Aggódsz, hogy nem lesz elég nyugdíjad? Megoldás csatolva

Verba György | GRANTIS
Verba György

Jogos a félelem, hiszen minden jel arra mutat, hogy az állam nem fog tudni minket ellátni nyugdíjas korunkban. Le kell nyelni a békát, mert van olyan megoldás, amivel orvosolni tudjuk a problémát. Sőt, az állam támogat is ebben minket, ami akár 9 millió forint extra nyugdíjpénzt is jelenthet számunkra.

Mit mondanak a számok?

Számos statisztika foglalkozik az állami nyugdíjakkal, és keresetekkel. Ezek közül kiemelve a leglényegesebbeket, jelenleg Magyarországon az átlagos nettó kereset 154.500 forint, míg az átlagnyugdíj 117.372 forint. Vagyis az aktív keresetünk mindössze 76%-át kapjuk meg nyugdíj ellátás címen, így kijelenthetjük, hogy a számok szerint jogos az aggodalom, hogy nem lesz elég az a pénz, amit az államtól kapunk.

A viharfelhők is gyülekeznek az állami nyugdíjrendszer felett, hiszen demográfiai felmérések szerint pár éven belül drasztikusan nő a nyugdíjasok száma, és ezzel együtt csökken az adót, és járulékokat fizetők száma is. Egy ilyen rendszernél, ahol a jelenlegi bevételekből fizetik ki a nyugdíjasokat ez akár végzetes is lehet. Mi a helyzet, ha egyénekre bontjuk e nyugdíjkérdést?

Alap esetben valóban nem kapunk elegendő nyugdíjat

A nyugdíjkalkulátor segítségével Te is ki tudod számolni, hogy mekkora állami nyugdíjra számíthatsz, a mostani szabályozás szerint. Ez azért hasznos, mert elsősorban a korunk, a szolgálati évek és a bejelentett bérünk alapján számolják ki, mekkora havi ellátást kapunk 65 éves korunk után. Kigyűjtöttünk pár adatot a nyugdíj kalkulációk alapján, ahol látszik, hogy különböző kor és kereset mellett, ki mekkora állami nyugdíjra számíthat, és ez mennyivel kevesebb, mint a mostani keresete.

A táblázat alapján kijelenthető, hogy 50 éves kor felett magasabb nyugdíjat kaphatunk ugyanakkora fizetés után, ez nyílván azért is van, mert kevesebb időnk van a kieső jövedelmet pótolni.

A nyugdíj megtakarítás az egyetlen lehetőség

A fent is bemutatott hiányt pedig valahogyan pótolni kell, hiszen senki nem akarja nyomorogva tölteni a 40-50 ledolgozott év után az életét. Egyértelmű, hogy a nyugdíj megtakarítások mára nem csak egy jó lehetőséget jelentenek, hogy jobban éljünk idős korunkban, hanem az egyetlen lehetőséget, hogy úgy töltsük el nyugdíjas éveinket, ahogy azt megérdemeljük.

Választhatjuk (1998 óta) az önkéntes nyugdíjpénztárt, majd 2006 óta a nyugdíj előtakarékossági számlát, és 2014 óta már a nyugdíjbiztosítást is. Mindhárom nyugdíj megtakarításra 20%-os adókedvezményt vehetünk igénybe, az alábbiak szerint:

  1. Önkéntes nyugdíjpénztár esetén egy évben maximum 150 ezer forintot
  2. NYESZ számla tulajdonosként évente 100 ezer forintot, mindamellett ez az összeg felkúszhat 130 ezer forintra, ha 2020-ig nyugdíjba vonulunk
  3. Nyugdíjbiztosításnál pedig legfeljebb 130 ezer forintot

Ez az adókedvezmény pedig nagyon sokat jelenthet még akkor is, ha nem a maximális összeget igényeljük vissza, ezt igazolják a számok is.

Akár 8 millió forintot is érhet az adókedvezmény

Egyszerű logika szerint sem mindegy, hogy havonta 10 ezer, vagy 12 ezer forintot takarítunk meg. Amennyiben jobban belegondolunk, akkor azt is észrevehetjük, hogy ez a plusz 20%, további nyereséget is termel számunkra, így több, mint 20%-kal lesz magasabb a várható lejárati összegünk. A nyugdíjbiztosításoknál akad pár olyan (záradékolt nyugdíjbiztosítások), amelyet már korábban is indíthatott magának az ember, csak nem járt rá adókedvezmény, így célszerű pont ezeket a megtakarításos életbiztosításokat összehasonlítani a nyugdíjbiztosításokkal. Mivel, ugyanaz a költségszerkezetük, mindössze az SZJA kedvezmény a különbség közöttük, ezért összehasonlítottunk egy havi 15 ezer forintos megtakarítást, ahol évente bruttó 7%-os hozamot érünk el, és minden évben 3%-kal magasabb összeget takarítunk meg.

Az evidens, hogy minél hamarabb kezdünk el megtakarítani, annál jobban járunk, de ekkora különbségekre nem számítottunk. Egy kimondottan hosszú 38 éves futamidő esetén majdnem 9 millió forint pluszt ér az adókedvezmény (2,4 millió lett jóváírva, a többi a hozam), míg 12 év esetén ez mindössze 700 ezer forint (461 ezer forint jóváírás, a többi hozam).

A nyugdíjad a ma meghozott döntéseden múlik

Összességében kijelenthetjük, hogy jogos a bennünk levő félelem, hogy nem kapunk megfelelő állami nyugdíjat, de ennek cselekvésre kell sarkallnia bennünket. A Számok jól megmutatták, hogy akár 9 millió forint extra pénzt is jelenhet, ha elfogadjuk a tényt, hogy magunknak is cselekedni kell a megfelelő nyugdíjas életért. Kérdésed van? Töltsd ki az alul található űrlapot, és megválaszolom! Meghoztad a döntésedet, és félreteszel a nyugdíjas korodra? Akkor találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson, és egy kellemes beszélgetés alkalmával megtervezzük, hogyan érheted el a célodat, a kellemes nyugdíjas létet!

Ezt a cikket 800 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, nyugdíjmegtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van nyugdíj előtakarékossággal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

A szakma legjobbjait állítjuk a szolgálatodba

A GRANTIS független pénzügyi tanácsadó cég 2009-ben úgy indult, hogy semmi mást nem szeretett volna, csak adni: információt, gyakorlatias tudást, ami hasznos azok számára, akik valamilyen pénzügyi döntést terveznek.

Hittünk benne, hogy az, aki számára ez a tudás értéket képvisel, bennünket választ a megvalósításhoz. Az elmúlt évek bebizonyították, hogy a víziónk életképes, és akkora kereslet van rá, ami ma már több mint 50 embernek ad munkát.

Tapasztalt tanácsadóink a lelkiismeretük szerint dolgoznak

A Nyugdíjbiztosítás.com csapat bármely tagjának tudása magában foglalja minden társáét. Így mindegyikünk tanácsa mögött ott áll több mint 20 ember összesen 150 évet is meghaladó tapasztalata. Jól hangzik, nem? Mi erre a hatalmas tudásbázisra vagyunk a legbüszkébbek.

Murai Péter
Murai Péter
pénzügyi tanácsadó

Murai Péter vagyok, pénzügyi tervező, megtakarítási szakértő. A Bakonyban élek a családommal, két fiú büszke édesapjaként. A pontos információközlés híve vagyok, ezért számomra az a legfontosabb, hogy a hozzám fordulók mindenre kiterjedő tájékoztatást kapjanak. Ha a sportból kellene hasonlatot keresnem, azt mondanám, a pénzügyeket tekintve olyan vagyok az ügyfeleimnek, mint az edző a csapatának. Mindent szigorúan és következetesen az ügyfeleimért, a céljaikért teszek. Örülök, hogy azt a munkát végezhetem, amit szeretek.

Rafael Gyula
Rafael Gyula
pénzügyi tanácsadó

Rafael Gyula vagyok, pénzügyi szakértő. Már fiatalon szerettem volna minél több embert megismerni, akiknek a segítségére, hasznára lehetek. Nem gondoltam volna akkori fejjel, hogy a pénzügyi területen nyílik majd erre lehetőségem. Mára számos ügyfelem van, akinek sikerült segíteni a céljai megvalósításában. Ma már tudom, hogy amivel foglalkozom, az az egyik leghasznosabb és legfontosabb szakma, amit csak választhattam. Igazából a szakma talált meg engem, és nem én a szakmát. Fontosnak tartom, hogy mindig a lehető legfelkészültebb legyek. Igyekszem folyamatosan fejleszteni magam, és a lehető legtöbbet nyújtani a hozzám fordulóknak.

Kinter Dóra
Kinter Dóra
vezető tanácsadó

Kinter Dóra vagyok, megtakarítási szakértő. Gyermekkorom óta része a versenysport az életemnek. A sport sok olyat tanított nekem, amit ma, pénzügyi tanácsadóként, a mindennapi munkámban is kamatoztatok. Számomra az teszi igazán színessé ezt a munkát, hogy rengeteg értékes embert, családot ismerhetek meg és juttathatok előnyökhöz. Fontos számomra, hogy ebben a gyorsan változó világban mindenki megfelelő oktatásban részesíthesse gyermekét. Kihívásnak tekintem a piaci megoldások apró darabokra szedését és megismerését, hogy aztán mindent olyan egyszerűen és érthető nyelven tudjak elmondani, mintha csak egy receptet olvasnék fel. Szeretném, ha az ügyfeleink tudnák, hogy mindig számíthatnak ránk és a szaktudásunkra.

Kosjár Katalin
Kosjár Katalin
pénzügyi tanácsadó

Kosjár Katalin vagyok, pénzügyi szakértő, egykori élsportoló. A sportolói lét tisztességre és nagy munkabírásra nevelt. Munkám során pozitív végeredményre törekszem, mert az eredmény mindig ott van a “táblán”. Saját megtakarításaimon keresztül ismertem meg ezt a szakmát, így valós személyes és több mint 10 éves szakmai tapasztalatra támaszkodva segítek eligazodni ügyfeleimnek a pénzügyek útvesztőjében. Számomra minden ügyfelem különleges, hisz mindenki egyedi történettel, egyedi célokkal és reményekkel érkezik hozzám.

Pálmai Viktor
Pálmai Viktor
vezető tanácsadó

Pálmai Viktor, független pénzügyi szakértő vagyok. Több mint 400 privát ügyfelem adóvisszatérítési, megtakarítási, befektetési portfóliója kapcsán adok szakvéleményt immár több mint 10 éve. Vallom, hogy elsősorban nem maguk a pénzügyi eszközök számítanak, hanem az a szakértelem, mely által a megoldások – az ügyfelek igényei alapján – kiválasztásra és személyre szabásra kerülnek. Az ügyfeleknek apróbetűs részek böngészése helyett elég egy megbízható szakemberrel kapcsolatot tartani. Pénzügyi tanácsadói pályám hobbiként indult, szerettem volna a pénzpiacot átlátni, megérteni és a saját pénzügyeimet tudatosan irányítani. Azóta rájöttem, hogy értékesebb egy gazdálkodási egységet (családot, céget) egészében kezelni, ezért képzem magam tovább újabb és újabb területeken.

Komáromi Ildikó
Komáromi Ildikó
pénzügyi tanácsadó

Komáromi Ildikó vagyok, pénzügyi szakértő.  Közgazdászként diplomáztam, de azóta dolgoztam már a közigazgatásban, bankban, több mint tíz évig vezettem a saját kiskereskedelmi vállalkozásomat és neveltem a három fiamat. A srácok már felnőttek, nekem pedig hiányzott a pénzügyi terület az életemből. Visszatértem az eredeti szakmámhoz, és pénzügyi tanácsadó lettem. Szívesen foglalkozom cafeteria kérdésekkel, lakástakarékkal, de a kedvenc területem a nyugdíj előtakarékosság. Manapság már senkinek sem kell bizonygatni, hogy szükség van nyugdíjmegtakarításra, de nem mindegy, ki melyiket választja. Meggyőződésem, hogy csak az lehet igazán jó tanácsadó, aki minden esetben megtalálja az ideális megoldást.

Tukacs Emánuel Dávid
Tukacs Emánuel Dávid
GRANTIS partner

Tukacs Emánuel Dávid vagyok, a GRANTIS egyik biztosítási partnere. Hiszek abban, hogy mindenkinek megvan a maga útja. A hivatása, életcéljai, kötelezettségei, és emellett mindenki szeretne a szeretteivel minél több időt tölteni, ezért különösen fontos a tudatos pénzügyi tervezés. A biztosítások többsége gyakran bonyolultabb, nehezebben átlátható, mint az egyszerűbb autós biztosítások. Összevetésükhöz pedig érdemes olyan szakemberekhez fordulni, akik valóban ismerik a piacot.

Sipos Csaba
Sipos Csaba
oktatásért felelős vezető tanácsadó

Sipos Csaba vagyok, megtakarítási szakértő, a GRANTIS oktatásért felelős vezető tanácsadója. 2013-ban ismertem meg a GRANTIS csapatát. Azonnal rabul ejtett az ügyfelek iránti odaadásuk, így elfogadtam a cég felkérését, és én lettem az első tulajdonosi körön kívüli tanácsadójuk. Több mint 10 év alatt közel 7900 ügyféltalálkozón vettem részt. Gyorsan és magabiztosan vázolom fel bárkinek a lehetőségeit, a különböző termékek előnyeit és hátrányait. Tanácsadói tevékenységem mellett ma már a vállalat oktatási vezetőjeként a tanácsadói csapat szakmai felkészültségéért is felelek. A privát pénzügyi megoldásokon kívül szívesen foglalkozom vállalati adómentes juttatásokkal, mert hiszem, hogy ezzel is segíthetjük a lakosság kiadásainak optimalizálását, és hozzájárulhatunk ahhoz, hogy több pénz maradjon a családoknál.

Kinyik Ágnes
Kinyik Ágnes
vezető tanácsadó

Kinyik Ágnes vagyok, immár 15. éve dolgozom pénzügyi tanácsadóként. A napi feladataimra nem igazán munkaként tekintek, mert igazán szeretem a szakmám. Örömmel segítek az ügyfeleimnek eligazodni a megtakarítások, biztosítások, befektetések rengetegében, és nagy elégedettséggel tölt el, ha segíthetek olyan pénzügyi döntéseket meghozni, amelyekkel értéket teremthetünk az életükben. A munkámat minden esetben a segítő szándék vezérli, amely mérhetetlen precizitással, naprakész szakmai felkészültséggel és rendkívül nagy odaadással párosul.

Kriszt Gábor
Kriszt Gábor
kiemelt tanácsadó

Kriszt Gábor vagyok, megtakarítási szakértő. Bólyból származom, és a vidéki mentalitásomat az évek során meg is őriztem. Több mint 10 éve foglalkozom pénzügyi tanácsadással. Közgazdászként számomra az a legfontosabb, hogy az  ügyfeleim a legkisebb ráfordítás mellet is a legnagyobb hasznot érjék el. Nagy jelentőséget tulajdonítok annak is, hogy mindenkinek személyre szabottan, az élethelyzetének megfelelően tudjak tanácsot adni. Hiszem, hogy minden ember megérdemli a korrekt és lelkiismeretes tanácsadást.

3 előny, ami megkülönböztet minket

Jutalék helyett lelkiismeret

A “pénzügyi tanácsadók” nagy részének ma alig van ügyfele, ezért a munkájukat a jutalékéhség és a nyomulás vezérli. Mi, a GRANTIS-nál, a lelkiismeretünk szerint dolgozunk, így nem kell senkit sem megkeresnünk, mert havonta 600-1000 olyan ember fordul hozzánk, aki a nyomulás helyett független tájékoztatásra és szabad döntésekre vágyik.

Nyomulás helyett függetlenség

A függetlenség azt jelenti, hogy egyedi fejlesztésű kalkulátorainkkal a számok szintjén mutatjuk meg az egyes ajánlatok előnyeit és hátrányait, a döntés viszont a te kezedben marad. A munkánkat pedig közel azonos mértékben honorálják a pénzintézetek, így törvényileg is garantált a függetlenségünk.

Értékesítés helyett szolgálat

Szolgálatként tekintünk a munkánkra. A GRANTIS csapatában mindenki minden nap azért dolgozik, hogy segítsünk az embereknek tisztán látni és tényeken alapuló pénzügyi döntéseket hozni. Az általunk közvetített szerződések 99,4%-a pedig a mai napig él.

+36 1 585 8555