikó
Komáromi Ildikó
pénzügyi tanácsadó

Komáromi Ildikó vagyok, pénzügyi szakértő.  Közgazdászként diplomáztam, de azóta dolgoztam már a közigazgatásban, bankban, több mint tíz évig vezettem a saját kiskereskedelmi vállalkozásomat és neveltem a három fiamat. A srácok már felnőttek, nekem pedig hiányzott a pénzügyi terület az életemből. Visszatértem az eredeti szakmámhoz, és pénzügyi tanácsadó lettem. Szívesen foglalkozom cafeteria kérdésekkel, lakástakarékkal, de a kedvenc területem a nyugdíj előtakarékosság. Manapság már senkinek sem kell bizonygatni, hogy szükség van nyugdíjmegtakarításra, de nem mindegy, ki melyiket választja. Meggyőződésem, hogy csak az lehet igazán jó tanácsadó, aki minden esetben megtalálja az ideális megoldást.

Tukacs Emánuel Dávid
Tukacs Emánuel Dávid
GRANTIS partner

Tukacs Emánuel Dávid vagyok, a GRANTIS egyik biztosítási partnere. Hiszek abban, hogy mindenkinek megvan a maga útja. A hivatása, életcéljai, kötelezettségei, és emellett mindenki szeretne a szeretteivel minél több időt tölteni, ezért különösen fontos a tudatos pénzügyi tervezés. A biztosítások többsége gyakran bonyolultabb, nehezebben átlátható, mint az egyszerűbb autós biztosítások. Összevetésükhöz pedig érdemes olyan szakemberekhez fordulni, akik valóban ismerik a piacot.

Kriszt Gábor
Kriszt Gábor
kiemelt tanácsadó

Kriszt Gábor vagyok, megtakarítási szakértő. Bólyból származom, és a vidéki mentalitásomat az évek során meg is őriztem. Több mint 10 éve foglalkozom pénzügyi tanácsadással. Közgazdászként számomra az a legfontosabb, hogy az  ügyfeleim a legkisebb ráfordítás mellet is a legnagyobb hasznot érjék el. Nagy jelentőséget tulajdonítok annak is, hogy mindenkinek személyre szabottan, az élethelyzetének megfelelően tudjak tanácsot adni. Hiszem, hogy minden ember megérdemli a korrekt és lelkiismeretes tanácsadást.

Pálmai Viktor
Pálmai Viktor
vezető tanácsadó

Pálmai Viktor, független pénzügyi szakértő vagyok. Több mint 400 privát ügyfelem adóvisszatérítési, megtakarítási, befektetési portfóliója kapcsán adok szakvéleményt immár több mint 10 éve. Vallom, hogy elsősorban nem maguk a pénzügyi eszközök számítanak, hanem az a szakértelem, mely által a megoldások – az ügyfelek igényei alapján – kiválasztásra és személyre szabásra kerülnek. Az ügyfeleknek apróbetűs részek böngészése helyett elég egy megbízható szakemberrel kapcsolatot tartani. Pénzügyi tanácsadói pályám hobbiként indult, szerettem volna a pénzpiacot átlátni, megérteni és a saját pénzügyeimet tudatosan irányítani. Azóta rájöttem, hogy értékesebb egy gazdálkodási egységet (családot, céget) egészében kezelni, ezért képzem magam tovább újabb és újabb területeken.

Kinter Dóra
Kinter Dóra
vezető tanácsadó

Kinter Dóra vagyok, megtakarítási szakértő. Gyermekkorom óta része a versenysport az életemnek. A sport sok olyat tanított nekem, amit ma, pénzügyi tanácsadóként, a mindennapi munkámban is kamatoztatok. Számomra az teszi igazán színessé ezt a munkát, hogy rengeteg értékes embert, családot ismerhetek meg és juttathatok előnyökhöz. Fontos számomra, hogy ebben a gyorsan változó világban mindenki megfelelő oktatásban részesíthesse gyermekét. Kihívásnak tekintem a piaci megoldások apró darabokra szedését és megismerését, hogy aztán mindent olyan egyszerűen és érthető nyelven tudjak elmondani, mintha csak egy receptet olvasnék fel. Szeretném, ha az ügyfeleink tudnák, hogy mindig számíthatnak ránk és a szaktudásunkra.

Kosjár Katalin
Kosjár Katalin
pénzügyi tanácsadó

Kosjár Katalin vagyok, pénzügyi szakértő, egykori élsportoló. A sportolói lét tisztességre és nagy munkabírásra nevelt. Munkám során pozitív végeredményre törekszem, mert az eredmény mindig ott van a “táblán”. Saját megtakarításaimon keresztül ismertem meg ezt a szakmát, így valós személyes és több mint 10 éves szakmai tapasztalatra támaszkodva segítek eligazodni ügyfeleimnek a pénzügyek útvesztőjében. Számomra minden ügyfelem különleges, hisz mindenki egyedi történettel, egyedi célokkal és reményekkel érkezik hozzám.

Kinyik Ágnes
Kinyik Ágnes
vezető tanácsadó

Kinyik Ágnes vagyok, immár 15. éve dolgozom pénzügyi tanácsadóként. A napi feladataimra nem igazán munkaként tekintek, mert igazán szeretem a szakmám. Örömmel segítek az ügyfeleimnek eligazodni a megtakarítások, biztosítások, befektetések rengetegében, és nagy elégedettséggel tölt el, ha segíthetek olyan pénzügyi döntéseket meghozni, amelyekkel értéket teremthetünk az életükben. A munkámat minden esetben a segítő szándék vezérli, amely mérhetetlen precizitással, naprakész szakmai felkészültséggel és rendkívül nagy odaadással párosul.

Murai Péter
Murai Péter
pénzügyi tanácsadó

Murai Péter vagyok, pénzügyi tervező, megtakarítási szakértő. A Bakonyban élek a családommal, két fiú büszke édesapjaként. A pontos információközlés híve vagyok, ezért számomra az a legfontosabb, hogy a hozzám fordulók mindenre kiterjedő tájékoztatást kapjanak. Ha a sportból kellene hasonlatot keresnem, azt mondanám, a pénzügyeket tekintve olyan vagyok az ügyfeleimnek, mint az edző a csapatának. Mindent szigorúan és következetesen az ügyfeleimért, a céljaikért teszek. Örülök, hogy azt a munkát végezhetem, amit szeretek.

Sipos Csaba
Sipos Csaba
oktatásért felelős vezető tanácsadó

Sipos Csaba vagyok, megtakarítási szakértő, a GRANTIS oktatásért felelős vezető tanácsadója. 2013-ban ismertem meg a GRANTIS csapatát. Azonnal rabul ejtett az ügyfelek iránti odaadásuk, így elfogadtam a cég felkérését, és én lettem az első tulajdonosi körön kívüli tanácsadójuk. Több mint 10 év alatt közel 7900 ügyféltalálkozón vettem részt. Gyorsan és magabiztosan vázolom fel bárkinek a lehetőségeit, a különböző termékek előnyeit és hátrányait. Tanácsadói tevékenységem mellett ma már a vállalat oktatási vezetőjeként a tanácsadói csapat szakmai felkészültségéért is felelek. A privát pénzügyi megoldásokon kívül szívesen foglalkozom vállalati adómentes juttatásokkal, mert hiszem, hogy ezzel is segíthetjük a lakosság kiadásainak optimalizálását, és hozzájárulhatunk ahhoz, hogy több pénz maradjon a családoknál.

Rafael Gyula
Rafael Gyula
pénzügyi tanácsadó

Rafael Gyula vagyok, pénzügyi szakértő. Már fiatalon szerettem volna minél több embert megismerni, akiknek a segítségére, hasznára lehetek. Nem gondoltam volna akkori fejjel, hogy a pénzügyi területen nyílik majd erre lehetőségem. Mára számos ügyfelem van, akinek sikerült segíteni a céljai megvalósításában. Ma már tudom, hogy amivel foglalkozom, az az egyik leghasznosabb és legfontosabb szakma, amit csak választhattam. Igazából a szakma talált meg engem, és nem én a szakmát. Fontosnak tartom, hogy mindig a lehető legfelkészültebb legyek. Igyekszem folyamatosan fejleszteni magam, és a lehető legtöbbet nyújtani a hozzám fordulóknak.

3 előny, ami megkülönböztet minket

Jutalék helyett lelkiismeret

A “pénzügyi tanácsadók” nagy részének ma alig van ügyfele, ezért a munkájukat a jutalékéhség és a nyomulás vezérli. Mi, a GRANTIS-nál, a lelkiismeretünk szerint dolgozunk, így nem kell senkit sem megkeresnünk, mert havonta 600-1000 olyan ember fordul hozzánk, aki a nyomulás helyett független tájékoztatásra és szabad döntésekre vágyik.

Nyomulás helyett függetlenség

A függetlenség azt jelenti, hogy egyedi fejlesztésű kalkulátorainkkal a számok szintjén mutatjuk meg az egyes ajánlatok előnyeit és hátrányait, a döntés viszont a te kezedben marad. A munkánkat pedig közel azonos mértékben honorálják a pénzintézetek, így törvényileg is garantált a függetlenségünk.

Értékesítés helyett szolgálat

Szolgálatként tekintünk a munkánkra. A GRANTIS csapatában mindenki minden nap azért dolgozik, hogy segítsünk az embereknek tisztán látni és tényeken alapuló pénzügyi döntéseket hozni. Az általunk közvetített szerződések 99,4%-a pedig a mai napig él.

+36 1 585 8555