Az állam idén 4 milliárd forinttal többet fordított nyugdíjra

Verba György | GRANTIS
Verba György

Mivel az állami nyugdíjrendszer finoman fogalmazva nem áll a helyzet magaslatán, ezért a 4 milliárd forintot nem az állami nyugdíjaknál kell keresni. Éppen a nyugdíjrendszer hibái miatt az állam adókedvezménnyel támogatja az egyéni nyugdíj megtakarításokat. Míg tavaly összesen 7,752 milliárd forintot igényeltünk vissza az adónkból, idén már 11,154 milliárd forintot. És ezekre a pluszpénzekre nagy szükségünk lesz nyugdíjasként.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak növekedése

A hivatalos adatok szerint tavaly kicsit több, mint 1,1 millió önkéntes nyugdíjpénztár tag volt hazánkban. Ráadásul ők sokkal aktívabbak voltak, mint az elmúlt években, hiszen 26%-kal több tagdíjat fizettek, mint az azt megelőző évben. Ez azt eredményezte, hogy összesen 62,3 milliárd forint áramlott be az önkéntes nyugdíjpénztárakba.

Az 1,1 millió tagból azonban mindössze 340 ezren vettek igénybe adóvisszatérítést, összesen 7,2 milliárd forintot. Ennek oka, hogy az önkéntes nyugdíjpénztár az egyetlen olyan államilag támogatott nyugdíj megtakarítás, amelyet a cégünk is fizethet nekünk. Igaz, ebben az esetben le kell mondanunk a 20%-os, akár éves 150 ezer forintos adókedvezményről. A másik oka annak, hogy ilyen kevesen igényeltek adókedvezményt az is lehet, hogy sokan nem fizetik a díjakat. Ettől függetlenül 7,2 milliárd forint szép pénz, amelynek a ránk eső az állami nyugdíjukhoz hozzácsaphatunk. És van még másik nyugdíj előtakarékosság is.

A nyugdíjbiztosítás berobbanása

Mivel a nyugdíjbiztosításokat 2014.01.01-től lehet indítani, ezért az idei év volt az első, hogy adókedvezményt tudtunk rá igényelni. Az első év abszolút sikeresnek mondható, hiszen 68 ezren választottuk ezt a nyugdíj előtakarékosságot, ezekre pedig 1,629 milliárd forint adókedvezményt igényeltünk vissza. Az azonban érdekes, hogy a 68 fő közül, aki nyugdíjbiztosítás mellett tette le a voksát, mindössze 42.400 igényelte vissza az adójóváírást. Még szerencse, hogy a nyugdíjbiztosítások az adókedvezmények nélkül is eredményes megtakarítások, de kár az államnál hagyni ezt a 20%, akár 130 ezer forintot. Mindjárt meg is mutatjuk, hogy mennyire.

Ne hagyjuk az államnál az összes adónkat

Ha a szívünkre tesszük a kezünket, azért bevallhatjuk, hogy a legnagyobb mozgató rugó amellett, hogy nem lesz nyugdíjunk, az a 20%-os adókedvezmény. Éppen ezért ne felejtsük el, hogy minden egyes évben ezt nekünk vissza kell igényelnünk az adóbevallásunkon keresztül. Ha ezt elmulasztjuk, akkor túlzás nélkül állítható, hogy milliókról mondhatunk le. Tegyük fel, hogy havi 15 ezer forintot teszünk félre, éves 3%-os értékkövetés, és 8%-os éves hozam mellett:

Ezért igényeljük vissza az adókedvezményt!

Ahogy látható, abban az esetben, ha 36 évig tart a nyugdíj megtakarításunk, akkor akár több mint 9 millió forinttól is eleshetünk, ha nem vesszük igénybe az adókedvezményt. De már 12 évnél is több mint 700 ezer forint kiesésről beszélhetünk. Ezt a 700 ezer forintot szinte biztosan mindenki el tudná költeni valami hasznosabb dologra, mintsem, hogy az államnál hagyjuk., hiszen alacsony nyugdíjakra számíthatunk (itt tudod kiszámolni).

Készüljünk a nyugdíjra állami támogatással!

Ahogy a fent leírtakból is kiderül, egyre többen vesszük igénybe a nyugdíj előtakarékosságokhoz kapcsolódó adókedvezményeket, ami örömteli. Viszont még mindig összesen 410 ezren igényeltek csak adókedvezményt, tehát több millió embernek még szüksége van erre. Ahogy kiszámoltuk több millió forintnyi okunk van rá. Ha kérdésed van, akkor töltsd ki a cikk alatt található adatlapot, és megválaszoljuk! Úgy érzed, hogy Te sem szeretnéd az államnál hagyni az összes adódat? Találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson! Egy gyors, és hatékony megbeszélésen együtt kiszámoljuk, hogy melyik nyugdíj megtakarítással jársz a legjobban.

Ezt a cikket 598 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, nyugdíjmegtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van nyugdíj előtakarékossággal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

A szakma legjobbjait állítjuk a szolgálatodba

A GRANTIS független pénzügyi tanácsadó cég 2009-ben úgy indult, hogy semmi mást nem szeretett volna, csak adni: információt, gyakorlatias tudást, ami hasznos azok számára, akik valamilyen pénzügyi döntést terveznek.

Hittünk benne, hogy az, aki számára ez a tudás értéket képvisel, bennünket választ a megvalósításhoz. Az elmúlt évek bebizonyították, hogy a víziónk életképes, és akkora kereslet van rá, ami ma már több mint 50 embernek ad munkát.

Tapasztalt tanácsadóink a lelkiismeretük szerint dolgoznak

A Nyugdíjbiztosítás.com csapat bármely tagjának tudása magában foglalja minden társáét. Így mindegyikünk tanácsa mögött ott áll több mint 20 ember összesen 150 évet is meghaladó tapasztalata. Jól hangzik, nem? Mi erre a hatalmas tudásbázisra vagyunk a legbüszkébbek.

Kosjár Katalin
Kosjár Katalin
pénzügyi tanácsadó

Kosjár Katalin vagyok, pénzügyi szakértő, egykori élsportoló. A sportolói lét tisztességre és nagy munkabírásra nevelt. Munkám során pozitív végeredményre törekszem, mert az eredmény mindig ott van a “táblán”. Saját megtakarításaimon keresztül ismertem meg ezt a szakmát, így valós személyes és több mint 10 éves szakmai tapasztalatra támaszkodva segítek eligazodni ügyfeleimnek a pénzügyek útvesztőjében. Számomra minden ügyfelem különleges, hisz mindenki egyedi történettel, egyedi célokkal és reményekkel érkezik hozzám.

Pálmai Viktor
Pálmai Viktor
vezető tanácsadó

Pálmai Viktor, független pénzügyi szakértő vagyok. Több mint 400 privát ügyfelem adóvisszatérítési, megtakarítási, befektetési portfóliója kapcsán adok szakvéleményt immár több mint 10 éve. Vallom, hogy elsősorban nem maguk a pénzügyi eszközök számítanak, hanem az a szakértelem, mely által a megoldások – az ügyfelek igényei alapján – kiválasztásra és személyre szabásra kerülnek. Az ügyfeleknek apróbetűs részek böngészése helyett elég egy megbízható szakemberrel kapcsolatot tartani. Pénzügyi tanácsadói pályám hobbiként indult, szerettem volna a pénzpiacot átlátni, megérteni és a saját pénzügyeimet tudatosan irányítani. Azóta rájöttem, hogy értékesebb egy gazdálkodási egységet (családot, céget) egészében kezelni, ezért képzem magam tovább újabb és újabb területeken.

Komáromi Ildikó
Komáromi Ildikó
pénzügyi tanácsadó

Komáromi Ildikó vagyok, pénzügyi szakértő.  Közgazdászként diplomáztam, de azóta dolgoztam már a közigazgatásban, bankban, több mint tíz évig vezettem a saját kiskereskedelmi vállalkozásomat és neveltem a három fiamat. A srácok már felnőttek, nekem pedig hiányzott a pénzügyi terület az életemből. Visszatértem az eredeti szakmámhoz, és pénzügyi tanácsadó lettem. Szívesen foglalkozom cafeteria kérdésekkel, lakástakarékkal, de a kedvenc területem a nyugdíj előtakarékosság. Manapság már senkinek sem kell bizonygatni, hogy szükség van nyugdíjmegtakarításra, de nem mindegy, ki melyiket választja. Meggyőződésem, hogy csak az lehet igazán jó tanácsadó, aki minden esetben megtalálja az ideális megoldást.

Kriszt Gábor
Kriszt Gábor
kiemelt tanácsadó

Kriszt Gábor vagyok, megtakarítási szakértő. Bólyból származom, és a vidéki mentalitásomat az évek során meg is őriztem. Több mint 10 éve foglalkozom pénzügyi tanácsadással. Közgazdászként számomra az a legfontosabb, hogy az  ügyfeleim a legkisebb ráfordítás mellet is a legnagyobb hasznot érjék el. Nagy jelentőséget tulajdonítok annak is, hogy mindenkinek személyre szabottan, az élethelyzetének megfelelően tudjak tanácsot adni. Hiszem, hogy minden ember megérdemli a korrekt és lelkiismeretes tanácsadást.

Kinter Dóra
Kinter Dóra
vezető tanácsadó

Kinter Dóra vagyok, megtakarítási szakértő. Gyermekkorom óta része a versenysport az életemnek. A sport sok olyat tanított nekem, amit ma, pénzügyi tanácsadóként, a mindennapi munkámban is kamatoztatok. Számomra az teszi igazán színessé ezt a munkát, hogy rengeteg értékes embert, családot ismerhetek meg és juttathatok előnyökhöz. Fontos számomra, hogy ebben a gyorsan változó világban mindenki megfelelő oktatásban részesíthesse gyermekét. Kihívásnak tekintem a piaci megoldások apró darabokra szedését és megismerését, hogy aztán mindent olyan egyszerűen és érthető nyelven tudjak elmondani, mintha csak egy receptet olvasnék fel. Szeretném, ha az ügyfeleink tudnák, hogy mindig számíthatnak ránk és a szaktudásunkra.

Murai Péter
Murai Péter
pénzügyi tanácsadó

Murai Péter vagyok, pénzügyi tervező, megtakarítási szakértő. A Bakonyban élek a családommal, két fiú büszke édesapjaként. A pontos információközlés híve vagyok, ezért számomra az a legfontosabb, hogy a hozzám fordulók mindenre kiterjedő tájékoztatást kapjanak. Ha a sportból kellene hasonlatot keresnem, azt mondanám, a pénzügyeket tekintve olyan vagyok az ügyfeleimnek, mint az edző a csapatának. Mindent szigorúan és következetesen az ügyfeleimért, a céljaikért teszek. Örülök, hogy azt a munkát végezhetem, amit szeretek.

Tukacs Emánuel Dávid
Tukacs Emánuel Dávid
GRANTIS partner

Tukacs Emánuel Dávid vagyok, a GRANTIS egyik biztosítási partnere. Hiszek abban, hogy mindenkinek megvan a maga útja. A hivatása, életcéljai, kötelezettségei, és emellett mindenki szeretne a szeretteivel minél több időt tölteni, ezért különösen fontos a tudatos pénzügyi tervezés. A biztosítások többsége gyakran bonyolultabb, nehezebben átlátható, mint az egyszerűbb autós biztosítások. Összevetésükhöz pedig érdemes olyan szakemberekhez fordulni, akik valóban ismerik a piacot.

Kinyik Ágnes
Kinyik Ágnes
vezető tanácsadó

Kinyik Ágnes vagyok, immár 15. éve dolgozom pénzügyi tanácsadóként. A napi feladataimra nem igazán munkaként tekintek, mert igazán szeretem a szakmám. Örömmel segítek az ügyfeleimnek eligazodni a megtakarítások, biztosítások, befektetések rengetegében, és nagy elégedettséggel tölt el, ha segíthetek olyan pénzügyi döntéseket meghozni, amelyekkel értéket teremthetünk az életükben. A munkámat minden esetben a segítő szándék vezérli, amely mérhetetlen precizitással, naprakész szakmai felkészültséggel és rendkívül nagy odaadással párosul.

Sipos Csaba
Sipos Csaba
oktatásért felelős vezető tanácsadó

Sipos Csaba vagyok, megtakarítási szakértő, a GRANTIS oktatásért felelős vezető tanácsadója. 2013-ban ismertem meg a GRANTIS csapatát. Azonnal rabul ejtett az ügyfelek iránti odaadásuk, így elfogadtam a cég felkérését, és én lettem az első tulajdonosi körön kívüli tanácsadójuk. Több mint 10 év alatt közel 7900 ügyféltalálkozón vettem részt. Gyorsan és magabiztosan vázolom fel bárkinek a lehetőségeit, a különböző termékek előnyeit és hátrányait. Tanácsadói tevékenységem mellett ma már a vállalat oktatási vezetőjeként a tanácsadói csapat szakmai felkészültségéért is felelek. A privát pénzügyi megoldásokon kívül szívesen foglalkozom vállalati adómentes juttatásokkal, mert hiszem, hogy ezzel is segíthetjük a lakosság kiadásainak optimalizálását, és hozzájárulhatunk ahhoz, hogy több pénz maradjon a családoknál.

Rafael Gyula
Rafael Gyula
pénzügyi tanácsadó

Rafael Gyula vagyok, pénzügyi szakértő. Már fiatalon szerettem volna minél több embert megismerni, akiknek a segítségére, hasznára lehetek. Nem gondoltam volna akkori fejjel, hogy a pénzügyi területen nyílik majd erre lehetőségem. Mára számos ügyfelem van, akinek sikerült segíteni a céljai megvalósításában. Ma már tudom, hogy amivel foglalkozom, az az egyik leghasznosabb és legfontosabb szakma, amit csak választhattam. Igazából a szakma talált meg engem, és nem én a szakmát. Fontosnak tartom, hogy mindig a lehető legfelkészültebb legyek. Igyekszem folyamatosan fejleszteni magam, és a lehető legtöbbet nyújtani a hozzám fordulóknak.

3 előny, ami megkülönböztet minket

Jutalék helyett lelkiismeret

A “pénzügyi tanácsadók” nagy részének ma alig van ügyfele, ezért a munkájukat a jutalékéhség és a nyomulás vezérli. Mi, a GRANTIS-nál, a lelkiismeretünk szerint dolgozunk, így nem kell senkit sem megkeresnünk, mert havonta 600-1000 olyan ember fordul hozzánk, aki a nyomulás helyett független tájékoztatásra és szabad döntésekre vágyik.

Nyomulás helyett függetlenség

A függetlenség azt jelenti, hogy egyedi fejlesztésű kalkulátorainkkal a számok szintjén mutatjuk meg az egyes ajánlatok előnyeit és hátrányait, a döntés viszont a te kezedben marad. A munkánkat pedig közel azonos mértékben honorálják a pénzintézetek, így törvényileg is garantált a függetlenségünk.

Értékesítés helyett szolgálat

Szolgálatként tekintünk a munkánkra. A GRANTIS csapatában mindenki minden nap azért dolgozik, hogy segítsünk az embereknek tisztán látni és tényeken alapuló pénzügyi döntéseket hozni. Az általunk közvetített szerződések 99,4%-a pedig a mai napig él.

+36 1 585 8555