Az állam lépései a nyugdíjhelyzet megoldására

Verba György | GRANTIS
Verba György

Már régóta tudvalévő, hogy világszerte komoly problémák adódnak a nyugdíjrendszerrel kapcsolatban. Ez alól mi magyarok sem vagyunk kivételek, és nálunk is számos teóriát dolgoztak ki, hogyan lehetne ezt orvosolni. Ha szépen sorba vesszük őket, látni fogjuk, hogy csak egyetlen igazán életképes megoldást találunk.

Alacsony alapkamat, alacsony infláció

Ez a gazdasági folyamat pár éve tart. Nevezetesen, hogy folyamatosan csökken a jegybanki alapkamat (jelenleg 1,05%), és az infláció is alacsonyan van. Nyilvánvalóan ennek egyéb gazdasági hatásai is vannak, de nyugdíj szempontból is érdekes. Az állam ugyanis évről-évre kicsit emeli a nyugdíjakat, olyan mértékben, hogy a vásárlói értéke ne romoljon. Vagyis a várható infláció összegével, ami jövőre 0,9%-os emelést jelent.

Ez azonban korán sem ad elégedettségre okot, hiszen a nyugdíjak már most is alacsonyak, és a vásárlói érték szinten tartásával, csak annyit érnek el, hogy nem lesz sokkal rosszabb a helyzet (egy darabig).

A gyermekek számától függő nyugdíj

2015-ben egy érdekes kezdeményezés látott napvilágot, vagyis az, hogy a gyermekek száma is befolyásolná a várható nyugdíjunkat. Ahogy egy korábbi cikkben is olvasható, a 2 gyermekes szülőket ez nem érintené, a nagycsaládosok jobban járnának, míg azok akiknek vagy nincs, vagy egy gyermekük van rosszabbul.

Pro-kontra lehet érveket felhozni, de ebből az ötletből egyelőre nem lett semmi, és nem is valószínű, hogy lesz. Elég csak azokra gondolni akiknek nem lehet gyermekük. De lényeg, hogy ez az ötlet sem hozta meg a kívánt eredményt.

A szülő tartási törvény

Kevesen tudják, de 2013 óta szerepel az Alaptörvényben, hogy a nagykorú gyermekek kötelesek eltartani a szüleiket, és nem csak fordítva. Ezt szeretné az állam most pontosítani, módosítani. Ennek lényege egyértelmű, hogyha kevés a nyugdíj akkor a gyermek(ek) kötelessége besegíteni.

Alapból minden gyermek, akinek módja van rá ezt megteszi, de adott esetben ez nagyon megterhelő lehet anyagilag. Gondoljunk abba bele, hogy a 2 szülőnket, és a párunk két szülőjét kell kisegíteni, a saját életünket finanszírozni (valószínű egy lakáshitellel nehezítve), a gyermek(ek)et nevelni, ami összességében kiemelkedő anyagi terheket ró ránk. Az eddigi 3 lépés nem tűnik működőképesnek, viszont a következő igen.

Állami támogatások a nyugdíj megtakarításokra

Egyértelmű, hogyha kevés lesz a nyugdíj, amit az államtól kapunk, akkor szükségünk lesz máshonnan pénzre. Ennek a legjobb módja, hogy a hosszú dolgos évek alatt a keresetünk egy részét félretesszük magunknak. Az állam ebben partner hiszen 3 különböző nyugdíj előtakarékosságot is 20%-os adókedvezményen keresztül támogat.

Az önkéntes nyugdíjpénztár után a befizetéseink 20%-a, maximum 150 ezer forintot igényelhetünk vissza. A nyugdíj előtakarékossági számla (NYESZ számla) után 100 ezer forint (ha 2020-ig nyugdíjba megyünk, akkor 130 ezer forint) adójóváírás jár évente. Míg a 2014 óta választható nyugdíjbiztosításnál a befizetéseink alapján akár 130 ezer forintot utaltathatunk az állammal a megtakarításunkba.

Az összes megoldási terv közül ez a legbiztosabb, hiszen a saját nevünkön folyamatosan gyarapszik a pénzünk, amely révén nyugodt lehet az időskorunk.

Ne mástól várjuk a megoldást!

Összegezve jól látható, hogy az állam tisztában van a nyugdíjproblémával, és próbálkozik a megoldással. Mi sem tehetünk mást, és már fiatal dolgozó korunkban érdemes lépéseket tennünk, azért hogy ne legyenek anyagi gondjaink nyugdíjasként. Az egyetlen működőképes megoldás, ha magunknak gyűjtünk pénzt az állami támogatás mellett. Ezzel nem is érdemes sokáig várakozni, ezért találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Ezen a rövid megbeszélésen segítek megtalálni azt a megoldást, amely a leginkább illik az igényeidhez.

Ezt a cikket 402 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, nyugdíjmegtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van nyugdíj előtakarékossággal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

A szakma legjobbjait állítjuk a szolgálatodba

A GRANTIS független pénzügyi tanácsadó cég 2009-ben úgy indult, hogy semmi mást nem szeretett volna, csak adni: információt, gyakorlatias tudást, ami hasznos azok számára, akik valamilyen pénzügyi döntést terveznek.

Hittünk benne, hogy az, aki számára ez a tudás értéket képvisel, bennünket választ a megvalósításhoz. Az elmúlt évek bebizonyították, hogy a víziónk életképes, és akkora kereslet van rá, ami ma már több mint 50 embernek ad munkát.

Tapasztalt tanácsadóink a lelkiismeretük szerint dolgoznak

A Nyugdíjbiztosítás.com csapat bármely tagjának tudása magában foglalja minden társáét. Így mindegyikünk tanácsa mögött ott áll több mint 20 ember összesen 150 évet is meghaladó tapasztalata. Jól hangzik, nem? Mi erre a hatalmas tudásbázisra vagyunk a legbüszkébbek.

Kinyik Ágnes
Kinyik Ágnes
vezető tanácsadó

Kinyik Ágnes vagyok, immár 15. éve dolgozom pénzügyi tanácsadóként. A napi feladataimra nem igazán munkaként tekintek, mert igazán szeretem a szakmám. Örömmel segítek az ügyfeleimnek eligazodni a megtakarítások, biztosítások, befektetések rengetegében, és nagy elégedettséggel tölt el, ha segíthetek olyan pénzügyi döntéseket meghozni, amelyekkel értéket teremthetünk az életükben. A munkámat minden esetben a segítő szándék vezérli, amely mérhetetlen precizitással, naprakész szakmai felkészültséggel és rendkívül nagy odaadással párosul.

Sipos Csaba
Sipos Csaba
oktatásért felelős vezető tanácsadó

Sipos Csaba vagyok, megtakarítási szakértő, a GRANTIS oktatásért felelős vezető tanácsadója. 2013-ban ismertem meg a GRANTIS csapatát. Azonnal rabul ejtett az ügyfelek iránti odaadásuk, így elfogadtam a cég felkérését, és én lettem az első tulajdonosi körön kívüli tanácsadójuk. Több mint 10 év alatt közel 7900 ügyféltalálkozón vettem részt. Gyorsan és magabiztosan vázolom fel bárkinek a lehetőségeit, a különböző termékek előnyeit és hátrányait. Tanácsadói tevékenységem mellett ma már a vállalat oktatási vezetőjeként a tanácsadói csapat szakmai felkészültségéért is felelek. A privát pénzügyi megoldásokon kívül szívesen foglalkozom vállalati adómentes juttatásokkal, mert hiszem, hogy ezzel is segíthetjük a lakosság kiadásainak optimalizálását, és hozzájárulhatunk ahhoz, hogy több pénz maradjon a családoknál.

Kriszt Gábor
Kriszt Gábor
kiemelt tanácsadó

Kriszt Gábor vagyok, megtakarítási szakértő. Bólyból származom, és a vidéki mentalitásomat az évek során meg is őriztem. Több mint 10 éve foglalkozom pénzügyi tanácsadással. Közgazdászként számomra az a legfontosabb, hogy az  ügyfeleim a legkisebb ráfordítás mellet is a legnagyobb hasznot érjék el. Nagy jelentőséget tulajdonítok annak is, hogy mindenkinek személyre szabottan, az élethelyzetének megfelelően tudjak tanácsot adni. Hiszem, hogy minden ember megérdemli a korrekt és lelkiismeretes tanácsadást.

Komáromi Ildikó
Komáromi Ildikó
pénzügyi tanácsadó

Komáromi Ildikó vagyok, pénzügyi szakértő.  Közgazdászként diplomáztam, de azóta dolgoztam már a közigazgatásban, bankban, több mint tíz évig vezettem a saját kiskereskedelmi vállalkozásomat és neveltem a három fiamat. A srácok már felnőttek, nekem pedig hiányzott a pénzügyi terület az életemből. Visszatértem az eredeti szakmámhoz, és pénzügyi tanácsadó lettem. Szívesen foglalkozom cafeteria kérdésekkel, lakástakarékkal, de a kedvenc területem a nyugdíj előtakarékosság. Manapság már senkinek sem kell bizonygatni, hogy szükség van nyugdíjmegtakarításra, de nem mindegy, ki melyiket választja. Meggyőződésem, hogy csak az lehet igazán jó tanácsadó, aki minden esetben megtalálja az ideális megoldást.

Rafael Gyula
Rafael Gyula
pénzügyi tanácsadó

Rafael Gyula vagyok, pénzügyi szakértő. Már fiatalon szerettem volna minél több embert megismerni, akiknek a segítségére, hasznára lehetek. Nem gondoltam volna akkori fejjel, hogy a pénzügyi területen nyílik majd erre lehetőségem. Mára számos ügyfelem van, akinek sikerült segíteni a céljai megvalósításában. Ma már tudom, hogy amivel foglalkozom, az az egyik leghasznosabb és legfontosabb szakma, amit csak választhattam. Igazából a szakma talált meg engem, és nem én a szakmát. Fontosnak tartom, hogy mindig a lehető legfelkészültebb legyek. Igyekszem folyamatosan fejleszteni magam, és a lehető legtöbbet nyújtani a hozzám fordulóknak.

Murai Péter
Murai Péter
pénzügyi tanácsadó

Murai Péter vagyok, pénzügyi tervező, megtakarítási szakértő. A Bakonyban élek a családommal, két fiú büszke édesapjaként. A pontos információközlés híve vagyok, ezért számomra az a legfontosabb, hogy a hozzám fordulók mindenre kiterjedő tájékoztatást kapjanak. Ha a sportból kellene hasonlatot keresnem, azt mondanám, a pénzügyeket tekintve olyan vagyok az ügyfeleimnek, mint az edző a csapatának. Mindent szigorúan és következetesen az ügyfeleimért, a céljaikért teszek. Örülök, hogy azt a munkát végezhetem, amit szeretek.

Tukacs Emánuel Dávid
Tukacs Emánuel Dávid
GRANTIS partner

Tukacs Emánuel Dávid vagyok, a GRANTIS egyik biztosítási partnere. Hiszek abban, hogy mindenkinek megvan a maga útja. A hivatása, életcéljai, kötelezettségei, és emellett mindenki szeretne a szeretteivel minél több időt tölteni, ezért különösen fontos a tudatos pénzügyi tervezés. A biztosítások többsége gyakran bonyolultabb, nehezebben átlátható, mint az egyszerűbb autós biztosítások. Összevetésükhöz pedig érdemes olyan szakemberekhez fordulni, akik valóban ismerik a piacot.

Pálmai Viktor
Pálmai Viktor
vezető tanácsadó

Pálmai Viktor, független pénzügyi szakértő vagyok. Több mint 400 privát ügyfelem adóvisszatérítési, megtakarítási, befektetési portfóliója kapcsán adok szakvéleményt immár több mint 10 éve. Vallom, hogy elsősorban nem maguk a pénzügyi eszközök számítanak, hanem az a szakértelem, mely által a megoldások – az ügyfelek igényei alapján – kiválasztásra és személyre szabásra kerülnek. Az ügyfeleknek apróbetűs részek böngészése helyett elég egy megbízható szakemberrel kapcsolatot tartani. Pénzügyi tanácsadói pályám hobbiként indult, szerettem volna a pénzpiacot átlátni, megérteni és a saját pénzügyeimet tudatosan irányítani. Azóta rájöttem, hogy értékesebb egy gazdálkodási egységet (családot, céget) egészében kezelni, ezért képzem magam tovább újabb és újabb területeken.

Kinter Dóra
Kinter Dóra
vezető tanácsadó

Kinter Dóra vagyok, megtakarítási szakértő. Gyermekkorom óta része a versenysport az életemnek. A sport sok olyat tanított nekem, amit ma, pénzügyi tanácsadóként, a mindennapi munkámban is kamatoztatok. Számomra az teszi igazán színessé ezt a munkát, hogy rengeteg értékes embert, családot ismerhetek meg és juttathatok előnyökhöz. Fontos számomra, hogy ebben a gyorsan változó világban mindenki megfelelő oktatásban részesíthesse gyermekét. Kihívásnak tekintem a piaci megoldások apró darabokra szedését és megismerését, hogy aztán mindent olyan egyszerűen és érthető nyelven tudjak elmondani, mintha csak egy receptet olvasnék fel. Szeretném, ha az ügyfeleink tudnák, hogy mindig számíthatnak ránk és a szaktudásunkra.

Kosjár Katalin
Kosjár Katalin
pénzügyi tanácsadó

Kosjár Katalin vagyok, pénzügyi szakértő, egykori élsportoló. A sportolói lét tisztességre és nagy munkabírásra nevelt. Munkám során pozitív végeredményre törekszem, mert az eredmény mindig ott van a “táblán”. Saját megtakarításaimon keresztül ismertem meg ezt a szakmát, így valós személyes és több mint 10 éves szakmai tapasztalatra támaszkodva segítek eligazodni ügyfeleimnek a pénzügyek útvesztőjében. Számomra minden ügyfelem különleges, hisz mindenki egyedi történettel, egyedi célokkal és reményekkel érkezik hozzám.

3 előny, ami megkülönböztet minket

Jutalék helyett lelkiismeret

A “pénzügyi tanácsadók” nagy részének ma alig van ügyfele, ezért a munkájukat a jutalékéhség és a nyomulás vezérli. Mi, a GRANTIS-nál, a lelkiismeretünk szerint dolgozunk, így nem kell senkit sem megkeresnünk, mert havonta 600-1000 olyan ember fordul hozzánk, aki a nyomulás helyett független tájékoztatásra és szabad döntésekre vágyik.

Nyomulás helyett függetlenség

A függetlenség azt jelenti, hogy egyedi fejlesztésű kalkulátorainkkal a számok szintjén mutatjuk meg az egyes ajánlatok előnyeit és hátrányait, a döntés viszont a te kezedben marad. A munkánkat pedig közel azonos mértékben honorálják a pénzintézetek, így törvényileg is garantált a függetlenségünk.

Értékesítés helyett szolgálat

Szolgálatként tekintünk a munkánkra. A GRANTIS csapatában mindenki minden nap azért dolgozik, hogy segítsünk az embereknek tisztán látni és tényeken alapuló pénzügyi döntéseket hozni. Az általunk közvetített szerződések 99,4%-a pedig a mai napig él.

+36 1 585 8555