30-as korosztály: Ilyen nyugdíjra számíthattok!

Verba György | GRANTIS
Verba György

A magyar kormány nemrég benyújtott, egy a nyugdíjalapot érintő 50 éves demográfiai előrejelzést. Ebből egyértelműen kiderül, hogy a mostani (átlagosan 117.372 forint) állami nyugdíjakat nem fogják tudni kifizetni, hiszen nem lesz rá megfelelő anyagi forrás. Tegyük tisztába a dolgokat, és nézzük meg, hogy mi várható!

Változik a nyugdíjrendszer?

A jelenlegi nyugdíjrendszer még egy darabig fenntartható, de nehéz megmondani, hogy meddig. Ennek elsősorban demográfiai okai vannak, hiszen 2040-re nagyjából ugyanannyi lesz a dolgozó ember, mint a nyugdíjas. Ez azért fontos, mert míg a dolgozó emberek a bevétel oldalt erősítik az állam szempontjából, addig a nyugdíjasok a kiadásokat növelik. Már pedig az ilyen jellegű felosztó kirovó rendszer csak addig tartható fenn, amíg több a bevétel, mint a kiadás, így kijelenthető hogy jelentős változás előtt áll a nyugdíjrendszer. De milyen most?

Jelenleg ennyi nyugdíjat kapnánk

A mostani rendszerben (bár sokaknak kevés a nyugdíja) szinte biztosan magasabb összeget kaphatunk, mint mondjuk 2040-ben. Egész Európa hasonló cipőben jár, ugyanis nő az átlagéletkor, vagyis hosszabb ideig kell nyugdíjat folyósítani az embereknek.

Persze mindenkinek a saját boldogulása a legfontosabb, ezért a legegyszerűbb, ha megtudjuk, hogy mekkora nyugdíjra vagyunk jogosultak. Ehhez nem is kell mást tenni, mint a nyugdíjkalkulátorral kiszámolni, hogy mekkora nyugdíjra vagyunk jogosultak. Meglepetés senkit nem fog érni nagyjából a fizetésünk 60%-át kapjunk meg havonta, szinte olyan, mintha egy 10-15 éves táppénzes időszakot élnénk. Aki volt táppénzen, az tudja, hogy elég jelentős a 40%-os bevételkiesés. Szerencsére van időnk, hogy felkészüljünk, és ezt elkerüljük.

Tekintsünk kiindulási alapként az állami nyugdíjra

Nehéz helyzetben vagyunk jelenleg, hiszen egy korszakváltás idejét éljük. Előttünk még senkinek nem kellett a saját nyugdíjas éveire megtakarítania, legfeljebb azért, hogy jobb körülmények közt éljenek. Nekünk viszont azzal kell szembesülnünk, hogy szinte biztosan nem lesz elegendő állami nyugdíjunk egy olyan nyugdíjas 10-20 évhez, amit megérdemelnénk 40-50 év munka után. Arról nem is beszélve, hogy mi történik, ha csak a minimális nyugdíjat kapjuk, vagyis havonta 28.500 forintot.

Összegezve a mostani nyugdíjasok messze nem elégedettek a nyugdíjukkal, mi pedig még rosszabb helyzetben vagyunk, így nincs más megoldás, csak a nyugdíj megtakarítás. Még kész szerencse, hogy az állam valamekkora nyugdíjat folyósít nekünk (egyes országokban nincs állami nyugdíj), így nem a teljes megélhetésünket kell biztosítanunk magunknak, hanem csak egy részét.

A nyugdíj megtakarítások előnyei

Mind a három államilag támogatott nyugdíj megtakarításnak meg van a maga előnye, amellett, hogy mindegyikre 20%-os SZJA kedvezmény jár.

Az önkéntes nyugdíjpénztár előnye, hogy akár havi 2-3 ezer forinttal is el tudjuk indítani. Ebből azonban senki ne számítson magas nyugdíjra.

A NYESZ számla azok számára előnyös, akik nem engedik ki a kezükből a pénzügyeiket, és saját maguk intéznék a befektetési folyamatokat is.

A nyugdíjbiztosítások mellett pedig az aktívan kezelt alapok miatt várható magasabb nyereség, a széleskörű szolgáltatása szól.

A három nyugdíj előtakarékosságból egyszerre fizethetünk többet is, ilyenkor pedig összeadva legfeljebb 280 ezer forint adókedvezményt kaphatunk évente. Azért kaphatunk ilyen magas adókedvezményt vissza, mert az állam is tisztában van azzal, hogy a nyugdíjproblémát az egyén szintjén kell megoldani, társadalmi szinten nem kivitelezhető.

Ha van nyugdíj megtakarításunk, akkor nem kell aggódni!

Ahogy feljebb is írtuk, jelenleg nyugdíj szempontból egy átmeneti kort élünk, így nincs előttünk egy követendő példa. Ezen azonban felül kell emelkednünk, és mindenképpen indítani egy saját nyugdíj megtakarítást, különben cudar évek várhatnak ránk. A megfelelő nyugdíj előtakarékosság megtalálása azonban nem egyszerű feladat, és egy rossz választással millióktól eshetünk el. Találkozzunk egy nyugdíj tanácsadáson, hogy ezt elkerüljük, és konkrét számítások után megtaláljuk azt a konkrét ajánlatot, amellyel a legjobban jársz!

Ezt a cikket 759 nappal ezelőtt írtuk. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sebestyén András

Kérdésed van? Tedd fel most!

Sebestyén András vagyok, nyugdíjmegtakarítási szakértő. Ha bármilyen kérdésed van nyugdíj előtakarékossággal kapcsolatban, csak töltsd ki ezt a rövid űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

A szakma legjobbjait állítjuk a szolgálatodba

A GRANTIS független pénzügyi tanácsadó cég 2009-ben úgy indult, hogy semmi mást nem szeretett volna, csak adni: információt, gyakorlatias tudást, ami hasznos azok számára, akik valamilyen pénzügyi döntést terveznek.

Hittünk benne, hogy az, aki számára ez a tudás értéket képvisel, bennünket választ a megvalósításhoz. Az elmúlt évek bebizonyították, hogy a víziónk életképes, és akkora kereslet van rá, ami ma már több mint 50 embernek ad munkát.

Tapasztalt tanácsadóink a lelkiismeretük szerint dolgoznak

A Nyugdíjbiztosítás.com csapat bármely tagjának tudása magában foglalja minden társáét. Így mindegyikünk tanácsa mögött ott áll több mint 20 ember összesen 150 évet is meghaladó tapasztalata. Jól hangzik, nem? Mi erre a hatalmas tudásbázisra vagyunk a legbüszkébbek.

Sipos Csaba
Sipos Csaba
oktatásért felelős vezető tanácsadó

Sipos Csaba vagyok, megtakarítási szakértő, a GRANTIS oktatásért felelős vezető tanácsadója. 2013-ban ismertem meg a GRANTIS csapatát. Azonnal rabul ejtett az ügyfelek iránti odaadásuk, így elfogadtam a cég felkérését, és én lettem az első tulajdonosi körön kívüli tanácsadójuk. Több mint 10 év alatt közel 7900 ügyféltalálkozón vettem részt. Gyorsan és magabiztosan vázolom fel bárkinek a lehetőségeit, a különböző termékek előnyeit és hátrányait. Tanácsadói tevékenységem mellett ma már a vállalat oktatási vezetőjeként a tanácsadói csapat szakmai felkészültségéért is felelek. A privát pénzügyi megoldásokon kívül szívesen foglalkozom vállalati adómentes juttatásokkal, mert hiszem, hogy ezzel is segíthetjük a lakosság kiadásainak optimalizálását, és hozzájárulhatunk ahhoz, hogy több pénz maradjon a családoknál.

Kinter Dóra
Kinter Dóra
vezető tanácsadó

Kinter Dóra vagyok, megtakarítási szakértő. Gyermekkorom óta része a versenysport az életemnek. A sport sok olyat tanított nekem, amit ma, pénzügyi tanácsadóként, a mindennapi munkámban is kamatoztatok. Számomra az teszi igazán színessé ezt a munkát, hogy rengeteg értékes embert, családot ismerhetek meg és juttathatok előnyökhöz. Fontos számomra, hogy ebben a gyorsan változó világban mindenki megfelelő oktatásban részesíthesse gyermekét. Kihívásnak tekintem a piaci megoldások apró darabokra szedését és megismerését, hogy aztán mindent olyan egyszerűen és érthető nyelven tudjak elmondani, mintha csak egy receptet olvasnék fel. Szeretném, ha az ügyfeleink tudnák, hogy mindig számíthatnak ránk és a szaktudásunkra.

Kriszt Gábor
Kriszt Gábor
kiemelt tanácsadó

Kriszt Gábor vagyok, megtakarítási szakértő. Bólyból származom, és a vidéki mentalitásomat az évek során meg is őriztem. Több mint 10 éve foglalkozom pénzügyi tanácsadással. Közgazdászként számomra az a legfontosabb, hogy az  ügyfeleim a legkisebb ráfordítás mellet is a legnagyobb hasznot érjék el. Nagy jelentőséget tulajdonítok annak is, hogy mindenkinek személyre szabottan, az élethelyzetének megfelelően tudjak tanácsot adni. Hiszem, hogy minden ember megérdemli a korrekt és lelkiismeretes tanácsadást.

Rafael Gyula
Rafael Gyula
pénzügyi tanácsadó

Rafael Gyula vagyok, pénzügyi szakértő. Már fiatalon szerettem volna minél több embert megismerni, akiknek a segítségére, hasznára lehetek. Nem gondoltam volna akkori fejjel, hogy a pénzügyi területen nyílik majd erre lehetőségem. Mára számos ügyfelem van, akinek sikerült segíteni a céljai megvalósításában. Ma már tudom, hogy amivel foglalkozom, az az egyik leghasznosabb és legfontosabb szakma, amit csak választhattam. Igazából a szakma talált meg engem, és nem én a szakmát. Fontosnak tartom, hogy mindig a lehető legfelkészültebb legyek. Igyekszem folyamatosan fejleszteni magam, és a lehető legtöbbet nyújtani a hozzám fordulóknak.

Komáromi Ildikó
Komáromi Ildikó
pénzügyi tanácsadó

Komáromi Ildikó vagyok, pénzügyi szakértő.  Közgazdászként diplomáztam, de azóta dolgoztam már a közigazgatásban, bankban, több mint tíz évig vezettem a saját kiskereskedelmi vállalkozásomat és neveltem a három fiamat. A srácok már felnőttek, nekem pedig hiányzott a pénzügyi terület az életemből. Visszatértem az eredeti szakmámhoz, és pénzügyi tanácsadó lettem. Szívesen foglalkozom cafeteria kérdésekkel, lakástakarékkal, de a kedvenc területem a nyugdíj előtakarékosság. Manapság már senkinek sem kell bizonygatni, hogy szükség van nyugdíjmegtakarításra, de nem mindegy, ki melyiket választja. Meggyőződésem, hogy csak az lehet igazán jó tanácsadó, aki minden esetben megtalálja az ideális megoldást.

Pálmai Viktor
Pálmai Viktor
vezető tanácsadó

Pálmai Viktor, független pénzügyi szakértő vagyok. Több mint 400 privát ügyfelem adóvisszatérítési, megtakarítási, befektetési portfóliója kapcsán adok szakvéleményt immár több mint 10 éve. Vallom, hogy elsősorban nem maguk a pénzügyi eszközök számítanak, hanem az a szakértelem, mely által a megoldások – az ügyfelek igényei alapján – kiválasztásra és személyre szabásra kerülnek. Az ügyfeleknek apróbetűs részek böngészése helyett elég egy megbízható szakemberrel kapcsolatot tartani. Pénzügyi tanácsadói pályám hobbiként indult, szerettem volna a pénzpiacot átlátni, megérteni és a saját pénzügyeimet tudatosan irányítani. Azóta rájöttem, hogy értékesebb egy gazdálkodási egységet (családot, céget) egészében kezelni, ezért képzem magam tovább újabb és újabb területeken.

Kinyik Ágnes
Kinyik Ágnes
vezető tanácsadó

Kinyik Ágnes vagyok, immár 15. éve dolgozom pénzügyi tanácsadóként. A napi feladataimra nem igazán munkaként tekintek, mert igazán szeretem a szakmám. Örömmel segítek az ügyfeleimnek eligazodni a megtakarítások, biztosítások, befektetések rengetegében, és nagy elégedettséggel tölt el, ha segíthetek olyan pénzügyi döntéseket meghozni, amelyekkel értéket teremthetünk az életükben. A munkámat minden esetben a segítő szándék vezérli, amely mérhetetlen precizitással, naprakész szakmai felkészültséggel és rendkívül nagy odaadással párosul.

Tukacs Emánuel Dávid
Tukacs Emánuel Dávid
GRANTIS partner

Tukacs Emánuel Dávid vagyok, a GRANTIS egyik biztosítási partnere. Hiszek abban, hogy mindenkinek megvan a maga útja. A hivatása, életcéljai, kötelezettségei, és emellett mindenki szeretne a szeretteivel minél több időt tölteni, ezért különösen fontos a tudatos pénzügyi tervezés. A biztosítások többsége gyakran bonyolultabb, nehezebben átlátható, mint az egyszerűbb autós biztosítások. Összevetésükhöz pedig érdemes olyan szakemberekhez fordulni, akik valóban ismerik a piacot.

Kosjár Katalin
Kosjár Katalin
pénzügyi tanácsadó

Kosjár Katalin vagyok, pénzügyi szakértő, egykori élsportoló. A sportolói lét tisztességre és nagy munkabírásra nevelt. Munkám során pozitív végeredményre törekszem, mert az eredmény mindig ott van a “táblán”. Saját megtakarításaimon keresztül ismertem meg ezt a szakmát, így valós személyes és több mint 10 éves szakmai tapasztalatra támaszkodva segítek eligazodni ügyfeleimnek a pénzügyek útvesztőjében. Számomra minden ügyfelem különleges, hisz mindenki egyedi történettel, egyedi célokkal és reményekkel érkezik hozzám.

Murai Péter
Murai Péter
pénzügyi tanácsadó

Murai Péter vagyok, pénzügyi tervező, megtakarítási szakértő. A Bakonyban élek a családommal, két fiú büszke édesapjaként. A pontos információközlés híve vagyok, ezért számomra az a legfontosabb, hogy a hozzám fordulók mindenre kiterjedő tájékoztatást kapjanak. Ha a sportból kellene hasonlatot keresnem, azt mondanám, a pénzügyeket tekintve olyan vagyok az ügyfeleimnek, mint az edző a csapatának. Mindent szigorúan és következetesen az ügyfeleimért, a céljaikért teszek. Örülök, hogy azt a munkát végezhetem, amit szeretek.

3 előny, ami megkülönböztet minket

Jutalék helyett lelkiismeret

A “pénzügyi tanácsadók” nagy részének ma alig van ügyfele, ezért a munkájukat a jutalékéhség és a nyomulás vezérli. Mi, a GRANTIS-nál, a lelkiismeretünk szerint dolgozunk, így nem kell senkit sem megkeresnünk, mert havonta 600-1000 olyan ember fordul hozzánk, aki a nyomulás helyett független tájékoztatásra és szabad döntésekre vágyik.

Nyomulás helyett függetlenség

A függetlenség azt jelenti, hogy egyedi fejlesztésű kalkulátorainkkal a számok szintjén mutatjuk meg az egyes ajánlatok előnyeit és hátrányait, a döntés viszont a te kezedben marad. A munkánkat pedig közel azonos mértékben honorálják a pénzintézetek, így törvényileg is garantált a függetlenségünk.

Értékesítés helyett szolgálat

Szolgálatként tekintünk a munkánkra. A GRANTIS csapatában mindenki minden nap azért dolgozik, hogy segítsünk az embereknek tisztán látni és tényeken alapuló pénzügyi döntéseket hozni. Az általunk közvetített szerződések 99,4%-a pedig a mai napig él.

+36 1 585 8555